Kapsalon Styles voor
een eigen gezicht
Verswinkels in Loo kiezen
voor ambachtelijkheid
Feest bij
Banketbakkerij
Van I/elzen
Voor gezelligheid
en sfeer ga je
naar Restaurant
Klein Varnebroek
Le Moulin:
luxeviszaak
Franken Tineke
Meer ruimte in je eigen huis
Het wordt genietenwant
de feestdagen zijn in aan
tocht! Als het einde van
het jaar nadertis het een
goede gewoonte om extra
te genieten van allerlei
heerlijkheden. Bij banket
bakkerij Van Velzen kunt
u een keuze maken uit
verseambachtelijke kwa
liteitsproducten. Voor het
heerlijk avondje zijn er als
vanouds knapperige room-
boteramandelletters, vers
gebakken speculaaseigen
fabrikaat chocoladeletters
roomborstplaat en niet te
vergeten: marsepein in
diverse variaties. Alleen de
beste grondstoffen worden
in deze producten verwerkt.
Ook met marsepein is het
van belang eerlijke grond
stoffen te proeven. Door
alleen echte amandelen en
weinig suiker te verwer
ken, wordt deze overheer
lijk. Veel mensen die
denken geen marsepein te
lusten, smullen van de
eigengemaakte marsepein
van Van Velzen.
Uiteraard is er ook dit jaar
met de kerstdagen een uit
gebreid assortiment zoete
en hartige kwaliteitspro
ducten: feesttaarten, gebak,
bonbons, koekjes, zoute
koekjes, hartige hapjes... te
veel om op te noemen.
Een aardige suggestie is om
uw feestmaaltijd af te slui
ten met een heerlijk grand
dessert, die u uit de vele
soorten bavaroise taartjes,
puddingen en Omelet
Sibéricnnc kunt samenstel
len. De winkeldames van de
banketbakkerij adviseren
daarbij graag.
Om een idee van de moge
lijkheden te krijgen kunt u
een bestelformulier in de
winkels aan de Stationsweg
en in yt Loo ophalen.
Vishandel Huib SchongDe Deel DelicatessenBakkerij
Kees Zoon en Keurslagerij Kees Burger. Deze vier staan
dagelijks garant voor kwaliteit en ambachtelijkheid. 'Het
kloppend vers hart van 't Looy noemen de vier winkeliers
hun zaken vol trots. Het leveren van verse, kwalitatief uit
stekende producten staat namelijk bij allen voorop. En
allemaal doen ze dan ook hun uiterste best om hun klan
ten, elke dag weer, te voorzien van producten die aan die
eisen voldoen.
Keurslager Kees Burger
doet dat met zijn vlees en
vleeswaren, die nog op tra
ditionele manier bereid wor
den. „We maken bijvoor
beeld nog altijd onze eigen
worst, waarbij paardenworst
en grillworst specialiteiten
zijn. Natuurlijk gebruiken
we daarbij wel moderne
apparatuur en wordt gewerkt
volgens de huidige hygië-
nenormen van de EG."
Versheid en ambachtelijk
heid van producten verraden
zich bij bakker Kees Zoon
alleen al door de geur van
vers brood die je van veraf
tegemoet komt. Kees Zoon
geeft aan dat een traditionele
bereiding met moderne mid
delen eveneens zijn manier
is om verse kwaliteitspro
ducten te leveren. „Bij het
brood is de laatste jaren
merkbaar dat mensen graag
een wat steviger bruinbrood
eten, met veel vezels en gra
nen er in. Maar een lekker
vers wit broodje gaat er ook
altijd nog in!"
Bij vishandelaar Huib
Schong liggen de zaken weer
anders. Om de meest verse
vis in zijn vitrines te hebben,
gaat hij zelf op pad naar de
afslag in IJmuiden en zoekt
daar de beste vis uit. „Ik
koop over het algemeen vis
die gevangen is door kleine
boten, die slechts één dag
uitvaren en daarna meteen
weer in -de haven terugko
men. Dan weet je zeker dat
het vers is."
Vol en stevig
Eigenaar Paul Boerlage van
delicatessenzaak De Deel
Kapsalon Styles aan de
Kennemerstraatweg geeft
knip- en kleur cursussen en
demonstraties voor het top
merk Sebastian/Davines.
Ook geeft Styles trainingen
in kleuringen aan kapsa
lons in geheel Nederland.
Het team van Styles heeft
inmiddels een hoog niveau
bereikt. Daarom is Styles
uitgenodigd door Sebastian
om in Amerika te komen,
om daar speciale trainingen
bij te wonen. En daar is
Styles best wel trots op,
omdat er in totaal maar vijf
tien mensen uit Nederland
naar Amerika zullen afrei
zen. Zij gaan daar tien dagen
een cursus volgen, zodat zij,
door veel tijd aan scholing
en training te besteden, de
klanten nét iets anders kun
nen bieden.
Ook reisde het Styles-team,
vergezeld door een aantal
trouwe klanten, onlangs af
naar Nieuwegein, voor een
Sebastian-demonstratie die-
door iedereen als 'intrige
rend en inspirerend' werd
ervaren. De show had als
ihema 'hair tot dress'. Meer
over deze avond kunt u
elders in deze December
Feestmaand-bijlage van
Uitkijkpost lezen, in de
advertentie van Styles.
Zo volgt Styles dus niet een
bepaalde voorgeschreven
mode-lijn, maar zorgt er
juist wel voor dat klanten
altijd apart gekapt zijn, en er
niet uitzien als de rest van
mode-volgend Nederland.
tenslotte noemt zijn zaak een
'totale verswinkel', omdat
het assortiment uiteenloopt
van fijnere vleeswaren tot
Nederlandse en buitenlandse
kaas en van nootjes en zuid
vruchten tot de betere wij
nen. Ook Boerlage volgt de
trends op de voet.
Behalve een constante kwa
liteit en ambachtelijkheid
zijn er nog meer dingen die
de vier winkeliers bijzonder
hoog in het vaandel hebben
staan. Persoonlijk contact
met de klanten vinden zij
heel belangrijk. Vragen over
kook-, bak- en braadtijden,
de manier van bereiden van
bepaalde producten, lekkere
recepten of tips over welke
wijn het best bij een bepaald
gerecht gedronken kan wor
den, het staat klanten altijd
vrij om advies te vragen.
Zeker nu, met de komende
feestdagen in het vooruit
zicht, zijn, deze verszaken
een baken voor de huis
vrouw- en huisman, die druk
bezig zijn met bedenken
waar ze dit jaar hun gasten
culinair mee zullen
verwennen.
Marjolein van Breukelen wilde haar oude vak van
journaliste weer oppakken. Voordat de kleintjes kwa
men heb ik bij de krant gewerkt. Maar sinds de geboor
te van onze eerste ben ik fulltime moeder. Nu alle drie
de kinderen naar de basisschool gaan, begint het toch
weer te kriebelen. Via wat oude contacten ben ik rond
gaan bellen. Werk genoeg, zo bleek, maar de werktijden
zijn nog wat ongelukkig. Ik wil namelijk wel om drie
uur thuis zijn om de kinderen op te vangen. Onno is
toen met het idee gekomen om te gaan freelancen.
Waarom niet, dacht ik.
„Tenzij
we de
zolder
grondig
zouden
verbou
wen, was
er echter
geen
ruimte in
huis voor
een werk
plek. We
zouden daarmee twee vliegen in één klap slaan. Het huis
wint veel aan ruimte - en dus aan extra waarde - én ik heb
een goede werkkamer. We zijn meteen naar de aannemer
gestapt om onze plannen waar te maken."
Even geduld
De kapverdieping van het huis was niet goed geïsoleerd
en er was weinig lichtval. „Isoleren, meteen de benodig
de elektrische bedradingen aanleggen en de centrale ver
warming doortrekken waren relatief eenvoudige klussen.
Maar voor het creëren van meer daglicht was een grote
re ingreep nodig. Onze aannemer stelde voor een dakka
pel te plaatsen: daarmee win je licht en ruimtè."
Onno en Marjolein waren meteen enthousiast. „Wat ons
betreft konden de aannemer en zijn mensen direct aan de
slag. Maar zo simpel lag dat niet. De aannemer vertelde
dat voor het plaatsen van een dakkapel weliswaar geen
bouwvergunning nodig was, maar dat we het wel moesten
melden bij de gemeente. De dakkapel moet dan bovendien
onder bepaalde maximum afmetingen blijven."
Het kan wel vijf weken duren voordat de gemeente haar
officiële toestemming verleent. Bovendien was het hartje
winter; niet de beste tijd om een verbouwing aan het dak
uit te voeren. Marjolein is uiteindelijk op 1 mei officieel
van start gegaan. „Moet je zien, wie kan zich een mooi
er kantoor wensen? En dat niet alleen: de zolderetage is
zo ruim, dat de andere helft nu volop gebruikt wordt als
bergruimte en hobbykamer."
December Feestmaand! Dal
betekent dat het weer drukke
tijden worden voor Pieter
Ranzijn en de zijnen van
Restaurant Klein Varne
broek, naast de gelijknamige
camping aan De Omloop in
Heiloo. Want behalve de
gebruikelijke feesten en
partijen die hier met grote
regelmaat gevierd worden,
wordt er nu al hard gewerkt
om straks de kerstdagen goed
te laten verlopen.
Een fraai programma is er
dan ook in elkaar gedraaid.
Beide kerstdagen kunt u in
'het stemmige restaurant
genieten van een gezellige
kerstbrunch of een sfeervol
kerstdiner. „Want van de eer
ste kerst van deze eeuw wil
len wij graag wat bijzonders
maken," aldus Pieter Ranzijn.
De kerstbrunch wordt
gehouden van 11.00 tot
14.00 uur, 'met muzikale
omlijsting van toetsenist-
zanger Jan Rahder. „We ont
vangen onze gasten met een
champagne- of vruchten
cocktail, en vervolgens kun
nen zij een keuze maken uit
een ruim gesorteerd buffet.
Ook de kids zijn welkom,
voor hen hebben we het
programma een beetje aan
gepast met een speciaal kin
derbuffet en een leuke kerst
surprise," verklapt Ranzijn.
Het kerstdiner dansant op
eerste en tweede kerstdag
belooft ook heel wat. De
gasten worden verwelkomd
tussen 17.30 en 18.00 uur,
en een half uurtje later wordt
het eerste vorkje geprikt.
Tijdens de diverse gangen
worden er sfeervolle kerst
nummers gespeeld, afgewis
seld met dansmuziek. Hier
voor tekenen Frem Gonet,
Hubert Ilario en Jan Rahder.
Het warme stemgeluid van
deze drie heren staat borg
voor een sfeervolle intimi
teit.
Wilt u de deur niet uit met
kerstmaar wel smullen van
de specialiteiten van
Restaurant Klein
Varnebroek? Dat kan ook
zowel met de kerstdagen als
met oud en nieuw. Elders in
deze Uitkijkpost-bijlage
vindt u een compleet over
zicht van de mogelijkheden.
het constante
vakwerk van
broer en zus Glas
Prachtig is het geworden, de
nieuwe look van restaurant
Le Moülin. Andere kleuren,
ruimte en licht is het eerste
wat je opvalt als je de zaak
betreedt. Maar wat gebleven
is, is de gezellige bar voor
een ontspannen aperitief, de
brandende open haard en
de gezellige en ontspannen
sfeer die hier toch altijd
blijft hangen. Ja, en in de
keuken staat toch al vijftien
jaar Frans Glas, die door
zyn constante streven naar
perfectie en hoge kwaliteit
van zijn producten een
goede naam heeft weten op
te bouwen.
Wat te denken bijvoorbeeld
van zijn 4-gangenmenu van
f 72,50. Na het taartje van
eend met monargaskische
uitjes (een buitengewoon
smakelijk voorgerecht en
vooral verrassend) volgt er
een geurig kopje wildbouil
lon, als hoofdgerecht is er
hertenrug met een onweer
staanbare saus zoals alleen
Frans die kan bereiden en tot
slot een herfstdessert van
chocolade, peer en walno
ten. Kortom, een 'constante'
topper in Castricum, te vin
den aan de Dorpsstraat 96 in
Castricum, tel. 0251-651500.
Ruim een jaar geleden heb
ben Frank en Tineke de zaak
van de Egmondse visspecialist
Michel in winkelcentrum yt
Hoekstuk in Heiloo overgeno
men. Hun uitgangspunt daar
bij was: Frank en Tineke moet
een luxe viszaak worden, waar
kwaliteit en klantgerichtheid
hoog in het vaandel staan. Nu,
een jaar later, kan met een
gerust hart gezegd worden dat
Frank en Tineke in hun opzet
geslaagd zijn.
Frank werkt al twintig jaar in
de horeca. Hij was als kok
werkzaam in onder meer
Motel Akersloot en als chef
kok in het Egmondse Hotel
Zuiderduin en De Strandjutter.
Tineke woonde veertien jaar
lang in Engeland. Sinds 1991
is ze werkzaam in de horeca
en werkte onder meer een aan
tal maanden bij Michel in de
zaak.
Een eigen viszaak zagen ze als
een nieuwe uitdaging, waar ze
dan ook met veel enthousias
me aan begonnen zijn, vertel
len Frank en Tineke. Het afge
lopen jaar zijn ze druk bezig
geweest de klantenkring ver
der uit te breiden, door goede
kwaliteit te bieden en de wen
sen van de klanten centraal te
laten staan.
Met het oog op de komende
feestdagen introduceert de vis
zaak een verrukkelijke nieuwe
visschotel. En ook de sushi-
hapjes zijn niet te versmaden
en kunnen aan het komende
'heerlijk avondje' en de gezel
lige kerstdagen een fraaie,
culinaire wending geven.
f
erteestmaa8d- öeeeii^ef leestfiiaa^-ttecairtóeri^awtó