H a Een palmpaasstok Vaste paasdatum? Eierpuntjes Materialen Eieren uitblazen Taai taaipoppenverf BENODIGDHEDEN: 6 gekookte en gepelde eierende rasp van 1 sinaasappel1 sherryglas sinaasappelsap, 1 potje crème fraiche, 3 eetle pels cashew noten, zout en peper, paprikapoeder sneetjes wit brood. 9 Snijd de eieren in stukken doe ze in een kom. Houd de sinaasappel onder de warme kraan en droog hem daarna af. Voeg de sinaasappelrasp bij de eieren. Voeg daar de crème fraiche bij en het sinaasappelsap. Maak er met een (staaf)mixer een zachte pasta van. Breng deze op smaak met een beetje zout en peper. Maal de noten fijn en roer deze door de pasta. Rooster sneetjes wit brood en bestrijk deze rijkelijk met het eier- mengsel. Strooi er nog wat paprikapoeder over. Eierschaaltjes Bijna iedereen heeft als kind wel eens in een palmpaasoptocht meegelopen. Als ouder wil je dat natuurlijk ook je kinderen laten mee maken. Het is zelfs leuk om zelf met de kin deren de broodhaantjes te bakken die op de top moeten worden gestoken. De palmpaasstok wordt volgehangen met lekkers, slingers, uitgeblazen eieren en ande re paassnuiste-rijen. Hoe maken we zo'n kunstwerk? We onderscheiden twee hoofdtypen palmpaasstokken. Die met de lange stok waarin allerlei lekkernijen, als mandarijntjes, noten, vijgen en dergelijke worden opgehangen en de palmpaas met de broodkrans in vlechtvorm, die horizontaal of verticaal op de stok wordt gedragen. Het eerste type maken we van twee (bamboe) stokken van circa 45 en 64 cm. Maak een kruis met tape of touw en omwikkel de stokken met gekleurd papier. Fruit is het gemakkelijkst te bevestigen door er (bij een tuincentrum verkrijgbaar) geplastificeerd ijzer- draad voor te gebruiken. Uitgeblazen eieren zijn prachtig in een palmpaasstok. Ze zijn bovendien niet zwaar ook. Maak de palmpaasstok niet te zwaar, voor al voor de kleintjes. Hij mag zeker niet topzwaar wor den. Het uitblazen van eieren is geen moeilijk maar wel een precies werkje. Op de eerste plaats moet het voor zichtig gebeuren. Prik met een beetje dikke naald boven en onder een gaatje. Draai de naald voorzichtig rond tot hij door de schaal heen is. Maak de gaatjes wat groter tot ongeveer een halve centimeter en blaas dan voorzichtig de struif door het onderste gaatje naar buiten. Spoel het ei schoon en laat het eerst goed drogen voor u het gaat beschilderen. Breek een stukje van een lucifer en knoop daar een draadje om. Steek het stukje lucifer in het gaatje en hang het ei met het draadje in uw palmpaasstok. Ook van brood kunnen versieringen gebakken wor den. Deze zijn ook niet zwaar. Er zijn pakken brood mix in de handel waar u alleen maar water bij hoeft te doen. Van dat deeg kunt u allerlei figuren (ook eivor mig) maken en deze even bakken. Ook deze figuurtjes kunnen natuurlijk worden geverfd. Als u ze eetbaar wilt houden kunt u ze beschilderen met de verf die ook voor taaitaaipoppen wordt gebruikt. BENODIGDHEDEN: 8 eieren, 1/8 liter room, geraspte oude kaas, 1 eetlepel citroensap, 2 eet lepels droge witte wijn, 1 theelepel mosterd, 2s eetlepels boter2 eetlepels gebakken paneermeel, zout en peper. Wrijf vier ovenschaaltjes in met boter. Doe de room, geraspte kaas, citroensap, wijn, mosterd, zout en peper naar smaak in een kom. Maak hier een dik vloeibaar mengsel van. Breek in elk ovenschaaltje twee eieren. Verdeel,de saus over de eieren. Bak het paneermeel voorzichtig op in wat boter en strooi dit over de saus. Verwarm de oven voor tot 175°C. Zet een braadslede met heet water in de oven en plaats hier de oven schaaltjes in. Laat de eieren in ongeveer een kwartier gaar worden. Eieren augratin BENODIGDHEDEN: 8 eieren, 250 gram cham-pignons, 2 eetlepels boter, 100 gram ach terham, 1 pakje kruidensaus, 1 klont boter, 200 gram oude geraspte kaas, verse of diepvries tuin kruiden naar keuze. Kook de eieren hard, pel ze en hak ze grof. Snijd de champignons in plakjes, bak deze in twee eet lepels boter goudbruin en maak ze op smaak met een beetje zout en peper. Snijd de ham fijn en voeg ze bij de champignons. Maak de saus vol gens de gebruiksaanwijzing op het pakje en voeg er een lekkere klont boter aan toe. Doe er dan het champignon-hammengsel en de verse tuin kruiden bij en roer dit goed door elkaar. Verdeel dit mengsel over vier ovenschaaltjes. Strooi er de kaas over en laat die onder de gril goudbruin worden. Met ansjovis BENODIGDHEDEN: 4 eieren, 4 ansjovisfilets, 1 theelepel kappertjes, 1 pakje witte saus, 2 eet lepels boter, fijngehakte peterselie, peper en paneermeel, boter. Kook de eieren, laat ze afkoelen en snijd ze over langs door. Haal de dooiers eruit en maak er een smeuïge massa van samen met de ansjovis, fijnge hakte peterselie en de kappertjes. Maak de saus volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje maar zorg wel dat de saus goed dik blijft. Laat hem eventueel weer wat inkoken. Roer het eiermeng- sel door de saus. Leg de lege eiwitten in een inge vette ovenschaal. Verdeel nu de dikke massa over de lege eierhelften. Strooi hier wat paneermeel over en leg daarop weer een klontje boter. Verwarm de oven voor tot 180°C en zet er de schaal ongeveer 10 minuten in tot de zaak door en door warm is en het paneermeel goudkleurig. Jaren geleden heeft de Wereld-raad van Kerken in een brief aan alle aangesloten kerken gevraagd of zij zich wilden bezinnen op het instebleit van een vaste datum voor Pasen. Een voorstel was om Fasen elk jaar te vieren op de zondag die tussen de 10de en de 16de april valk Dit impliceert dan, dat Pinksteren *vast* komt te liggen tussen de 29ste mei en de 4de juni. Komt het in de toekomst tot invoering van een vas-te datum voor Fasen, dan zal daarmee het laatste restje heerschappij van de maan over onze kalen der verdwijnen. Tot nu toe valt Pasen op de eer ste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente Dit is zo vastgesteld door het concilie van Nicaea (Klein-Azie) in het jaar 325. De koppeling van het paasfeest aan de schijngestalte van de maan had het grote praktische vobrdeel dat de pel grims die op weg waren voor de viering van het paasfeest, zeker zouden zijn van verlichte nach ten. Het gevolg hiervan is echter, dat de paasdatum tot op de dag van vandaag op een grillige manier heen en weer schuift in onze kalender. Öhs kalenderjaar van 365 dagen (eens in de vier jaar 366) telt namelijk niet èen geheel aantal z.g. synodische maanomlopenEen synodische maan- omloop is de tijd die de maan nodig heeft om weer dezelfde schijngestalte te bereiken. Deze tijdsduur bedraagt gemiddeld 29.5306 middelbare zonnedagen. j De toevoeging 'synodisch' is nodig omdat er ook andere defi-nities van het begrip maanomloop bestaan, zoals b.v. de 'siderische"; dit is de tijd die de maan nodig heeft om. uitgaande van een bepaalde positie tussen de sterren, dit punt opnieuw te bereiken. Dat duurt gemiddeld 27.3217 middelbare zonnedagen. Maand speling Deze afhankelijkheid van de maan leidt er toe dat de paasdatum kan variëren tussen 22 maart en 25 april, een periode van 35 dagen, in onze moderne tijd hebben we de maan niet meer nodig als bron van verlichting tijdens nachtelijke reizen. Het lag dus voor de hand dat er voorstel len zouden komen om Pasen los te koppelen van de schijngestalte van de maan en een (min of meer) vaste paas-datum in te voeren. Geheel vast kan deze echter niet worden, althans niet zolang wij de in gebruik zijnde kalender blijven hante ren. In deze Gregoriaanse kalender valt een gegeven weekdag elk volgend jaar op een andere datum. Wereldkalender Een werkelijk vastliggende paasdatum zou er pas kunnen komen na een vrij ingrijpende hervor ming van de kalender, bijvoorbeeld in de zin van het ontwerp dat ooit op tafel heeft gelegen bij de Verenigde Naties. Dit ontwerp verdeelde het jaar in vier kwartalen van onderling gelijke duur (elk 91 dagen, samen dus 364) met aan het einde een dag-zonder-datum, een z.g. blanco dag. In schrik keljaren zou een soortgelijke blanco dag worden ingelast na de laatste zaterdag van juni. In dit ontwerp begint elk nieuw jaar op een zondag en ook elke nieuw kwartaal (91 is namelijk een veel voud van 7, zodat elk kwartaal een geheel aantal weken telt). De eerste maand van elk kwartaal krijgt 31 dagen, de twee volgende elk dertig. Afwijkingen Op die manier ontstaat er een gelijkmatig ritme (31-30-30, vier maal herhaald) waarin elke datum voortaan steeds op dezelfde weekdag valt (Kerstmis bijvoorbeeld voorgoed op maandag en dinsdag!)- Er leven echter bij verscheidene gods dienstige groe-peringen ernstige bezwaren tegen dit ontwerp, omdat het met zijn 'blanco dagen' het door velen als heilig beschouwde zevendaag se ritme verstoort. Ihssen de laatste zondag van het oude jaar en de eerste van het nieuwe komen dan zeven dagen te lig-gen in plaats van zes zoals nu. Voorlopig zal de paasdatum dus toch nog blij ven schuiven.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2000 | | pagina 18