Zelf een ïgfr urant runnen „.Vj.yi^caféis^ v®11 a"c Het bruine care itif Vooriaarsedilie Uitkijkpost Voorjaarseditie Uitkijkpost Voorjaars^^^itkiikpost Vooriaarseditie Uitkijkpost Voorjaarseditie Uitkijkpost Vo Multicultureel tafelen Boeiende bakens langs de kust Lente Salades: superlekker! „riek om Heel «MS» l»°«« "S"* gezonde variatie «n de Een Oudhollands gezegd zegt: "Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet! Natuurlijk is een oer- Hollandse stamppot erg lekker, maar ook uit andêre landen of werelddelen komen de heerlijkste gerechten. Zo eten we al massaal broodjes kebab, of babi pangang van de Chinees. Ook Italiaanse pizza's, Griekse giros en Spaanse tapas hebben een plek veroverd in het vocabulaire van de meeste Hollanders. Daarnaast zijn er veel gerechten die wij de Nederlandse keuken eigen hebben gemaakt. Zo kregen we specerijen uit Azië, koffie uit Turkije en de aardappel uit Zuid-Amerika. Hieruit blijkt dat wat wij nu als puur Nederlands opeten, waarschijnlijk een stuk exotischer is, dan wij denken. We laten het ons goed smaken. Deze invloeden van buitenaf worden steeds meer versterkt, aangezien de maatschappij van vandaag een ware smeltkroes is geworden van culturen. Een culinair gevolg hiervan is de 'wereldkeuken'. Hier vind je recepten uit alle werelddelen zoals Zuid-Amerika, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Maar ook keukens dichter bij huis zoals de Griekse, Russische en Ierse keuken. Zij laten ons kennismaken met exotische recepten uit den vreemde. Een ander gevolg van onze smeltkroes is fusion; gebaseerd op het huwelijk tussen kooktechnieken en kooktradities uit Oost en West. Een kooksensatie gebaseerd op de innige versmelting van ingrediënten uit Noord en Zuid. De kok die aan fusion begint, moet goed kunnen proeven en scherpe zintuigen hebben. Een goede smaak hebben, creatief zijn en boordevol inspiratie zitten, zijn andere vaardig heden, die hij of zij zeker moet bezitten. Het is bij fusion niet de bedoeling om Italiaanse lasagne te combineren met exotische vruchten. Dit mag dan wel een fusie zijn van ingrediënten uit iV verschillende werelddelen, maar bij fusion gaat het meer om een creatieve combinatie en niet om een ratjetoe. Hollandse aardappelen gecom bineerd met shoarmavlees is geen fusion, evenmin als een portie Vlaamse Friet met Duitse braadworst, ook al kan dat overheerlijk zijn. Typisch fusion zijn Japanse tempura's met Belgische kaas, Noordzeevis met kerrie, wild in Oosterse marinades of bijvoorbeeld brik met een Mexicaanse vulling. Geniet dus van een typische wereldkeuken of een combinatie van verschillende keukens. Want wat is er nou leuker, dan eens op culinaire ont dekkingsreis te gaan bij een Ghanees, Mongools of Zuid-Afrikaans restaurant? Of onderga de eetsensatie van een Koerdische, Turkse, Marokkaanse of Iraanse keuken. Heb je al eens in een Surinaams eethuisje een Baka Bana of Faja Lobi Kousenband gegeten? Of wat dacht je van een Indiaanse Kitcherie of een Thung Thong van de Thai? Doe het eens, laatje niet alleen verrassen, maar vooral verwennen door de exotische keukens in ons land... In de week van 15 tot en met 19 maart vindt de Speciale Pannenkoekenweek plaats. De Vereniging van Erkende Pannekoekenrestaurants (VEP) en de Landelijke Vereniging voor Zeer Moeilijk Lerenden (ZML) organiseren de week om ZML-kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met de pan- nenkoekenhoreca. Ze krijgen een onvergetelijke dag voor geschoteld. De leerlingen van ZML-scholen (in de leeftijd van 12 tot 18 jaar) runnen dan namelijk voor één dag zelf een pannenkoekenrestaurant. Pannenkoeken bakken, bestek inrollen, drankjes inschenken, pannenkoeken uitserverenhet hoort er allemaal bij. Uiteraard mogen ze na al het harde werken hun eigen pannenkoeken zelf Langs de Nederlandse kust staan 23 vuurtorens, fier en rechtop in d e wind. Niets of niemand brengt ze van h un stuk. Dag in d ag uit d oen zij h un werk. Sommigen lijken op elkaar, maar van dichtbij zijn ze toch weer er g ver schillen d. Maak eens een uitstapje n aar de kust en on tdek waarom vuurtorens zo bijzonder zijn. W elke vuurtoren is bij voorbeeld h et h oogst? Waarvindjede vuurtoren die het oude briefje van 250 gulden si erde? In welk e vuurtor en kun je overnachten? Welke vuurtoren staat bijn a in zee? Het antwoord op deze vragen en nog veel m eer leuke weten swaardigheden j staan verzam eld op j www.holland.com/nl/kust/vuurtor ens. I Op de site staat ook veel over m usea di e j wat over d eze vuurtorens, de lichtbakens I in barre tijd en, vertellen. M et deze ten- toonstellingen en exposities krijg je een lekker opeten. Aan het einde van de dag krijgen alle pannenkoekenbakkers een heus diploma en nog een leuk presentje mee naar huis. De Speciale Pannenkoekenweek wordt jaarlijks prachtig beeld van de vuurtoren toen en nu. Een leuke manier om je licht op te steken! Als je dan toch naar het strand gaat, kijk dan ook eens om je heen in zo'n kustplaatsje. Je kunt er gezellig winkelen en lekker eten. Wat dacht je van een heerlijk broodje haring of een zalige zalmmoot, want vis eten h oort eigenlijk wel bij de zee. Of maak eens een stran dwandeling van het ene dorp naar het andere plaatsje. Rustgevende inspanning. En als je dan bij de volgende vuurtoren bent, lekker uitrusten met een kopje koffie met een appelpunt, of een uit smijter bij het strandpaviljoen. Daarra moet je wel weer teruglopen, of de bus of taxi terugnemen. Voor nog meer of hele andere inspiratie om er eens lekker tussenuit te knijpen, kijk dan op wwwlekkerweg.nl. Voor even een weekendje weg. Voor tips om te genieten ver weg van alle dagelijkse beslom meringen of toch dicht bij h uis. Voor al die leuke, gezellige en gastvrije tips om te overnachten, te eten en vooral om te beleven! georganiseerd door de Vereniging van Erkende Pannekoekenrestaurants. Bij deze vereniging zijn 85 pannenkoeken restaurants aangesloten. De ambach telijke bereiding, de sfeervolle aankleding en de kwaliteit van de echte pannenkoek, bereid met zelfgemaakt beslag van eigen receptuur, staan centraal bij de aangesloten pannenkoe kenrestaurants. De leukste pannen koekenhuizen van Nederland zijn gebundeld in het boekje "Waar Pannenkoek Eten?" Zelfs als je een voedselallergie hebt, vind je in dit boekje adressen van pannenkoeken restaurants waar je lekker kunt smikkelen. "Waar Pannenkoek Eten?" is gratis te bestellen bij de Vereniging van Erkende Pannekoekenrestaurants, telefoonnummer 0348 - 489 560 of op de website www.pannenkoekenrestaurants.nl Lentesalade Ingrediënten: 150 gram veldsla, 150 gram friséesla, 3 stengels bleek selderij, 1 bos radijsjes, 1 bos lenteui, een halve bos bos- peentjes, 1 blik kikkererw ten, i di olijfolie extra vergi- ne, 3 eetlepels citroensap, 2 theelepels mosterd, citroensap, half bosje met takjes peterselie, zout, peper. BEREIDINGSWIJZE: Was alle sla. Snijd de frisee in stukjes. Maak de bleek selderij schoon en snijd de stengels in plakjes. Maak de radijsjes schoon en hal veer ze. Maak de lente-uien en de wortels schoon. Snijd de ui in ringen en de wor tel in plakjes. Laat de kikkererwten uitlekken. Mix in de keukenmachine een dressing van de mos terd, citroensapen peterse lie. Voeg langzaam al mixend de olie toe. Breng op smaak met zout en peper. Meng de ingrediën ten door elkaar tot een lek kere luchtige salade. Besprenkel de salade met de dressing. Spinaziesalade Ingrediënten: 150 gram spinazie, 200 gram tahoe, 11/2 eetlepel ketjap of tamari, 3 eetlepel olijfolie, 4 hardgekookte eieren, 200 gram belegen kaas, 4 eetlepel slagroom, 2 eetlepel mayonaise, 2 eet lepel citroensap, zout en peper Bereidingswijze: Was de spinazie en maak ze goed droog. Snijd de tahoe in blokjes en mari neer ze in de ketjap of tamari. Verhit de olie in een pan en bak ze goed bruin. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Hak drie eieren in stukjes. Het andere ei is voor de garnering. Maak de saus met slagroom, mayonaise, itroensap, zout en peper en schep door het sausje de eieren en de kaas. Leg de spinazie in een schaal hier op de saus met de andere ingrediënten en plakjes overgebleven ei. Roodlofsalade INGREDIËNTEN: 1 krop roodlof, 1/2 knol venkel in reepjes,i bosje tuinkers. Voor de dressing: 2 eetlepel (wijn) azijn, zout en peper, 1 teentje knoflook uit de knijper, 1 theelepel mos terd, 6 eetlepels olijfolie, 15 blaadjes dragon. Bereidingswijze: Maak de sla schoon en snijd deze fijn. Vermeng dit met de knolvenkel en tuin kers. Maak een dressing en meng deze door de salade. #V» §;1;* en om van een stevig maal te I i_ -i Uiar nn? het stam-, buurt-, hebben idcafé geïntroduceerd J»V;"eeuwen0ude herberg. Oyer een ypK zjlverzand 0p de vloer, |ie in de betreffende plaatsen wonen en werken In den vreemde heeft het bruine café een veel belangrijkere sociale functie dan in Nederland. "Kom naar de kroeg!" is dan ook een uitdrukking, die nooit meer uit onze samenleving zal verdwijnen. Mensen willen elkaar blijven ontmoeten endaaris he café een uitstekende plaats voor. Nederlander s moeten v eel gezonder gaan eten en genieten, zodat w e minder vaak ziek w orden. In de landen r ond de Middellandse Zee eten ze daar om volgens een vast patr oon eens per week gevogelte, één keer vis, één dag rundvlees en de rest v an de w eek v ege- tarisch. V egetariër s schijnen namelijk minder vaak ziek te zijn. Weinig vlees dus. Veel belangrijker is het gebruik van olijfolie. Ook in ons land gebruilen steeds meer koks deze gezonde, plantaardige olie. In de meeste oliën zitten ongezonde verzadgde vetten. Olijfolie bevat veel gezonde onverzadgde vetten, die we nodig hebben voor erergie en de opname van bepaald vitamines. In olijfolie kun je prima baklcn en het is heerlijk in een dessing. Wat ook zo lekler van olijfolie is, dat je er lekler in kunt dippen. Neem een stukje stokbood of Italiaans brood en doop het in de olie en zet er ook een schaaltje met wat balsamco azijn bij. Vraag dan aan de gastheer of gastvrouw of ze ook nog wat graene en zwarte olijven hebben en tapperade of pesto om op het brood te smeren. Gezond en verantwoori snacken, heerlijk! 0 f Eigenlijk zouden alle keuken- e prinsen en prinsessen alleen nog maar olijfolie moeten gebruilen in de bereiding van hun gerechten. "i COLOFON contact: reacties@gastheervandesamenleving.nl redactie: Koninklijk Horeca Nederland m ri U '4

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2004 | | pagina 38