Winkeliers vinden 't Loo het mooiste winkelcentrum van de regio 55+ Fitness in Sportinstituut het Vennewater Verswinkels in 't Loo kiezen voor ambachtelijkheid van deze tijd Eigengemaakte producten zijn kracht van cafetaria-ijssalon Ed Dekker Speciaalzaak Centerdisc bestaat tien jaar I Pagina 8 Z 'Prettig loof na onze maan dagtraining en zoals gewoon lijk met een tevreden gevoel het toch maar weer te heb ben gefikst.' Wil (70) en Wim (68) Zwertbroek uit Limmen trainen inmid dels ruim een jaar bij Sportinstituut het Venne water. Na eerdere fitness in Alkmaar kwamen zij via een artikel in de Uitkijkpost bij het fitnesscentrum in sport hal het Vennewater terecht. 'De eerste kennismaking was al bijzonder prettig, er was tijd voor een gesprek waarbij lichamelijke proble men - en laten we eerlijk zijn, op onze leeftijd zijn die er zo nu en dan - werden doorgesproken,' vertelt Wim, die in een adem door vertelt over wat hen verder zo goed bevalt bij het fitnesscentrum. 'De apparatuur is veilig en wordt goed onderhouden. Verder is het personeel des kundig, attent-oplettend en zeer behulpzaam.' Wil moest twee jaar geleden stoppen met tennissen in verband met heupproble men. 'Van kindsaf aan deed ik altijd al aan sport, dus dit gedwongen ophouden was een hard gelag.' De specia list constateerde slijtage en na de fysiotherapie kon ook zij weer met fitness begin nen. 'Het resultaat is dat ik, ondanks die altijd nog ver sleten heup, weer behoorlijk uit de voeten kan.' Zo goed zelfs dat het echtpaar vorig jaar weer gewandeld heeft in de Zuid-Duitse bergen, wel iswaar met twee langlauf- stokken maar het ging per fect. Wil: 'Het publiek in het centrum is vriendelijk en prettig waardoor er een posi tieve sfeer hangt. Er hoeft niets, je bepaalt je eigen tempo en de zwaarte van de oefeningen en na afloop ben je prettig moe. Dat geeft een enorme kick. Daarom kan ik fitness iedereen aanbevelen en zeker de 50-plussers: het is erg goed voor je moreel.' Wim rekent tot slot nog af met het vooroordeel dat een fitnesscentrum nog steeds geassocieerd wordt met body-building. 'In het Vennewater komt echt ieder een, vrouwen en mannen van jong tot oud. Iedereen traint daar naar zijn eigen mogelijkheden. Drempel vrees-is dus echt niet nodig.' Sportinstituut Het Vennewater aan Het Zevenhuizen 48 heeft iedereen wat te bieden. Ook dit jaar worden er weer buitenactiviteiten georgani seerd. Het fitwalken (voor iedereen die houdt van actief en gezellig sporten in de bui tenlucht) gaat van start op woensdag 5 april om 09.00 uur, een kinderoppas is aan wezig. Zaterdag 13 mei begint er weer een inline- skatecursus voor beginners. Opgeven kan op tel. 072- 5330344. Vishandel Huib Schong, De Deel Delicatessen, Bakkerij Kees Zoon en Keurslagerij Kees Burger. Alweer vijf jaar geleden ondergingen hun vier 'verswinkels'in winkelcen trum 't Loo in Heiloo een ware metamorfose door een ingrijpende verbouwing. Vijf jaar later staan de vier nog dagelijks garant voor kwaliteit en ambachtelijkheid, bereikt met de moderne middelen van deze tijd. 'Het kloppend vershart van 't Loo' noemen de vier win keliers hun zaken vol trots. Het leveren van verse, kwa litatief uitstekende produc ten staat namelijk bij allen voorop. En allemaal doen ze dan ook hun uiterste best om hun klanten, elke dag weer, te voorzien van producten die aan die eisen voldoen. 'We doen dat allemaal op onze eigen manier en met onze eigen producten, maar omdat we dezelfde uitgangs punten hebben, vullen we elkaar goed aan,' verduide lijken de ondernemers. 'Samen leveren we een com pleet aanbod aan kwaliteits versproducten, waarbij we de nieuwste trends op de voet kunnen volgen omdat Alweer twintig jaar is het cafetaria van Ed Dekker geves tigd aan de Stationsweg 73 in Heiloo. Samen met zijn echt genote, dochter en een aantal medewerkers draagt hij er al die jaren al zorg voor dat iedereen die binnengaat kan genieten van overheerlijk ijsverrukkelijke broodjes, sma kelijke snacks en bijzonder lekkere maaltijden. zijn perfecte kroketten. Geen fabrieksproducten, maar eigengemaakte kroket ten, die in smaak niet te eve naren zijn. Eigengemaakt zijn ook de niet te versmaden saté en huzarensalade. Wie vanavond nu eens even geen zin heeft om te koken, maar wel een lekkere, volle dige -maaltijd wenst, kan terecht bij Ed Dekker. Het cafetaria heeft diverse mee- neemmenu's op de kaart staan, onder meer spare ribs (maar liefst 500 gram!). Behalve meenemen kunnen deze maaltijden ook genut tigd worden in het gezellige cafetaria. Dus of het nu gaat om lekkere trek of stevige honger, iedereen is welkom bij cafetaria Ed Dekker. Specialiteit is ongetwijfeld het verse schepijs, dat Ed Dekker zelf maakt. En zeg nou eerlijk: wat is er lekker der dan op een mooie lente dag of een zwoele zomerdag genieten van zo'n overheer lijk ijsje op het terras naast de zaak? Maar ook de broodjes mogen geproefd worden. Ed Dekker biedt knapperige, vers afgebakken pistolets en Italiaanse bollen, belegd met onder andere gerookte ribeye of ham. En voor wie het ver antwoord aan wil pakken, is er natuurlijk het overbekende broodje gezond. Velen die de naam Ed Dekker horen, zullen denken aan kroketten. Waarom? Omdat het cafetaria al sinds jaar en dag bekend staat om 'Het mooiste winkelcen trum van de regio'. Zo omschrijven de winke liers van winkelhof 't Loo in Heiloo hun win kelcentrum. En een beetje gelijk heb ben ze wel. Want 't Loo is de ideale plaats om op je gemak je boodschap pen te doen, om eens lekker rustig te winkelen of om zomaar eens even doorheen te slenteren. Grote aantrekkingskracht van dit winkelcentrum, gelegen achter de Witte Kerk, is de ruime par keergelegenheid erom heen. Dat verklaart ook waarom zoveel mensen uit de regio naar 't Loo komen om inkopen te doen. Want niet iedereen heeft zin om met zijn wagen in een parkeerga rage te gaan staan, om vervolgens nog een eind je te moeten lopen. Bij 't Loo is er altijd wel een plekje te vinden, en binnen luttele seconden bent u waar u wezen wilt. Onder één dak bevinden zich om precies te zijn 41 winkels. Het aanbod is compleet te noemen. Van de dagelijkse bood schappen tot luxe-voor werpen, u vindt er alles gerieflijk bij elkaar. Het winkelcentrum organi seert geregeld allerlei activiteiten op de bin nenpleinen. Zo zijn er met grote regelmaat modeshows, demonstraties van pro ducten, een minikermis, af en toe een kunstmarkt en onlangs nog een eta lage wedstijd met de jubilerende amateurfoto grafen. En ook voor de koopzondagen heeft 't Loo altijd wel wat bij zonders in petto. we kleinschalig bezig zijn. Daardoor kunnen we direct inspelen op de markt.' Keurslager Kees Burger doet dat met zijn vlees en vlees waren, die nog op traditione le manier bereid worden. 'We maken bijvoorbeeld nog altijd onze eigen worst, waar bij paardenworst en grill worst specialiteiten zijn. Natuurlijk gebruiken we daarbij wel moderne appara tuur en wordt gewerkt vol gens de huidige hygiënenor- men van de EG.' Dat er-nog voldoende traditie over is in het slagersvak, blijkt wel uit de aanwezigheid van door Burger aangekocht vee op de jaarlijkse paas veetentoon stelling in Schagen. Vandaag, 12 april, verwacht Burger met zijn vee weer hoge ogen te gaan gooien tijdens dit evenement, waar bóeren en slagers elkaar ontmoeten. De geur van vers brood Versheid en ambachtelijk heid van producten verraden zich bij bakker Kees Zoon alleen al door de geur van vers brood die je van afstand tegemoet komt. Van drie broden naar keuze voor een vaste, aantrekkelijke prijs tot een uitgebreide keuze in belegde broodjes (ook ver krijgbaar in de lunchroom achter de bakkerij): Kees Zoon geeft aan dat een traditionele bereiding met moderne middelen eveneens zijn manier is om verse kwa liteitsproducten te leveren. 'Bij het brood is de laatste jaren merkbaar dat mensen graag een wat steviger bruinbrood eten, met veel vezels en granen er in. Maar een lekker vers wit broodje gaat er ook altijd nog in!' Bij vishandelaar Huib Schong liggen de zaken nog enigs zins anders: om de meest verse vis in zijn vitrines te hebben gaat hij zelf op pad naar de afslag in IJmuiden en zoekt daar de beste vis uit. 'Ik koop over het alge meen vis die gevangen is door kleine boten, die slechts één dag uitvaren en daarna meteen weer in de haven terugkomen. Dan weetje zeker dat het vers is.' Deze telg uit een echte 'vis- familie' (die al sinds 1953 in Heiloó gevestigd is), noemt verse haring als zijn specia liteit. 'Malse, frisse haring, die goed is schoongemaakt en een goed vetgehalte heeft. Ik durf gerust te zeg gen dat ik de beste haring van de regio verkoop!' Dat ook bij Schong traditie en ambacht nog een rol speelt, bewijzen zijn gerookte zalm en makreel. 'Die worden niet elektrisch gerookt, zoals tegenwoordig vaak gebeurt, maar nog ouderwets op eikenmot.' Vol en stevig Eigenaar Paul Boerlage van delicatessenzaak De Deel tenslotte noemt zijn zaak een 'totale verswinkel', omdat het assortiment uiteenloopt van fijnere vleeswaren tot Nederlandse en buitenlandse kaas en van nootjes en zuid vruchten tot de betere wij nen. Zijn Noord-Hollandse Beemsterkaas is volgens hem 'de lekkerste kaas van Nederland, omdat hij minder zout, lekker romig en goed snijdbaar is.' Ook Boerlage volgt de trends op de voet en vertelt enthousiast over de opkomst van de roséwijnen. 'Momenteel hebben we wel vijftien a twintig soorten, alleen de allerbeste. Een goede rosé moet droog en fruitig zijn, vol en stevig. En zeg nou eerlijk, als je straks weer buiten in de tuin kunt zitten, is het toch heerlijk om rustig te genieten van een goede rosé als aperitief, vergezeld van een smakelijk stokbroodje met olijven- of artisjokkentapenade Behalve een constante kwa liteit en ambachtelijkheid zijn er nog meer dingen die de vier winkeliers bijzonder hoog in het vaandel hebben staan. 'Het persoonlijk con tact met de klanten is heel belangrijk. Vragen over kook-, bak- en braadtijden, de manier van bereiden van bepaalde producten, lekkere recepten of tips over welke wijn het best bij een bepaald gerecht gedronken kan wor den, het staat klanten altijd vrij om ons advies te vra gen.' En die klanten weten, als het aan de 'versmannen' ligt, ook precies waar ze aan toe zijn. 'Duidelijkheid is heel belangrijk. Niet alleen in kwaliteit, maar ook in prijs. Daar staan we voor.' Centerdisc, de cd-speciaal- zaak aan het Slimpad 36 in Heiloo, bestaat inmiddels alweer tien jaaf. In maart 1990 werden de deuren geo pend. In de loop der jaren veranderde de kleine 'zesti ger' jaren winkel in een frisse, ruime zaak. Centerdisc is de enige cd- zaak ip de regio waar je comfortabel gezeten, vaak onder het genot van een kopje verse espresso, je favoriete muziek kunt belui steren. Naast Top 100- muziek ligt het accent voor al op de 'betere' pop, blues en new age. Qua aanbieding cd's is het assortiment veruit het grootste in de wijde omgeving. De sfeer bij Centerdisc - is die tien jaar hetzelfde gebleven: onge dwongen en hartelijk. Centerdisc nodigt iedereen uit weer eens een kijkje te komen nemen. Bij besteding van een bedrag van circa f 45,- krijgt u een fantasti sche, actuele cd gratis. editie UStKiJKpost Vooriaarsedme IMthilkfiost Veorjaarsefflde SöHgkwst

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2000 | | pagina 62