December maand van de menu's 9 Hollandse pot met Noorse vis Itmis Ttoeegangen keuzemenu IS,SO Drie-, viergangen keuzemenu vanaf 16,SO wileimenu viergangen 3S,00 Mhaaimenu's vanaf 10,00 Lunchmenu 8,SO Sinterklaas viergangen keuzemenu 28,SO Kerst viergangen keuzemenu 38,SO rjB Kerst 2004 Suggesties voor een eenvoudig thuis te bereiden, smakelijk diner. Recepten uit grootmoeders tijd GIERIGE GERRIT DEEIMSCHE RIJST Eet smakelijk! koud voorgerecht en hoofdgerecht of hoofdgerecht en dessert van ma. t/m do.) Kunt uzelf samenstellen uit een speciale a la carte kaart. Heel menu Is niet verplicht Voor meer info en inhoud van de menu's www.brasseriewildschut.iil. Of belt u ons 072-5321392, sturen wij u een folder toe. OPEN: maandag t/m zondag van 12.00 - 24.00 uur. jas. Stationsweg 82 Heiloo Gemarineerde zalm met tuinkruiden, gegrilde zalmfilet en huisgerookte zalm, kwarteleitje, kappertjes, sjalotjes en saffraandressing. Carpaccio van rundvlees, dungesneden kogelbiefstuk met pestodressing, olijven, parmezaanse kaas en pijnboompitten. Salade van gerookte hertenbout met vinaigrette van truffel en gebakken paddestoelen. Confit de Canardin ganzenvet gekonfijte tamme eendenbout met sinaasappelsaus. Hazenpeper, stoofschotel van hazenvlees met o.a. spekzilverui, peterselierode wijnkruidkoekpreisselbeeren en specerijen. Gegrilde kalfsbiefstukpaddestoelenragout en tuinkruiden met een pasteibakje. Alle hoofdgerechten geserveerd met een aardappeltaartrode koolstoofpeertje en witlof. Mousse van drie soorten chocolade met muntroomijs en sinaasappelsaus. Gepocheerde peer met chocoladesausamandeltjes en speculaasroomijs. Assortiment van kaas geselecteerd en gerijpt door VAmuse uit Santpoort Maak uw keuze voor 27,50 euro Naast ons Kerstdiner wat wij serveren op uitsluitend lste Kerstdag, is er een mogelijkheid om voor thuis een voorbewerkt menu op te halen. Geopend uitsluitend lste Kerstdag, voor de catering beide dagen. Voor informatie: Restaurant de Loocatie't Loo 20 1851 HT Heiloo telefoon 072 533 33 52 /ook voor catering www.loocatie.nl Deze twee heerlijke recepten ontvingen wij van Inge Moorman. Met daarbij de vrien delijke uitleg hoe zij de recepten op het spoor is gekomen gaf zij gehoor aan de oproep in de Uitkijkpost om recepten uit grootmoeders tijd in te sturen. De spelling van de beschreven recepten is inderdaad geda teerd, de ingrediënten zijn dat gelukkig niet. en bij elke super markt of speciaalzaak te vinden. Afgelopen zondag had ik op zolder, toevallig vlak voordat ik uw artikel las, een oud kookboekje van mijn moeder gevonden. Dit boekje is uit gegeven door J.M. Meulenhoff te Amsterdam in het jaar 1920. Daarbij stond het volgende opmerkelijke opschrift vermeld "Met groote ervaring is dit werk gemaakt door een huisvrouw die haar naam bescheiden verzwijgt. Verrassend simpel De recepten in dit kookboek zijn allemaal berekend voor zes personen. Veel van deze recepten zijn overigens nog steeds herkenbaar, zoals de rode kool, hache en erwten soep, sommige receoteb zijn nu niet meer bruikbaar van wege de rauwe eidooiers die in veel gerechten zoals pud ding e.d. worden verwerkt. Zelf kook ik graag oud hol- landse recepten en mijn inmiddels volwassen kinde ren zijn altijd verbaasd als ze bij me in de keuken staan en ontdekken hoe verrassend simpel het eigenlijk is om o.a. appelmoes zelf te maken.Hieronder zal ik twee recepten uit het boekje beschrijven. De ene heet Gierige Gerrit en wordt naar mijn idee zo genoemd omdat het voor de helft uit vlees en de andere helft uit (tamme) kastanjes bestaat die vermoe delijk vroeger gewoon voor het oprapen lagen. Het tweede is een toetje en heet Deense rijst Als je net zo veel van toetjes houdt als ik, is dit werkelijk tongstrelend. De spelling van toen heb ik zo gelaten. Met vriendelijke groet, Inge Moorman Benodigdheden: 1 pond kalfsgehakt, 1 dikke snede brood, zout, peper, nootmus kaat, 1 pond kastanjes, 1 beschuit, 1 ons boter, half kopje melk. In een kom de snede brood weeken met de melk, halve eetlepel zout, flink peper en nootmuskaat, en dit alles te zamen met de handen zool ang kneden, totdat geen hard stukje van het brood meer te vinden is. Daarna het gehakt er goed doorkneden gedurende 5 minuten. Draai er kleine ballen van. Snijd met een scherp mesje in de kastanjes een kruis en kook ze in kokend water ongeveer 20 minuten. Haal ze uit het water, doe de schil en bruine velletjes er zoo heet mogelijk af en zorg dat ze heel blijven. Schik nu in een vuurvasten schotel de balletjes rauw gehakt en de kastanjes. Bestrooi alles met de beschuit en leg de boter er in kleine stukjes tusschen. Zet den schotel 1 uur in een matigen oven, zoo nu en dan draait men den schotel een weinig. Benodigdheden: 1 ons rijst, 1 Liter melk, 1 ons bitterkoek jes, 1 ei, 1 stuk boter ter grootte van een half ei, 3en een half eetlepel suiker Wasch de rijst tot het water helder blijft, doe ze in een pan met de melk en kook ze 1 uur op een zacht vuur. Voeg dan de suiker en het ei, eerst de dooier dan het stijfgeklop te eiwit, erbij. Beleg een vuurvast schoteltje met de helft van de bitterkoekjes, daarover een laagje rijst, dan weer bitterkoekjes en het laatst een laagje rijst. Strooi een weinig suiker erover, leg de boter in kleine stukjes er op en zet het een half uur in een matigen oven. Twee recepten kregen wij van Holland Seafood, waarin de 'oude' Hollandse huismans- kost wordt gecombineerd met Noorse vis. Een Europees onderonsje dus. Als het gaat om eten zijn Noren en Nederlanders dol op tradities. We houden gebruiken en gerechten van onze voorou ders graag in ere. In Noorwegen spelen de pro ducten van het seizoen en vis een grote rol. Ook in Nederland steken in bepaal de seizoenen oude gebruiken de kop op en staan bij bepaalde gelegenheden nog altijd specifieke gerechten op tafel. Poffertjes op de kermis, speculaas met Sinterklaas, hutspot om het Ontzet van Leiden te vieren, kruudmoes als typisch Overijssels winter- gerecht, koude schotels met oud en nieuw of erwtensoep als we buiten kunnen schaat sen. Oude gerechten die tegenwoordig vaak in een modern jasje worden gesto ken. Licht verteerbaar en gezond De Exportorganisatie voor Noorse Vis heeft een aantal typisch Nederlandse gerech ten verzameld en die gekop peld aan Noorse vis. Zo is een originele serie van bijzondere recepten ontstaan, onder de titel 'Hollandse pot met Noorse vis'. Zo zijn de Nederlandse culinaire tradi ties gecombineerd met licht verteerbare en gezonde vis uit Noorwegen. Gratis recepten De komende maanden ver schijnen recepten van een typisch Hollands gerecht dat past in het jaargetijde, maar dan bereid met Noorse vis. De eerste twee gerechten zijn stamppotten die niet verge zeld gaan van de gebruikelij ke worst of klapstuk maar met zalm of makreel. Daarna volgen onder andere erwten soep, kroketten, saucijzen broodjes en witlof. De typisch Hollandse gerechten met Noorse vis worden verspreid per e-mail. Belangstellenden kunnen de recepten aanvragen via holland@seafood.no. Via datzelfde adres is ook een gratis e-mail abonnement van de nieuwsbrief over Noorse en andere culinaire e-mail uitgaven aan te vragen. wmmmtummMrnmaxmmmmmmum

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2004 | | pagina 42