Albert
De Italiaanse Fijnproever
Kids for Animals geven het goede
voorbeeld met vegetarisch kerstdiner
Leerlingen Jac P. Thijsse liepen mee
met Vluchtelingenwerk Heiloo
H E I L O O
BEDRIJF
BELICHT
5
Vrijdag 18 en zaterdag 19 december
al vanaf 12.00 uur open!
Een heerlijke kerst-chocoladeverrassing ontvangt u op maandag 21
t.m. donderdag 24 december bij aankopen v.a. 25,00 (op=op)
Vanaf 11.00 tot 18.00 uur kunt u proeven
en kennismaken met onze overheerlijke kerststol,
smaakvolle kersthapjes en vruchten cocktails.
Kom naar de speciale VoorProefstand in onze zaak om
I, ideeën op te doen voor uw kerstdagen.
Om u nog meer koopgemak voor de kerst te
geven zijn wij op zondag 20 december
UITKIJKPOST
16 DECEMBER 2009
In deze rubriek wordt wekelijks een ander bedrijf in het versprei
dingsgebied van de Uitkijkpost belicht. De kosten voor Bedrijf
Belicht zijn 150 euro ex. BTW.
Voor aanmelding: De Hoefsmid 5,1851PZ Postbus 68,1850 AB
Heiloo. Of pere-mail: redactie@uitkijkpost.nl. In de aanmelding
graag duidelijk uw gegevens vermelden.
Tekst en foto: Carolien Breed
Rijksweg 190, 1906 BM Limmen, tel: 072-5053939,
www. deitaliaansefij nproever. nlinfo @deitaliaansefij nproever. nl.
LIMMEN - Lekker en uitgebreid eten maakt een belangrijk deel uit van
het Italiaanse leven. Ignazio is geboren en getogen op het prachtige
Italiaanse eiland Sardinië. De passie voor koken heeft hij meegekregen
van zijn moeder. Hij groeide op tussen de potten en de pannen in de keu
ken waar zij, als een echte Italiaanse 'mamma', nog altijd uitgebreide
maaltijden uit de authentieke Italiaanse keuken bereidt voor feestelijke
aangelegenheden met familie en buren. Hierbij worden uitsluitend verse
producten gebruikt, die ze 's morgens vroeg op de markt inkoopt. Zelfs
nu kan ze het niet laten om haar zoon vanuit het zonnige Italië zo nu en
dan te verwennen met bijvoorbeeld een pot smakelijke, zelfgemaakte
gedroogde tomaten.
Eenmaal in Nederland leerde Ignazio Saskia kennen en samen runden
ze ruim 12 jaar de afhaal- en bezorgtraiteur in Italiaanse gerechten
'Miamo' in Castrieum. Hier deden ze al enige ervaring op in de verzorging
van catering. Dit laatste werd zo'n succes, dat Saskia en Ignazio besloten
om zich hierop geheel te gaan richten. Miamo werd verkocht en de nieu
we professionele keuken aan huis werd het kloppend hart van hun in
augustus gestarte cateringbedrijf II Buongustaio oftewel De Italiaanse
Fijnproever. Inmiddels weten velen de Italiaanse Fijnproever al te vinden.
Saskia: ,,We willen ons met II Buongustaio onderscheiden door gerechten
uit de authentieke Italiaanse keuken, waarbij we alles dagelijks vers berei
den. Zo wordt het huisgemaakte pastadeeg zelf gedraaid en gaat zo de
pan in. We werken met verse en echt Italiaanse producten, zoals salami,
Parmaham en Parmezaanse kaas die rechtstreeks uit Italië zijn geïmpor
teerd en dat proef je! We richten ons zowel voor de zakelijke als particu
liere catering op gezelschappen van tien tot zo'n tweehonderd personen.
Bovendien kan men van woensdag tot en met zondag, vanaf één persoon,
telefonisch een maaltijd bestellen, die men vanaf de website heeft uitge
zocht en op een afgesproken tijdstip warm kan komen afhalen."
De keuze is zeer uitgebreid; van belegde Italiaanse broodjes voor bij de
lunch, complete buffetten tot en met aparte schotels of heerlijke hapjes
voor bij de borrel. Saskia: „Bedrijven, maar ook particulieren kunnen
gebruik maken van onze diensten. Wanneer je bijvoorbeeld een etentje
voor familie of vrienden wilt houden, kunnen wij alles verzorgen. Niet
alleen het eten, maar indien nodig ook bestek, borden, glazen en derge
lijke. Voor grote groepen zijn de buffetten zeer gewild. Men kan zelf een
buffet samenstellen met keuze uit diverse koude gerechten, zoals een
combinatie van carpaccio, vitello tonato, koude pastagerechten, et cetera
en warme vlees en/of pastagerechten. Alles is hierbij bespreekbaar: heb je
bijvoorbeeld ooit in Italië iets heerlijks geproefd dat niet bij ons op de
kaart staat, en wil je dit graag je gasten aanbieden, dan kan dit gerecht op
aanvraag bereid worden."
HEILOO - De Kids for Animals,
de jeugdclub van de Dieren
bescherming, zetten zaterdag 12
december, in De Ypsalon, heerlijke
vegetarische hapjes op tafel.
Daarmee lieten zij zien dat je ook
feestelijk kunt eten zonder dat aller
lei dieren daarvoor het leven hoe
ven te laten. Er zijn een paar kinde
ren die al een beetje vegetarisch
zijn, sommige eten één dag in de
week geen vlees en er zijn er zelfs
twee die helemaal geen vlees eten.
Het was een drukte van jewelste,
dertig kinderen van 6 tot 12 jaar
waren hard aan het werk; uien snij
den, broodjes bakken, kiwi's schil
len. De kinderen hebben alle recep
ten meegekregen naar huis. Nu
kunnen zij samen met hun ouders
oefenen hoe dit lekkers moet wor
den gemaakt, zodat deze Kerstmis
in ieder geval één dag zonder
Dierenleed gegeten kan worden.
Houd jij ook van dieren en wil je lid
worden? Hinke Geutskens -jeugdeo-
ördinator, tel. 072-5336180.
Door de kinderen werden de lekkerste hapjes gemaakt voor een
heerlijk vegetarisch kerstmenu! Foto: Ricardo Marcker
HEILOO - Melissa Beers, Jade
van der Pol en Cindy van
Leeuwen uit de klas havo-5 van
het Jac P. Thijsse College kwa
men voor hun profielwerkstuk
in contact met stichting
Vluchtelingenwerk in Heiloo.
Ze zagen met eigen ogen wat voor
werk de stichting doet voor deze
vluchtelingen en hoe de vrijwilligers
vaak de verbinding zijn naar de bui
tenwereld. Vluchtelingenwerk
Nederland begeleidt vluchtelingen
bij het asielproces en de inburge
ring. Ze helpen bij de opbouw van
een nieuw bestaan in hun nieuwe
thuisland. Het zijn op lokaal niveau
allemaal vrijwilligers die het werk
doen. Ze leren ze bijvoorbeeld
zwemmen, fietsen, Nederlands
koken en de taal. Jade vertelt:
„Meneer van Groenigen van
Vluchtelingenwerk Heiloo heeft ons
enorm geholpen en we mochten
een taalles bezoeken van mevrouw
Jongerius." Cindy: „We gaan verder
nog twee interviews houden met
vluchtelingen in Heiloo om een
beeld te schetsen van het leven van
de vluchteling." Melissa: „Het is
allemaal onwijs leerzaam en interes
sant. Wat je je bijvoorbeeld nu pas
realiseert, is hoe moeilijk het voor
een vluchteling is om zich te redden
in het verkeer. Eerst moeten ze al
leren fietsen en dan komen ze ook
nog op de Nederlandse weg waar
het in hun ogen verschrikkelijk druk
is met ontelbare borden waar ze
niets van snappen." Cindy: „De kin
deren hebben het ook erg moeilijk
op school. Simpele dingen als je
agenda invullen, maar ook moeilijke
vakken, daar hebben ze hulp bij
nodig. Het zou geweldig zijn als er
mensen zijn die de kinderen daarbij
zouden willen helpen." Wilt u de
kinderen van de vluchtelingen hel
pen met hun schoolwerk, of wilt u
weten wat dat inhoudt? Dan kunt u
contact opnemen met mevrouw
Jongerius, tel. 072-5339556.
Melissa, Jade en Cindy hielpen bij de taalles. Aangeleverde foto