Nouveau! r» «■Goes Weekendje Weg Spontaan genieten met de Beaujolais i Tip ÏÈi^J S oi „i b«« op '0P "T 'n,e Het is begin november en de dagen worden korter. Het is buiten fris, vochtig en donker. Tijd om mooie kaarsen aan te steken, te dromen, plannen te maken voor de feestdagen en gezellig met familie en vrienden rond de openhaard te zitten. Daar horen ook een hapje en een drankje bij. Schenk eens een glas Beaujolais in, dat is pas echt genieten. Deze maand is het eindelijk zover... Onder het motto Le Beaujolais Nouveau est arrivé kun je je binnenkort in veel horecagele genheden weer verheugen op de Beaujolais Nouveau. Vanaf de derde donderdag van deze maand, om exact 0.00 uur, liggen deze jonge fruitige wijnen weer in de wijnrekken van winkels en de horeca. Vraag er naar bij jouw favoriete restaurant of café, dan drink je even later een echte mooie primeurwijn. Een eerlijke en pure wijn die ruikt en smaakt naar fruit. De Franse wijnoogst van 2003 is veelbelovend. Dit voorjaar en deze zomer heeft het kwik in de Beaujolais een recordhoogte bereikt. In juli was de gemiddelde etmaaltemperatuur een goeie 22oC! Samen met de aanhoudende droogte heeft dit een zeer positief effect gehad op de kwaliteit van de beaujolaisdruif gamay. De Beaujolais moet je beleven, voelen en proeven. Deel dit gevoel met anderen en nodig eens spontaan wat vrienden of familieleden uit om de oogst uit 2003 feestelijk te ver welkomen. Ga naar een prettig, gezellig restaurant of café. Neem een dronk en verplaats je samen met hen naar het lieflijke landschap van de Beaujolais en de pittoreske dorpjes met bloemen versierde huizen. Voor je het weet, ervaar je het aangeboren gevoel voor feesten en gastvrijheid van de hartelijke mensen uit deze streek. De Beaujolais Nouveau, je krijgt het er meteen warm van, midden in de herfst! Dim sum: Chinees brunchen 6 september werd de eerste aflevering van Yorin Goes Out op TV uitgezonden. In dit horeca lifestyle programma checken Anouk van Nes en Sander Foppele de coolste hotspots, de gezelligste cafe's en de beste restaurants, discotheken, cafe taria's en hotels. Bovendien kijken ze hoe de harde werkers in horecaland het ervan af brengen! Good night out guaranteed! Yorin Goes Out wordt iedere zater dagavond om 19.00 uur door Yorin uit gezonden. COLOFON contact: reacties@gastheervandesamenlevingnl redactie: Koninklijk Horeca Nederland iedere maand staat op deze pagina het Genieten centraal. Genieten van alles wat de horeca ons te Weden leeft. Genieten we niet allemaal van tijd tot tijd? De één wat vaker dan de ander, maa iedereen weet wat het is. Toch hebben we daar allemaal een ander gevoel bij, een ander genot. Bij de donkere maanden hoort donker bier en don kerrode wijn. Deze maand wordt de Beaujolais Primeur weer gepresenteerd en nemen e je mee naar de wereld van de discobowling. Eet lekker mosselen of ga eens dim summen. Wat dat is lees je op deze Pagina Genieten... I Wi| je de komende weken eens een weekendje wea heb je wat te vieren, of wil je eens lekker goeie tip! in <te i met drie vier en vijf sterren namelijk vaak een i stuk goedkoper. Je betaalt gewoon minder voo logeren op niveau. Combineer dat eens met ee high-tea, een zondagbrunch, een heerlijk diner, i neem gewoon al die culinaire hoogstandjes. iLntje9dag beginnen metr :oo=e ontbijt en verder de hele dag in het hotel j lekker opuit. Je kunt de leukste wmkelstraa je i verkennen, een stukje fietsen enn baHetje i putten of slaan, een musical beleven of ee 1 filmpje pakken. Er zijn zoveel verschillend mogelijkheden. Kijk eens om je heen, bel I hotels, haal wat folders, of kijk eens op j www.holland.com. Daar staan heel wat i adviezen en tips. Veel plezier... Heel wat restaurants serveren in de herfst de mosselpan, omdat de kleine schaaldiertjes dan op hun best zijn. Lekker romig van smaak en vol vlees. De zeer eigen smaak van dit zeebeestje, gekookt in een scheutje wijn, bier of water met kruiden en groenten, doen de ware visliefhebber likkebaarden. Dat ze daarnaast ook nog eens heel erg gezond zijn, is alleen maar mooi meegenomen. 100 gram mosselen bevatten maar 57 calorieën en heel veel vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ze rijk aan jodium en dat kunnen we goed gebruiken, want Nederlanders hebben daar eigenlijk veel te weinig van. Mosselen bevatten heel veel eiwitten en maar 1% vet, die onverzadigd is, dus dat komt je cholesterol weer ten goede. Als je een mosselpan bestelt krijg je daar een paar sausjes bij, zoals knoflook, mosterd, cocktail, kerrie of ravigotesaus. Daarnaast serveert het restaurant je er (stok)brood, frites of een frisse salade bij. Neem daar dan een heerlijk glas droge witte Elzaswijn bij en je maaltijd is compleet. Wat ook zo lekker is van de mossel pan, je mag met je vingers eten! Gebruik gewoon de lege schelpjes om de mossel los te trekken uit zijn behuizing; bestek is overbodig. Natuurlijk zijn er nog heel veel andere gerechten met mosselen. Je vindt ze bij voorbeeld, zonder schelp natuurlijk, in een heerlijke Spaanse paella, in een vissalade of een soep. Maar je kunt mosselen ook gebakken of gefrituurd in een krokant laagje krijgen. Vraag de volgende keer in een restaurant eens naar de mogelijkheden, die de kok heeft om je een speciaal mosselgerecht voor te zetten. Soms kan een kok een heerlijke maaltijd bereiden, die niet op de menukaart staat. Eet smakelijk! Je bent jong en je wilt wat. Maar wat? Je zoekt ontspanning, maar ook actie. Je wilt het samen met anderen doen, maar wel het spel zelf in de hand houden. Je wilt er plezier aan beleven, maar er geen kater aan overhouden. Meer en meer jongeren ontdekken de ontspanning, actie in een flitsende omgeving, gezelschap en een plezierig spel waarin je je helemaal kunt uitleven. Je bent heel wat minder duur uit dan wanneer je naar een popconcert gaat, maar je hoort wel de muziek die je helemaal te gek vindt. Je drinkt je drankje, je ontmoet nieuwe vrienden of vriendinnen en je bent gezellig onder elkaar. Waar gaat dit over? Over een disco? Bijna goed! We hebben het over een heel bijzondere vorm Ooit op zondag van een champagnebrunch genoten? Niet veel mensen kunnen zich dit veroorloven op de zondagmiddag, maar er is gelukkig een veel goedkoper alternatief. Eentje, die ook heel goed past in een avond maaltijd: dim summen bij de Chinees! Een dim sum is een lichte snack. Hapjes met vaak de grootte van een bitterbal, maar van een heel andere smaakvariatie. Het zijn gestoomde, gefrituurde of gebakken deeg balletjes of pakjes met vlees, vis, gar naaltjes, noedels of groente. Maar ook kleine bapao's (deegbroodjes), met vlees, vis, groente en ook met een soort custardvla. Lekker met wat pittige ket- japsaus, een pittiger sambal of een chilisaus. Heerlijk. Er zijn zowel hartige als zoete dim sums. Van oorsprong waren het snacks voor de keizer, maar zoals met bijna alle gerechten zijn de rijke hapjes populair geworden bij het volk. Dim betekent puntje en sum hart. Lichte hapjes voor de ziel en je hart, die in China de status hebben van tapas. Niet duur snacken, maar toch sjiek! Dim sums zijn gezonde, lichtverteerbare lekkernijen, die doordat ze gestoomd worden hun smaak en vitamines behouden. Je kunt ze ook laten frituren of bakken, waardoor de smaak verandert. Daardoor is er een nog grotere variatie. De gestoomde dim sums worden in rieten mandjes geserveerd, die aan de onderkant een vlechtwerk hebben, waardoor de stoom naar boven kan trekken door de hapjes. Dat alleen al maakt het eten van deze Chinese tapas een hele leuke verrassing en een bij zondere ervaring. Wat een belevenis! Vergeet de tjap tjoy, de foeyong hai, het wokken of de babi pangang. Ga voor een licht alternatief van veel verschillende smaaksensaties. Ga voor de dim sum... van bowlen. Bowlen in een discosfeer en dat daarom ook wel discobowlen wordt genoemd. Maar het is ook onder andere namen bekend: cyber space bowlen, cosmic bowlen, magie bowlen, moonlight bowlen en twilight bowlen. Hoe het ook genoemd wordt, het is altijd een fantastische manier om een avond met vrienden of vriendinnen door te brengen. Nog geen ervaring ermee en je wilt weten waar dat bij jou in de buurt kan? Surf dan naar: www.bowlen.nl

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2003 | | pagina 27