Yde Bonte X boel 'J Uw ADRES voor: en Ze Paasdag 1* er) 2e Paasdag A la carte Spaanse Tonijnkroketjes Eetkafé De West Eetkafé De West X n m 1e Paasdag paasbrunch Een mediterraans recept uit de keuken van Eetkafé de West Feestavonden Tfreïv>a-avond en KraaX*par\\jeï) Hh7b Tea Buffetten finery Zet de lente op tafel! ®-©®'©®'©©'© of of of of Uitkijkpost vooriaarseditie Uitkijkpost UooriaatsfTl'itkiikpost Uoorjaarsedilie Uitkijkpost Kinderfeest/es Brunch (van 11.00 lol 13.30 uur) Informatie op aanvraag. Reserveren gewenst Restaurant 'dc Bonte Boel Heereweg 284, 1873 CC Groet/Schoorl Koken met tuinkruiden mmi l/ooraerecht Meloen/ en/ ^erunnxyharv CanpcMxiuoychotet met PundrrcarpaccLo ZcdAnx^arpciccio PoUoTovuxato Hoofdgerecht PantyryüAyyfilet uit des oven/ met een/ petto- wotenlcecegjes Kip Tajisnes wiet tomaat, courgettes, koreander en/pir0-piri/ Puttus Sulmones Nagerecht Honingyogurt met vijgen/ en/ cunundelypgy TirctmitrU/ SBB685gl8a8iia®8igS&B»il» Dagelijks geopend van l 7.00 - 24.00 uur. Zondag vanaf l 2.00 uur. Reserveren? Bel 072-5092227 06-22328292 of mail: info@debonteboel.nl Kroketten zijn erg geliefd in de mediterrane keukendaarom heb ik dit recept als mijn favoriet In principe heeft u een dikke bechamelsaus nodig met een vulling van vis. Dat wordt door bloem gerolddoor geklopt ei en paneermeel gewenteld en dan gefrituurd, je kunt ze in elke gewenste grootte en vorm makeni, van rond tot vierkanten van pijpjes tot eivormig. Ze vormen een heerlijk voorgerechtmaar ook een heerlijke tapas. Zorg wanneer je ze frituurt dat je eerst de vulling een poos in de koelkast bewaartanders kunnen ze in de hete olie uit elkaar vallen Het basismengsel: 100 gram boter 85 gram bloem 5 deciliter vloeistof een helft melk en een helft visbouillon Voor de vulling: 225 gram uitgelekte tonijn uit blik 1 /2 eetlepel paprikapoeder peper en zout Voor de panade: 4 eetlepels bloem 4 eiwitten 5 eetlepels paneermeel peper en zout Maak voor de basissaus de boter warm in een steel pan en roer de bloem erdoor (moet een beetje schui men, maar mag niet bakken!) Laat het zachtjes enkele minuten pruttelen en roer dan langzaam de vloeistof erdoor. Breng al roerend aan de kook tot de saus bindt. Kook nog enkele minuten door en voeg de tonijn toe. Giet de saus in een ondiep bord om af te koelen en op te stijven. Laat minstens 3 uur of liever een nacht staan! Rol vervolgens balletjes of worstjes van het mengsel, ongeveer twee dozijn in totaal. Zet de ingrediënten voor de paneer in een rijtje klaar in kommen: eerst de bloem, dan de met melk geklop te eiwitten en tot slot het paneermeel, gekruid met zout en peper. Wentel de rolletjes er in dezelfde volg orde door en koel ze dan minstens een uur. Frituur ze in een laag olie van 2 1/2 centimeter tot ze goudbruin zijn. Probeer er niet te veel tegelijk te bak ken. Laat ze uitlekken op keukenpapier en eet ze kort daarna. Namens Karin en het team van Eetkafé de West: smakelijk eten! De bossen ontwakende bomen beginnen weer te bloeien en de dieren worden wakker uit een lange winterslaap. Ook bij u op de ontbijttafel is het lente. Bij deze twee leuke ideeën om de lente op tafel te zetten. Boterboompje in het gras Snijd uit een plak (room) boter de boomstam. Leg deze op een bordje. Snijd met een goed mes een plak boter uit. Haal hier de blaadjes uit, met behulp van uitsteekvormpjes. Dit gaat het makkelijkst als u de vormpjes eerst even in heet water dompelt. Zo smelt het vormpje snel door de boter. Leg de boterblaadjes even in de koelkast, zodat de boter weer helemaal hard wordt. Leg de blaadjes dan bovenop de boomstam (gebruik er zoveel als u wilt). De boom is nu bijna klaar. Leg aan de voet van de boom nog wat tuinkers; het lijkt nu net of de boom in het voorjaars groen staat. Egeltje van peer amandelsnippers Schil een peer en snijd deze in de lengte door midden. Een peer wordt na het schillen altijd snel bruin. Om dit te voorkomen kunt u hem besprenkelen met wat citroensap of hem pocheren. Leg de peerhelften met de platte kant op een bordje en steek er in het dikke gedeelte amandelsnippers in. Het ruggetje is dan al klaar. Om het snoetje wat spre kender te maken, maakt u twee gaatjes in de peer. Hierin steekt u twee rozijn tjes voor de ogen. Sinaasappelmandje Van een sinaasappel kunt u een mandje maken. Dat is niet alleen heel eenvou dig om te doen, het staat nog gezellig ook. Bovendien kan zo'n sinaas appelmandje heel goed worden gevuld met allerlei lekkernijen. U gaat als volgt te werk: snijd eerst van de onder kant een stukje af, zodat de sinaasappel goed blijft staan. Vervolgens snijdt u van de bovenkant twee hoeken af, waardoor er een hengsel in doorsnede ontstaat. Met een lepel verwijdert u voorzichtig het vruchtvlees in de sinaasappel. Het mandje is klaar. Een leeg mandje is mis schien leuk ter decoratie. Maar het kan ook worden gevuld met bijvoorbeeld een waldorfsalade of met verse vruchten. Dit is, zowel om te zien als om te eten, de perfecte combi natie op een ontbijttafel in het voorjaar. Er zijn veel verschillende soorten kruiden die ook in ons land goed groeien en zeker in een warme zomer zijn ze sterk van geur en smaak. Verse kruiden zijn in de zomer goed te verkrijgen als plant in een potje of in een bosje (apart of ge mengd) en daarmee kun nen de eenvoudigste gerechten een heerlijke geur en smaak krijgen. Een aantal verse kruiden kunt u ook invriezen. Basilicum, peterselie, sel derij en dille kunt u na wassen en uitlekken in z'n geheel in een plastic zakje of bakje invriezen. Dit is gemakkelijk als u een bosje verse kruiden niet binnen een aantal dagen op gebruikt. Een aantal kruiden die u vers kunt gebruiken: dille topjes zijn heerlijk in sala des, sauzen, bij de vis en met nieuwe aardappelen. De dillezaadjes worden onder andere veel gebruikt voor het inma ken van augurken. Koriander wordt vooral in zuidelijke landen vers ge bruikt in salades, door gehakt en de couscous (graan product). Roze marijn, tijm, oregano en majoraan zijn kruiden die in Proven^aalse kruiden mengsels zitten. Heerlijk zowel vers als gedroogd in warme gerechten. ®©®©®-©®©

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2004 | | pagina 42