Deze week bij de Aalsmeerse Bloemenhal GROTE GELE PRIMULA'S per stuk 2,- 3 voor De Aalsmeerse Bloemenhal Gespecialiseerd in vruchtenho Unieke collectie Engels antiek 18«20*te eeuw exclusieve antiek grenen meubels 072 533 77 56 en verder een groot assortiment vaste planten en andere leuke tuinaanbiedingen Maak je leven spannend en verander wat vaker van look! uw adres puntje ei-met-ui (het mooist uitgesproken op z'n plat-Haags) of een broodje eiersalade. Een ei op brood smaakt rijk, terwijl het toch om een heel simpele, basale combinatie gaat. Ook in de Hollandse huiskeuken kom je onverwacht de brood-ei verbintenis tegen. Verse voorjaars- spinazie wordt bestrooid met broodcroütons en verkruimeld hardgekookt ei. Het wentelteefje is natuurlijk een regelrechte symbiose van brood en ei. Zonder een van beide zou dit traditionele voor beeld van zuinigheid en hergebruik niet eens kunnen bestaan. Er is nog een ander leuk voorbeeld waarbij brood en ei samen in de pan gaan. Met een glas wordt uit het midden van een witte botërham een rondje gestoken. De boterham gaat in de koekenpan en boven het ronde gat wordt voorzichtig een ei gebroken. De boterham wordt met het ei op matig vuur in boter of olie gebakken. Als het eiwit gestold is, is de boterham aan de onderzijde krokant bruin gebakken. Met een spatel of pannenkoekenmes wordt het grappige gerecht uit de pan geschoven en geserveerd. Van de uitgestoken broodrondjes kunnen nog toastjes of croutons worden gebakken. Wat hebben brood en ei nu eigenlijk gemeen? Het zijn echte aardse producten, die van zichzelf al een enorme waarde hebben in zowel voedingskundig als cultureel perspectief. Ze hebben een onge looflijk lange historie en zijn eigenlijk nooit wezenlijk veranderd. Brood en eieren meer dan j W ^6T~~ Brood e^n eieren of eierspecialiteiten nog maar weinig mensen bij stil dat offermaaltijden, waarbij dieren het haasje waren. Los van deze oude tradities en symboliek is er nog een andere reden dat brood en eieren een zeer goede combinatie vormen. Brood en eieren of eierspecialiteiten vormen een uitstekende smaakcom binatie. Daarnaast appelleert zij aan een gevoel van luxe. Vraag een aantal willekeurige mensen wat zij het toppunt vinden van een lekker ontbijtje in het weekeinde en brood met een eitje wordt spon taan genoemd. Een broodje met een hardgekookt eitje is bijna een schoolvoorbeeld van onthaasting Aroma's Hoe komt het dat brood en ei zo'n goede combinatie vormen? Door warmte van het ei komen sma ken en aroma's van het brood los. Ook het mondgevoel speelt kennelijk een rol. Het zachtige, romige van het ei in combinatie met het kruim en de krokante korst van de boterham wekt volgens smaak- deskundigen een zekere spanning op. Het zal wel zo zijn. In elk geval legt men nergens zo graag een spiegeleitje op als op een boterham. Het bewijs wordt dagelijks geleverd. Niet thuis, maar in de tallo ze horecagelegenheden langs de weg. Misschien is de uitsmijter van drie eieren met ham en/of kaas of rosbief daar wel het meest bestelde lunchgerecht. Wie wel eens in hotels overnacht en de ontbijtgasten gadeslaat, ontwaart ongetwijfeld de gretigheid waarmee grote verse witte boterhammen en minibroodjes worden opgetast met roerei. Het toppunt van luxe is wittebrood met zacht romig roerei, vermengd met reepjes gerookte zalm en bieslook. In Duitsland serveren ze daar op zondagochtend een koel glas mousserende Rieslingsekt Rijke smaak In eenvoudige eetgelegenheden en broodjeszaken vind je ook klassiekers zoals een wit Het adres voor kwaliteit Halverwege de Zevenhuizerlaan 54, Heiloo, p.s. vrijdagavond koopavond Voor een speels effect zijn bij dit kapsel de uiteinden lichtjes naar buiten geföhnd. Voor een dreadlock effect draai je het haar plukje voor plukje in model. g 85a - 1851 LJ Heiloo - tel. 072 533 57 30 Föhn je haar droog terwijl je er krachtig met je handen door woelt. Verdeel wax over je han den en woel nog eens door de lokken. Met een leave-in conditioner blijft je haar glanzend en gezond. Dusseldorperweg 105 Limmen 072 5052456 Ihuisweg 14 - Heiloo - 072 5332144 - Westzijde 53 - Zaandam (naast BCC) - 075 6162943

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2001 | | pagina 11