December
maand van de menu's
9
Hollandse pot met Noorse vis
Itmis
Ttoeegangen keuzemenu IS,SO
Drie-, viergangen keuzemenu vanaf 16,SO
wileimenu viergangen 3S,00
Mhaaimenu's vanaf 10,00
Lunchmenu 8,SO
Sinterklaas viergangen
keuzemenu 28,SO
Kerst viergangen
keuzemenu 38,SO
rjB
Kerst 2004
Suggesties voor een eenvoudig
thuis te bereiden, smakelijk diner.
Recepten uit
grootmoeders tijd
GIERIGE GERRIT
DEEIMSCHE RIJST
Eet smakelijk!
koud voorgerecht en hoofdgerecht
of hoofdgerecht en dessert van ma. t/m do.)
Kunt uzelf samenstellen uit een speciale a la carte kaart. Heel menu Is niet verplicht
Voor meer info en inhoud van de menu's
www.brasseriewildschut.iil.
Of belt u ons 072-5321392, sturen wij u een folder toe.
OPEN: maandag t/m zondag van 12.00 - 24.00 uur.
jas.
Stationsweg 82 Heiloo
Gemarineerde zalm met tuinkruiden, gegrilde zalmfilet en huisgerookte
zalm, kwarteleitje, kappertjes, sjalotjes en saffraandressing.
Carpaccio van rundvlees, dungesneden kogelbiefstuk met
pestodressing, olijven, parmezaanse kaas en pijnboompitten.
Salade van gerookte hertenbout met vinaigrette
van truffel en gebakken paddestoelen.
Confit de Canardin ganzenvet gekonfijte
tamme eendenbout met sinaasappelsaus.
Hazenpeper, stoofschotel van hazenvlees met o.a. spekzilverui,
peterselierode wijnkruidkoekpreisselbeeren en specerijen.
Gegrilde kalfsbiefstukpaddestoelenragout en tuinkruiden met een pasteibakje.
Alle hoofdgerechten geserveerd met een
aardappeltaartrode koolstoofpeertje en witlof.
Mousse van drie soorten chocolade met muntroomijs en sinaasappelsaus.
Gepocheerde peer met chocoladesausamandeltjes en speculaasroomijs.
Assortiment van kaas
geselecteerd en gerijpt door VAmuse uit Santpoort
Maak uw keuze voor 27,50 euro
Naast ons Kerstdiner wat wij serveren op uitsluitend lste Kerstdag,
is er een mogelijkheid om voor thuis een voorbewerkt menu op te halen.
Geopend uitsluitend lste Kerstdag, voor de catering beide dagen.
Voor informatie:
Restaurant de Loocatie't Loo 20 1851 HT Heiloo
telefoon 072 533 33 52 /ook voor catering www.loocatie.nl
Deze twee heerlijke recepten
ontvingen wij van Inge
Moorman. Met daarbij de vrien
delijke uitleg hoe zij de recepten
op het spoor is gekomen gaf zij
gehoor aan de oproep in de
Uitkijkpost om recepten uit
grootmoeders tijd in te sturen.
De spelling van de beschreven
recepten is inderdaad geda
teerd, de ingrediënten zijn dat
gelukkig niet. en bij elke super
markt of speciaalzaak te vinden.
Afgelopen zondag had ik op
zolder, toevallig vlak voordat
ik uw artikel las, een oud
kookboekje van mijn moeder
gevonden. Dit boekje is uit
gegeven door J.M.
Meulenhoff te Amsterdam in
het jaar 1920. Daarbij stond
het volgende opmerkelijke
opschrift vermeld "Met
groote ervaring is dit werk
gemaakt door een huisvrouw
die haar naam bescheiden
verzwijgt.
Verrassend simpel
De recepten in dit kookboek
zijn allemaal berekend voor
zes personen. Veel van deze
recepten zijn overigens nog
steeds herkenbaar, zoals de
rode kool, hache en erwten
soep, sommige receoteb zijn
nu niet meer bruikbaar van
wege de rauwe eidooiers die
in veel gerechten zoals pud
ding e.d. worden verwerkt.
Zelf kook ik graag oud hol-
landse recepten en mijn
inmiddels volwassen kinde
ren zijn altijd verbaasd als ze
bij me in de keuken staan en
ontdekken hoe verrassend
simpel het eigenlijk is om o.a.
appelmoes zelf te
maken.Hieronder zal ik twee
recepten uit het boekje
beschrijven. De ene heet
Gierige Gerrit en wordt naar
mijn idee zo genoemd omdat
het voor de helft uit vlees en
de andere helft uit (tamme)
kastanjes bestaat die vermoe
delijk vroeger gewoon voor
het oprapen lagen.
Het tweede is een toetje en
heet Deense rijst Als je net zo
veel van toetjes houdt als ik,
is dit werkelijk tongstrelend.
De spelling van toen heb ik
zo gelaten.
Met vriendelijke groet,
Inge Moorman
Benodigdheden: 1 pond
kalfsgehakt, 1 dikke snede
brood, zout, peper, nootmus
kaat, 1 pond kastanjes, 1
beschuit, 1 ons boter, half
kopje melk.
In een kom de snede brood
weeken met de melk, halve
eetlepel zout, flink peper en
nootmuskaat, en dit alles te
zamen met de handen zool
ang kneden, totdat geen
hard stukje van het brood
meer te vinden is. Daarna het
gehakt er goed doorkneden
gedurende 5 minuten. Draai
er kleine ballen van. Snijd
met een scherp mesje in de
kastanjes een kruis en kook
ze in kokend water ongeveer
20 minuten. Haal ze uit het
water, doe de schil en bruine
velletjes er zoo heet mogelijk
af en zorg dat ze heel blijven.
Schik nu in een vuurvasten
schotel de balletjes rauw
gehakt en de kastanjes.
Bestrooi alles met de beschuit
en leg de boter er in kleine
stukjes tusschen. Zet den
schotel 1 uur in een matigen
oven, zoo nu en dan draait
men den schotel een weinig.
Benodigdheden: 1 ons rijst, 1
Liter melk, 1 ons bitterkoek
jes, 1 ei, 1 stuk boter ter
grootte van een half ei, 3en
een half eetlepel suiker
Wasch de rijst tot het water
helder blijft, doe ze in een
pan met de melk en kook ze
1 uur op een zacht vuur. Voeg
dan de suiker en het ei, eerst
de dooier dan het stijfgeklop
te eiwit, erbij. Beleg een
vuurvast schoteltje met de
helft van de bitterkoekjes,
daarover een laagje rijst, dan
weer bitterkoekjes en het
laatst een laagje rijst. Strooi
een weinig suiker erover, leg
de boter in kleine stukjes er
op en zet het een half uur in
een matigen oven.
Twee recepten kregen wij van
Holland Seafood, waarin de
'oude' Hollandse huismans-
kost wordt gecombineerd
met Noorse vis. Een Europees
onderonsje dus. Als het gaat
om eten zijn Noren en
Nederlanders dol op tradities.
We houden gebruiken en
gerechten van onze voorou
ders graag in ere. In
Noorwegen spelen de pro
ducten van het seizoen en vis
een grote rol. Ook in
Nederland steken in bepaal
de seizoenen oude gebruiken
de kop op en staan bij
bepaalde gelegenheden nog
altijd specifieke gerechten op
tafel. Poffertjes op de kermis,
speculaas met Sinterklaas,
hutspot om het Ontzet van
Leiden te vieren, kruudmoes
als typisch Overijssels winter-
gerecht, koude schotels met
oud en nieuw of erwtensoep
als we buiten kunnen schaat
sen. Oude gerechten die
tegenwoordig vaak in een
modern jasje worden gesto
ken.
Licht verteerbaar en gezond
De Exportorganisatie voor
Noorse Vis heeft een aantal
typisch Nederlandse gerech
ten verzameld en die gekop
peld aan Noorse vis. Zo is een
originele serie van bijzondere
recepten ontstaan, onder de
titel 'Hollandse pot met
Noorse vis'. Zo zijn de
Nederlandse culinaire tradi
ties gecombineerd met licht
verteerbare en gezonde vis
uit Noorwegen.
Gratis recepten
De komende maanden ver
schijnen recepten van een
typisch Hollands gerecht dat
past in het jaargetijde, maar
dan bereid met Noorse vis. De
eerste twee gerechten zijn
stamppotten die niet verge
zeld gaan van de gebruikelij
ke worst of klapstuk maar
met zalm of makreel. Daarna
volgen onder andere erwten
soep, kroketten, saucijzen
broodjes en witlof. De typisch
Hollandse gerechten met
Noorse vis worden verspreid
per e-mail.
Belangstellenden kunnen
de recepten aanvragen
via holland@seafood.no.
Via datzelfde adres is
ook een gratis e-mail
abonnement van de
nieuwsbrief over Noorse
en andere culinaire
e-mail uitgaven
aan te vragen.
wmmmtummMrnmaxmmmmmmum