PAG 3 2
Prei-mosterdsoep
Ingrediënten
2 eetlepels olie, 500 g prei, in ringen,
2 aardappels, in blokjes, 1 liter kip
penbouillon (van tablet)
2 eetlepels Zaanse mosterd, 125 ml
crème fraïche (halfvet)
Materialen:
staafmixer
Bereiden
Verhit de olie in een soeppan. Leg
enkele lichtgroene, dunne ringen prei
apart voor de garnering en bak de rest
op middelhoog vuur drie minuten in
de olie. Laat de prei niet bruin kleu
ren. Voeg de aardappels en bouillon
toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de soep 10-15 minuten zachtjes
doorkoken. Schep de mosterd en de
crème fraïche in de soep en pureer
het geheel met de staafmixer. Voeg
zout en (versgemalen) peper naar
smaak toe. Verwarm de soep nog
even kort en schep hem in kommen
of diepe borden. Strooi er de achter
gehouden ringen prei over. Lekker
met bruin stokbrood.
Tip: Voor extra pit kunt u in plaats van
een milde Zaanse ook een wat hetere
mosterd gebruiken.
Salade met ei en rivierkreeftjes
Ingrediënten
3 eieren
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel mayonaise
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte-wijnazijn
versgemalen zwarte peper
1 zak veldsla (of waterkers, 75 g)
1 rijpe avocado
1 zak botersla (100 g)
2 bakjes rivierkreeftjes (a 100 g)
Bereiden
Eieren in ca. 7 min. net gaar koken
(dooier is vast, maar donkergeel).
Intussen dikke dressing kloppen van
yoghurt, mayonaise, olie, azijn, mespunt
zout en peper naar smaak. Worteltjes
van toefjes veldsla plukken of harde
takjes uit waterkers verwijderen. Eieren
met koud water afspoelen, pellen en
halveren. Avocado schillen, halveren en
in smalle parten snijden. In slakom
veldsla of waterkers mengen met boter
sla en avocado. Salade voorzichtig
omscheppen metyoghurtdressing en
rivierkreeftjes. Eieren op salade leggen
en bestrooien met beetje zout en
peper.
Tip: De salade wordt nog verfijnder
door te garneren met lauwwarme
eieren die halfzacht gekookt zijn, zodat
de dooier er een beetje uitloopt. Kook
de eieren dan vlak voor het opdienen
van de salade (5-6 min.) en pel ze
voorzichtig (niet geschikt voor mensen
die geen rauwe eieren mogen eten).
Broccolitaart met ham en gruyère
Ingrediënten
350 g broccoli
250 g bloem
2 theelepels bakpoeder
150 ml droge witte wijn
5 eieren, losgeklopt
150 g achterham, fijngesneden
125 g gruyère (kaas), geraspt
3 eetlepels olijfolie extra vierge
Materialen
cakevorm (22 cm), bekleed met bakpa
pier
Bereiden
Verdeel de broccoli in roosjes. Kook of
stoom deze een minuut. Zeef de
bloem met het bakpoeder in een grote
kom. Maak een kuil in het midden en
giet daar de wijn en de losgeklopte
eieren in. Meng met een garde het
vocht door de bloem. Verwarm de oven
voor op 175 °C. Roer de broccoliroos
jes, de fijngesneden ham, de gruyère
en de olijfolie door het beslag. Schep
het beslag in de met bakpapier beklede
cakevorm. Laat de taart in 60 minuten
in de oven gaar worden. Haal hem uit
de vorm, laat hem helemaal afkoelen
en snijd de taart in plakken.
Tip: Deze cake is luchtdicht verpakt een
paar dagen houdbaar in de koelkast.
Pannenkoekjes met aardbei
en bosbes
75 g zelfrijzend bakmeel
100 ml melk
1 ei
1 eetlepel boter
2 eetlepels kaneelsiroop voor in de
koffie (flesje)
1/2 bakje bosbessen
10 aardbeien
150 g yoghurt met bosvruchten
(portietoetje
Bereiden
In kom bakmeel met melk, ei en
mespunt zout tot glad beslag kloppen.
In koekenpan helft van boter verhitten
en met soeplepel drie porties beslag
los van elkaar in pan schenken. Kleine
pannenkoekjes in twee minuten per
kant goudbruin bakken. Op dezelfde
manier met rest van boter nog drie
kleine pannenkoekjes bakken. Op
twee borden elk een stapeltje van drie
pannenkoekjes leggen. Kaneelsiroop
erover schenken en fruit erover verde
len. Yoghurt losroeren en erop of
ernaast scheppen.
Tip: Vervang de yoghurt met bos
vruchten door vanilleyoghurt.
r p