Nouveau!
r»
«■Goes
Weekendje Weg
Spontaan genieten
met de Beaujolais
i Tip
ÏÈi^J
S oi „i b«« op '0P "T 'n,e
Het is begin november en de dagen worden
korter. Het is buiten fris, vochtig en donker.
Tijd om mooie kaarsen aan te steken, te
dromen, plannen te maken voor de feestdagen
en gezellig met familie en vrienden rond de
openhaard te zitten. Daar horen ook een hapje
en een drankje bij. Schenk eens een glas
Beaujolais in, dat is pas echt genieten. Deze
maand is het eindelijk zover...
Onder het motto Le Beaujolais Nouveau est
arrivé kun je je binnenkort in veel horecagele
genheden weer verheugen op de Beaujolais
Nouveau. Vanaf de derde donderdag van deze
maand, om exact 0.00 uur, liggen deze jonge
fruitige wijnen weer in de wijnrekken van
winkels en de horeca. Vraag er naar bij jouw
favoriete restaurant of café, dan drink je even
later een echte mooie primeurwijn. Een eerlijke
en pure wijn die ruikt en smaakt naar fruit.
De Franse wijnoogst van 2003 is veelbelovend.
Dit voorjaar en deze zomer heeft het kwik in
de Beaujolais een recordhoogte bereikt. In juli
was de gemiddelde etmaaltemperatuur een
goeie 22oC! Samen met de aanhoudende
droogte heeft dit een zeer positief effect gehad
op de kwaliteit van de beaujolaisdruif gamay.
De Beaujolais moet je beleven, voelen en
proeven. Deel dit gevoel met anderen en nodig
eens spontaan wat vrienden of familieleden uit
om de oogst uit 2003 feestelijk te ver
welkomen. Ga naar een prettig, gezellig
restaurant of café. Neem een dronk en
verplaats je samen met hen naar het lieflijke
landschap van de Beaujolais en de pittoreske
dorpjes met bloemen versierde huizen. Voor je
het weet, ervaar je het aangeboren gevoel voor
feesten en gastvrijheid van de hartelijke
mensen uit deze streek. De Beaujolais
Nouveau, je krijgt het er meteen warm van,
midden in de herfst!
Dim sum:
Chinees brunchen
6 september werd de eerste aflevering
van Yorin Goes Out op TV uitgezonden. In
dit horeca lifestyle programma checken
Anouk van Nes en Sander Foppele de
coolste hotspots, de gezelligste cafe's en
de beste restaurants, discotheken, cafe
taria's en hotels. Bovendien kijken ze hoe
de harde werkers in horecaland het ervan
af brengen! Good night out guaranteed!
Yorin Goes Out wordt iedere zater
dagavond om 19.00 uur door Yorin uit
gezonden.
COLOFON
contact: reacties@gastheervandesamenlevingnl
redactie: Koninklijk Horeca Nederland
iedere maand staat op deze pagina het Genieten centraal. Genieten van alles wat de
horeca ons te Weden leeft. Genieten we niet allemaal van tijd tot tijd? De één wat
vaker dan de ander, maa iedereen weet wat het is. Toch hebben we daar allemaal een
ander gevoel bij, een ander genot. Bij de donkere maanden hoort donker bier en don
kerrode wijn. Deze maand wordt de Beaujolais Primeur weer gepresenteerd en nemen
e je mee naar de wereld van de discobowling. Eet lekker mosselen of ga eens dim
summen. Wat dat is lees je op deze Pagina Genieten...
I Wi| je de komende weken eens een weekendje
wea heb je wat te vieren, of wil je eens lekker
goeie tip! in <te
i met drie vier en vijf sterren namelijk vaak een
i stuk goedkoper. Je betaalt gewoon minder voo
logeren op niveau. Combineer dat eens met ee
high-tea, een zondagbrunch, een heerlijk diner,
i neem gewoon al die culinaire hoogstandjes.
iLntje9dag beginnen metr :oo=e
ontbijt en verder de hele dag in het hotel
j lekker opuit. Je kunt de leukste wmkelstraa je
i verkennen, een stukje fietsen enn baHetje
i putten of slaan, een musical beleven of ee
1 filmpje pakken. Er zijn zoveel verschillend
mogelijkheden. Kijk eens om je heen, bel
I hotels, haal wat folders, of kijk eens op
j www.holland.com. Daar staan heel wat
i adviezen en tips. Veel plezier...
Heel wat restaurants
serveren in de herfst de
mosselpan, omdat de
kleine schaaldiertjes
dan op hun best zijn.
Lekker romig van smaak en
vol vlees. De zeer eigen smaak van dit
zeebeestje, gekookt in een scheutje wijn, bier
of water met kruiden en groenten, doen de
ware visliefhebber likkebaarden. Dat ze
daarnaast ook nog eens heel erg gezond zijn, is
alleen maar mooi meegenomen. 100 gram
mosselen bevatten maar 57 calorieën en heel
veel vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ze
rijk aan jodium en dat kunnen we goed
gebruiken, want Nederlanders hebben daar
eigenlijk veel te weinig van. Mosselen bevatten
heel veel eiwitten en maar 1% vet, die
onverzadigd is, dus dat komt je cholesterol
weer ten goede.
Als je een mosselpan bestelt krijg je daar een
paar sausjes bij, zoals knoflook, mosterd,
cocktail, kerrie of
ravigotesaus. Daarnaast
serveert het restaurant je
er (stok)brood, frites of
een frisse salade bij. Neem
daar dan een heerlijk glas
droge witte Elzaswijn bij en je maaltijd
is compleet. Wat ook zo lekker is van de mossel
pan, je mag met je vingers eten! Gebruik
gewoon de lege schelpjes om de mossel los te
trekken uit zijn behuizing; bestek is overbodig.
Natuurlijk zijn er nog heel veel andere
gerechten met mosselen. Je vindt ze bij
voorbeeld, zonder schelp natuurlijk, in een
heerlijke Spaanse paella, in een vissalade of een
soep. Maar je kunt mosselen ook gebakken of
gefrituurd in een krokant laagje krijgen. Vraag
de volgende keer in een restaurant eens naar de
mogelijkheden, die de kok heeft om je een
speciaal mosselgerecht voor te zetten. Soms kan
een kok een heerlijke maaltijd bereiden, die
niet op de menukaart staat. Eet smakelijk!
Je bent jong en je wilt wat. Maar wat?
Je zoekt ontspanning, maar ook actie. Je wilt
het samen met anderen doen, maar wel het
spel zelf in de hand houden. Je wilt er plezier
aan beleven, maar er geen kater aan
overhouden. Meer en meer jongeren ontdekken
de ontspanning, actie in een flitsende
omgeving, gezelschap en een plezierig spel
waarin je je helemaal kunt uitleven. Je bent
heel wat minder duur uit dan wanneer je naar
een popconcert gaat, maar je hoort wel de
muziek die je helemaal te gek vindt. Je drinkt
je drankje, je ontmoet nieuwe vrienden of
vriendinnen en je bent gezellig onder elkaar.
Waar gaat dit over? Over een disco? Bijna goed!
We hebben het over een heel bijzondere vorm
Ooit op zondag van een champagnebrunch
genoten? Niet veel mensen kunnen zich dit
veroorloven op de zondagmiddag, maar er
is gelukkig een veel goedkoper alternatief.
Eentje, die ook heel goed past in een avond
maaltijd: dim summen bij de Chinees! Een
dim sum is een lichte snack. Hapjes met
vaak de grootte van een bitterbal, maar van
een heel andere smaakvariatie. Het zijn
gestoomde, gefrituurde of gebakken deeg
balletjes of pakjes met vlees, vis, gar
naaltjes, noedels of groente. Maar ook
kleine bapao's (deegbroodjes), met vlees,
vis, groente en ook met een soort
custardvla. Lekker met wat pittige ket-
japsaus, een pittiger sambal of een
chilisaus. Heerlijk. Er zijn zowel hartige als
zoete dim sums. Van oorsprong waren het
snacks voor de keizer, maar zoals met bijna
alle gerechten zijn de rijke hapjes populair
geworden bij het volk. Dim betekent puntje
en sum hart. Lichte hapjes voor de ziel en je
hart, die in China de status hebben van
tapas. Niet duur snacken, maar toch sjiek!
Dim sums zijn gezonde, lichtverteerbare
lekkernijen, die doordat ze gestoomd
worden hun smaak en vitamines behouden.
Je kunt ze ook laten frituren of bakken,
waardoor de smaak verandert. Daardoor is
er een nog grotere variatie. De gestoomde
dim sums worden in rieten mandjes
geserveerd, die aan de onderkant een
vlechtwerk hebben, waardoor de stoom naar
boven kan trekken door de hapjes. Dat
alleen al maakt het eten van deze Chinese
tapas een hele leuke verrassing en een bij
zondere ervaring. Wat een belevenis!
Vergeet de tjap tjoy, de foeyong hai, het
wokken of de babi pangang. Ga voor een
licht alternatief van veel verschillende
smaaksensaties. Ga voor de dim sum...
van bowlen. Bowlen in een discosfeer en dat
daarom ook wel discobowlen wordt genoemd.
Maar het is ook onder andere namen bekend:
cyber space bowlen, cosmic bowlen, magie
bowlen, moonlight bowlen en twilight bowlen.
Hoe het ook genoemd wordt, het is altijd een
fantastische manier om een avond met
vrienden of vriendinnen door te brengen. Nog
geen ervaring ermee en je wilt weten waar dat
bij jou in de buurt kan? Surf dan naar:
www.bowlen.nl