Deze week bij de Aalsmeerse Bloemenhal
GROTE GELE PRIMULA'S
per stuk 2,- 3 voor
De Aalsmeerse Bloemenhal
Gespecialiseerd in vruchtenho
Unieke collectie Engels antiek 18«20*te eeuw
exclusieve antiek grenen meubels
072 533 77 56
en verder een groot assortiment vaste planten
en andere leuke tuinaanbiedingen
Maak je leven spannend en
verander wat vaker van look!
uw adres
puntje ei-met-ui (het mooist uitgesproken op z'n plat-Haags) of een broodje eiersalade.
Een ei op brood smaakt rijk, terwijl het toch om een heel simpele, basale combinatie gaat.
Ook in de Hollandse huiskeuken kom je onverwacht de brood-ei verbintenis tegen. Verse voorjaars-
spinazie wordt bestrooid met broodcroütons en verkruimeld hardgekookt ei. Het wentelteefje is
natuurlijk een regelrechte symbiose van brood en ei. Zonder een van beide zou dit traditionele voor
beeld van zuinigheid en hergebruik niet eens kunnen bestaan.
Er is nog een ander leuk voorbeeld waarbij brood en ei samen in de pan gaan. Met een glas wordt uit
het midden van een witte botërham een rondje gestoken. De boterham gaat in de koekenpan en
boven het ronde gat wordt voorzichtig een ei gebroken. De boterham wordt met het ei op matig vuur
in boter of olie gebakken. Als het eiwit gestold is, is de boterham aan de onderzijde krokant bruin
gebakken. Met een spatel of pannenkoekenmes wordt het grappige gerecht uit de pan geschoven en
geserveerd. Van de uitgestoken broodrondjes kunnen nog toastjes of croutons worden gebakken.
Wat hebben brood en ei nu eigenlijk gemeen? Het zijn echte aardse producten, die van zichzelf al
een enorme waarde hebben in zowel voedingskundig als cultureel perspectief. Ze hebben een onge
looflijk lange historie en zijn eigenlijk nooit wezenlijk veranderd.
Brood en eieren meer dan j W ^6T~~
Brood e^n eieren of eierspecialiteiten
nog maar weinig mensen bij stil dat
offermaaltijden, waarbij dieren het
haasje waren.
Los van deze oude tradities en symboliek is er nog een andere reden dat brood en eieren een zeer
goede combinatie vormen. Brood en eieren of eierspecialiteiten vormen een uitstekende smaakcom
binatie. Daarnaast appelleert zij aan een gevoel van luxe. Vraag een aantal willekeurige mensen wat
zij het toppunt vinden van een lekker ontbijtje in het weekeinde en brood met een eitje wordt spon
taan genoemd. Een broodje met een hardgekookt eitje is bijna een schoolvoorbeeld van onthaasting
Aroma's
Hoe komt het dat brood en ei zo'n goede combinatie vormen? Door warmte van het ei komen sma
ken en aroma's van het brood los. Ook het mondgevoel speelt kennelijk een rol. Het zachtige, romige
van het ei in combinatie met het kruim en de krokante korst van de boterham wekt volgens smaak-
deskundigen een zekere spanning op. Het zal wel zo zijn. In elk geval legt men nergens zo graag een
spiegeleitje op als op een boterham. Het bewijs wordt dagelijks geleverd. Niet thuis, maar in de tallo
ze horecagelegenheden langs de weg.
Misschien is de uitsmijter van drie eieren met ham en/of kaas of rosbief daar wel het meest bestelde
lunchgerecht. Wie wel eens in hotels overnacht en de ontbijtgasten gadeslaat, ontwaart ongetwijfeld
de gretigheid waarmee grote verse witte boterhammen en minibroodjes worden opgetast met roerei.
Het toppunt van luxe is wittebrood met zacht romig roerei, vermengd met reepjes gerookte zalm en
bieslook. In Duitsland serveren ze daar op zondagochtend een koel glas mousserende Rieslingsekt
Rijke smaak
In eenvoudige eetgelegenheden en broodjeszaken vind je ook klassiekers zoals een wit
Het adres voor kwaliteit
Halverwege de Zevenhuizerlaan 54, Heiloo, p.s. vrijdagavond koopavond
Voor een speels
effect zijn
bij dit kapsel de
uiteinden lichtjes naar buiten
geföhnd.
Voor een dreadlock effect draai
je het haar plukje voor plukje
in model.
g 85a - 1851 LJ Heiloo - tel. 072 533 57 30
Föhn je haar droog terwijl je er
krachtig met je handen door
woelt. Verdeel wax over je han
den en woel nog eens door de
lokken.
Met een leave-in conditioner
blijft je haar glanzend en
gezond.
Dusseldorperweg 105 Limmen 072 5052456
Ihuisweg 14 - Heiloo - 072 5332144 - Westzijde 53 - Zaandam (naast BCC) - 075 6162943