Sfeervolle
Kerstshow
Kerstdiner 2002: het klassiek of New Food?
Haal de kerstsfeer binnen
voor snelle klanten
van
Activiteiten Alkmaar
UITKIJKPOST - 20 december 2002 - pagina 10
WE GAAN NU VAN START
U geniet als klant als eerste van
onze voorverkoop. Als u snel in
actie komt, kunt u profiteren van
onze scherp afgeprijsde kostuums
en casual kleding van alle toon
aangevende A mode merken met
kortingen tot 50°/o
Wees er snel bij.
Vrijdag koopavond
1852 AG Hciloo
Fox 072 - 532 16 86
UJesteruieg 261
Tel. 072 - 532 17 38
STATIONSWEG 61,1851 LJ HEIL00, TEL. 072 533 00 68
ujuiuj.rozing.nl
Kerstmenu nieuwe stijl
Paprikasoep met
roquefortsticks
Lauwwarme pasta met
gerookte kip, bosui en
korianderpesto
Kerst 2002: Klassiek of
New Food?
Salade met
jakobsmosselen en
rivierkreeftjes
Reebiefstuk met
rode-wijnsaus
Warme appeltaart met
vanilleijs
Kerst in het
Noorder Dierenpark
Romige truffelsoep
t
Rozlng m*'*>
Helloo M,
BIJ KONINKLIJKE BESCHIKKING;
Hf>f leverancier
Vooraf
Sushi Crémant de Loire
Hoofdgerecht
Pasta met gekookte kip, bosui en
korianderpesto Chardonnay
(Languedoc)
Dessert
Chocolade-kersentaartje Banyuls
Sushi
(voor 4 a 8)
Voor de sushirijst:
300 g Japanse rijst
1 eetlepel sake
1 dl azijn
3 eetlepels suiker
1 theelepel zout
Voor de vulling:
1/2 komkommer
1 avocado
1 bosuitje
100 gram zalmfilet
100 gram tongfilet
2 crabsticks
100 gram Noorse garnalen
8 vellen nori (zeewierbladeren)
Voor de dipsaus
lichte sojasaus
Bereiding:
Was de rijst in een zeef. Laat de rijst
goed uitlekken. Breng de rijst met 3 1/2
deciliter water en de sake aan de kook.
Kook hem in ca. 20 minuten zachtjes
gaar.
Maak de komkommer schoon. Snijd
hem over de lengte doormidden en
schep de zaadjes eruit. Snijd de kom
kommer in reepjes van ca. 8 x 1/2 cm.
Snijd de avocado doormidden. Haal'de
pit eruit, schil hem en snijd het vrucht
vlees in reepjes van ca. 8x1/2 cm. Maak
de bosui schoon en snijd hem in reepjes
van ca. 8 x 1/2 cm.
Dep de vis droog. Snijd de vis in reep
jes van ca. 8 x 1/2 cm. Laat de crabsticks
ontdooien. Snijd ze in reepjes van ca. 8
x 1/2 cm. Spoel de garnalen af.
Leg alle ingrediënten voor de vulling
op een schaal. Doe de sojasaus in een
schaaltje.
Houd de noribladeren een voor een
boven een gasvlam om ze wat soepeler
te maken voor het rollen. Snijd ze in
vieren en leg ze in een mandje.
Schep de rijst om. Roer de azijn, sui
ker en zout door elkaar. Meng het door
de rijst.
Leg een norivelletje in de hand.
Schep er een beetje rijst en vulling naar
keuze op.
Dip in de sojasaus en eet de sushi uit
het vuistje op.
(voorgerecht voor 4)
Voor de soep:
800 gram gele paprika
blikje pizzadeeg (Danone)
1 ui
1 kruidenbouillontablet
2 deciliter droge witte wijn
zout, versgemalen peper
8 sprietjes bieslook
Voor de sticks:
(ca. 12 sticks)
50 gram roquefort
50 gram roquefort
Verwarm de oven voor op 200(C. Leg
de helft van de paprika's op een bak
plaat en bak ze in het midden van de
oven ca. 30 minuten. Leg ze ca. 10
minuten in een afgedekte schaal of wik
kel ze in een theedoek.
Maak de rest van de paprika's schoon
en snijd ze in stukken. Pel de ui en snijd
hem in stukken. Breng paprika en ui
met het bouillontablet, wijn en 1 decili
ter water aan de kook. Laat minstens
een half uur trekken. Pel de gerooster
de paprika's en vang het vocht op. Zeef
de bouillon. Doe alle paprika, het opge
vangen vocht en een scheutje bouillon
in de keukenmachine. Pureer de papri
ka's. Wrijf de puree boven een kom
door een zeef. Roer er zoveel bouillon
door tot een gladde soep ontstaat.
Breng hem op smaak met zout en
peper.
Rol het pizzadeeg uit op een ingevet
te bakplaat. Roer de roquefort met een
scheutje water glad. Bestrijk het deeg
met de roquefort. Snijd het deeg in
smalle repen.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200(C. Bak
de sticks in het midden van de oven in
ca. 10 minuten lichtbruin.
Verwarm de soep. Verdeel over 4 bor
den. Knip de bieslook erboven fijn.
Serveer met de roquefortsticks.
(Hoofdgerecht voor 4)
1 flinke bos koriander
100 gram pijnboompitten
1 teen knoflook
olijfolie
zout, versgemalen peper
aceto balsamico
citroensap
300 gram gerookte kipfilet
4 bosuitjes
200 gram penne
1 a 2 theelepels kerriepoeder
Voorbereiding:
Hak de koriander heel fijn. Maal de
pijnboompitten fijn. Pel de knoflook en
snipper hem heel fijn. Meng de korian
der, pijnboompitten en, knoflook door
elkaar en voeg zoveel olie toe tot een
glad mengsel ontstaat. Breng het op
smaak met zout, peper en citroensap.
Snijd de kipfilet in smalle reepjes.
Maak de bosui schoon en snijd in rin
gen.
Bereiding:
Kook de penne in ruim water met
zout beetgaar. Giet af.
Verhit wat olie in de wok. Roer de
kerriepoeder en pesto erdoor. Blus af
met een scheut aceto balsamico. Schep
snel de penne erdoor.
Schep de penne op 4 borden. Verdeel
de kip en bosui erover.
De kerstdagen komen eraan en ieder
een gaat weer druk op zoek naar een
bijzonder menu voor familie of vrien
den. De een kiest voor klassiek, de
ander waagt zich aan een van de vele
nieuwe wereldkeukens. Ter inspiratie
twee totaal verschillende menu's met
bijpassend wijnarrangement.
Klassiek Kerstmenu
Vooraf
Salade met jakobsmosselen en rivier
kreeftjes Riesling (Elzas)
Hoofdgerecht
Reebiefstuk met rode-wijnsaus
Margaux (Bordeau)
Dessert
Warme appeltaart met vanille-ijs
Muscat de Frontignan
(Voorgerecht voor 4)
5 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels sinaasappellikeur (Grand
Marnier)
limoensap
8 jakobsmosselen
12 gekookte rivierkreeftjes
1 eetlepel hazelnootolie
3 eetlepels sinaasappelsap
1 eetlepel witte-wijnazijn
mespunt Franse mosterd
mespunt honing
scheutje Riesling
zout, peter
150 gram gemengde salade
10 takjes kervel
Voorbereiding:
Klop 2 eetlepels olie, de likeur en een
scheutje limoensap door elkaar.
Marineer hierin de jakobsmosselen.
Spoel de rivierkreeftjes af en laat ze
uitlekken.
Klop 3- eetlepels zonnebloemolie, 1
eetlepel hazelnootolie, sinaasappelsap,
azijn, mosterd en honing tot een dres
sing. Breng hem op smaak met een
scheutje Riesling, limoensap, zout en
peper.
Bereiding:
Verwarm de grill voor. Doe de sla in
een kom. Knip de kervel erboven fijn.
Schep 3/4 deel van de dressing erdoor.
Verdeel de sla over 4 borden.
Haal de jakobsmosselen uit de mari
nade, dep ze droog en grilleer ze in ca.
4 minuten aan beiden zijden lichtbruin.
Leg de rivierkreeftjes ook 1 a 2 minu
ten onder de grill.
Verdeel de mosselen en kreeftjes over
de salade. Besprenkel ze met de rest
van de dressing. Bestrooi de mosselen
met wat zou en peper.
(hoofdgerecht voor 4)
voor de saus:
3 sjalotjes
3 worteltjes
2 stengels bleekselderij
75 gram koude boter
2 eetlepels aceto balsamico
4 deciliter rode wijn
Voor het vlees:
4 ree- of hertenbiefstukjes a ca. 125
gram
30 gram boter
2 eetlepels olie
zout, versgemalen zwarte peper
Voorbereiding:
Pel en snipper de sjalotjes. Maak de
worteltjes en bleekselderij schoon en
snijd ze in stukjes. Smelt 2 eetlepels
boter en smoor de sjalot, wortel en
bleekselderij op laag vuur gedurende
10 minuten. Roer de aceto balsamico
erdoor en laat het vocht verdampen.
Voeg de wijn toe en laat de saus op
middelhoog vuur in ongeveer een
kwartier tot de helft inkoken. Zeef de
saus. Druk de groentenpuree door de
zeef.
Snijd de rest van de boter in blokjes en
bewaar ze in de koelkast.
Bereiding:
Dep het vlees droog met keukenpa
pier en laat het op kamertemperatuur
komen. Verhit de olie en de 30 gram
boter in een pan en schroei de biefstuk
jes op hoog vuur aan beide kanten
dicht. Bestrooi ze met zout en versge
malen peper en bak ze op matig vuur in
nog ca. 3 minuten rosé. Neem de bief
stukjes uit de pan en houd ze warm.
Schenk de helft van het bakvet uit de
pan. Voeg aan de rest van het bakvet de
gezeefde saus toe. Breng de saus aan de
kook en laat hem eventueel nog iets
inkoken. Neem de pan van het vuur en
klop de koude boter erdoor. Klop
zoveel boter erdoor totdat een mooie,
gladde saus ontstaat. Verdeel de saus
over 4 borden. Leg de biefstukjes erin.
(12 punten-taart)
5 stevige appels (goudreinetten)
175 gram suiker
3 eieren
poedersuiker
75 gram blanke amandelen
150 gram boter
kaneel
150 gram zelfrijzend bakmeel
vanilleijs
Voorbereiding
Schil de appels en snijd ze in plakjes.
Doe 75 gram suiker, theelepel kaneel
met 4 eetlepels water in een pan.
Verwarm al roerende totdat de suiker
is opgelost. Beboter een springvorm
(inh. ca. 1 liter). Verdeel het fruit over
de bodem. Schenk het suikerstroopje
erop. Maal de amandelen fijn.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160(C.
Klop met de mixer 100 gram suiker met
de boter in ca. 10 minuten romig en wit
geel. Klop er één voor één de eieren
door. Voeg het volgende ei pas toe als
het vorige helemaal is opgenomen.
Meng de amandelen door het bakmeel
en zeef het meelmengsel boven het
beslag. Spatel het luchtig door elkaar.
Schep het cakebeslag op de appels in
de cakevorm. Bak de cake in ca. 55
minuten gaar en goudbruin. Neem de
cake uit de oven. Laat hem minstens 15
minuten rusten. Haal zonodig voorzich
tig de randjes van de cake los van de
vorm. Leg een schaal op de vorm en
keer de vorm en het bord tegelijkertijd
om zodat de cake uit de vorm op het
bord glijdt. Snijd hem in smalle punten.
Zeef boven 4 borden poedersuiker.
Zet de puntjes taart erop. Schep er een
bolletje vanilleijs naast.
Momenteel wordt alles in het werk
gesteld om de bezoekers volop te laten
genieten van de kerstsfeer in het
Noorder Dierenpark. Tijdens de kerst
vakantie wordt iedere bezoeker met
muziek binnengehaald waarna zij zich
een weg banen door een doolhof van
honderden dennenbomen. De koude
handen kunnen opgewarmd worden
rond gezellige vuurkorven of aan een
heerlijk glas warme glühwein. Speciaal
voor de kinderen is er een winterse
zoo-show in het kindertheater.
Bovendien worden er in de kerstvakan
tie speciale winterprogramma's georga
niseerd zoals een lezing over geboortes
van dieren, het kinderprogramma van
mug tot olifant of na een heerlijk ont
bijt een ronde meelopen met een die
renverzorger.
Op eerste en tweede kerstdag pakt het
Noorder Dierenpark extra uit. 's
Middags nemen de dierenverzorgers de
bezoekers mee voor een speciale rond
leiding. Een kijkje achter de schermen
bij de haaien en een bezoek aan de
giraffenstal. Aan het eind van de dag
staat er voor diegenen die gereserveerd
hebben in restaurant *t Palviljoen een
overheerlijk kerstbuffet klaar. Onder
het genot van een drankje en een keur
aan smaakvolle gerechten kan een
ieder rustig nagenieten van een bijzon
dere dag in het Noorder Dierenpark.
Het is geopend van 10.00 tot 16.30 uur.
IIEUWSBLAD VOOR HEILOO EN OMSTREKEN
Galerie 1719
Wisselende exposities aan het
Verdronkenoord 29 te Alkmaar, tel.
072-5116034.
Waterschap Het Lange Rond
Wisselende exposities, te zien op werk
dagen tussen 9.00 en 17.00 uur.
Nederlands Kachelmuseum
Tot 1 april '03 is de expositie 'Stoken en
koken aan boord', met daarin o.a.
scheepskachels en -fornuizen uit de
periode 1900-1965, te zien. Geopend op
zondag van 12.00 tot 16.00 uur.
(voorgerecht voor 4)
40 gram gedroogde cèpes
1 teentje knoflook
1 ui
1 deciliter houtgelagerde Chardonnay
1 takje tijm
1 kruidenbouillontablet
marmite
100 gram gemengde paddestoelen
(cantharellen)
boter
1/2 liter slagroom
witte-truffelolie
zout, peper
Voorbereiding
Spoel de cèpes af. Pel en snipper de
knoflook en ui. Meng knoflook, ui, wijn
en cèpes door elkaar en laat ze min
stens een half uur weken. Doe de cèpes
met weekvocht, tijm, bouillontablet, 2
theelepels marmite en 3 deciliter water
in een pan.
Laat het een uur trekken. Maak de
paddestoelen schoon en snijd ze in
stukken. Zeef de bouillon. Klop de
slagroom halfstijf.
Bereiding
Smelt de boter. Smoor de paddestoe
len. Besprenkel ze met truffelolie.
Schenk de bouillon erop en breng
tegen de kook aan. Roer de slagroom
erdoor. Houd tegen de kook aan. Breng
de soep op smaak met zout en peper.
Schenk hem in koppen. Besprenkel
vlak voor het opdienen met truffelolie.
Bij de kerst hoort een kerstboom. Om
diverse praktische redenen kiezen som
mige mensen voor een kunstboom.
Daar is niets mis mee. Toch mis je op
die manier wel wat, bijvoorbeeld de
sfeer van buiten. Een kunstboom of
niet. het is altijd mogelijk om de sfeer in
de tuin terug te laten komen in huis.
Snij of koop wat kerstgroen, of maak
een kerstarrangement met bijvoor
beeldeen Skimmia of Gaultheria erin.
Bij de bloemistwinkelier of het tuincen
trum is de keuze in kerstgroen groot.
Het bekendst zijn misschien wel de
hulsttakken. De rode bessen van de
hulst zijn onlosmakelijk verbonden aan
deze tijd van het jaar.
Ook worden momenteel volop bossen
met coniferentakken aangeboden.
Lang niet altijd zijn dat de takken van
de bekende blauwspar of de sterke
Nordmannspar. Want ook met het
groen van tal van andere coniferen zijn
de mooiste kerstdecoraties te maken.
Kwekers hebben zich de laatste jaren
steeds meer toegelegd op het kweken
van coniferen en heesters waarvan
goed kan worden gesneden. Het is echt
de moeite waard om daarvoor eens bij
de bloemenwinkel te kijken.
Gegarandeerd dat u daar ook
Skimmiatakjes aantreft. Die takjes op
de opvallende trosjes of bloemetjes
passen op de een of andere manier uit
stekend bij de kerstsfeer. Ze worden
net als hulsttakken heel veel in kerst
stukjes toegepast.
Mes snijdt aan twee kanten
Zet u zelf Skimmia of een hulst in de
tuin, dan kunt u daarvan de komende
jaren zelf takken in huis halen. Het mes
snijdt dan letterlijk aan twee kanten.
Verder kunt u er jaar na jaar materiaal
van verzamelen voor het maken van
decoraties. Overigens is het ook zonder
nu meteen aan de kerst te denken, leuk
om iets met winterse takken in huis te
doen. Kijk eens rond en u zult tot de
ontdekking komen dat heesters echt
niet wintergroen hoeven te zijn, om
deze tijd van het jaar toch op een
bepaalde manier mooi te zijn. Let daar
ook eens op in een tuincentrum. Loop
eens door de heesterhoek, of werp een
blik op vaste plantentafels.
Dubbel genieten
Tijdens de kerst binnen genieten van
buitenplanten kan heel goed. Verwacht
echter niet dat die planten na de kerst
probleemloos de tuin in kunnen. Ze
hebben al die dagen bij kamertempera
tuur gestaan. Zomaar buiten zetten in
de winterse kou kan gewoon niet. Wilt
u de plant laten overleven in de tuin,
dan moet u 'm heel langzaam weer
laten wennen aan de buitentemperatu
ren. Dat is een hele uitdaging. Redt de
plant het niet meer buiten, dan heeft u
er in ieder geval binnen dubbel van
kunnen genieten.