Arnouds choice: lekkere recepten
voor de feestdagen
Koude
doperwtensoep met
munt en basilicum
Haringtartaar met
kruidensalade en
rode bietjes
Gekarameliseerde
rode paprika's
met roomijs
Gestoofde
Ossenstaart
Wijntip
bijlage
Ingrediënten:
1 eetlepel olijfolie
1 kleine witte ui, gepeld, gesnipperd
500 gram fijne diepvriesdoperwten
(geven een mooiere kleur dan verse)
6 deciliter water
blaadjes van \/2 bosje munt
blaadjes van \l2 bosje basilicum
mespunt suiker
1 theelepel zeezout
Bereiding:
Verhit de olie in een middelgrote pan
en fruit de ui. Voeg tweederde van de
doperwten, het water, de helft van munt
en basilicum, de suiker en het zout toe.
Breng aan de kook en laat de doperwtjes
in twintig minuten gaar worden.
Pureer de soep in porties in een blender,
voeg daarbij ook de achtergehouden
doperwten en kruiden toe. Breng de soep
op smaak met zout en peper en serveer.
Ingrediënten:
4 rode bieten
3 el olijfolie extra vierge
zout en versgemalen peper
2 teentjes knoflook, gepeld
2 laurierblaadjes
25 g bladpeterselie
15 g basilicum
15 g kervel
15 g bieslook
50 g rucola
4 haringen (Hollandse Nieuwe)
ll2 rode ui, gesnipperd
enkele druppels citroensap
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd
het loof van de bieten en boen de bieten
schoon. Schenk 1/2 centimeter water
op de bodem van een kleine oven
schaal en leg er de bieten in. Sprenkel
er een eetlepel olie over en strooi er wat
zout en peper over. Leg de knoflook en
laurierblaadjes ertussen. Dek de schaal
af met aluminiumfolie en rooster ze in
het midden van de oven in circa een
uur gaar. Prik er met een mesje in om te
controleren of ze goed zacht en dus gaar
zijn. Maak intussen de kruidensalade. Zet
een grote kom met ijswater klaar (koud
water met daarin blokjes ijs). Pluk van de
peterselie, het basilicum en de kervel de
blaadjes van de steeltjes. Snijd de bies
look in stukjes van vijf centimeter. Leg
alle kruiden en de rucola in de kom met
ijswater om ze extra knapperig te maken.
Haal de bieten uit de oven. Verwijder de
schil van de bieten en snijd ze in dunne
plakjes. Snijd de haringfilets in piep
kleine blokjes van 0,5 centimeter. Meng
in een kom de haring met de ui, enkele
druppels citroensap en wat versgemalen
zwarte peper. Verdeel de plakjes biet
over het midden van vier grote borden
en schep er de haringtartaar op. Laat de
kruiden goed uitlekken in een vergiet en
draai ze in een sladroger droog. Meng de
kruiden in een grote kom met de rest van
de olie en voeg zout en peper naar smaak
toe. Verdeel de salade over de borden.
Ingrediënten:
3 grote rode paprika's
1 el goede olijfolie
6 el witte basterdsuiker
4 bollen vanille-ijs
Extra: grillpan, bakpapier
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de
paprika's over de lengte in vier parten
en verwijder de steeltjes en zaadlijsten.
Verhit de grillpan. Smeer de paprika's
goed met de olie in. Gril de paprika's op
de velkant tot ze zwart zien of tot het
velletje loskomt. Doe ze in een plas
tic zakje en sluit het zakje af. Laat de
paprika's tien tot dertig minuten in het
zakje stomen, zodat de velletjes mak
kelijker loslaten. Ontvel de paprika's en
leg ze naast elkaar op een bakplaat met
bakpapier. Verdeel de helft van de suiker
over de paprika's. Draai de paprika's
om en bestrooi de andere kant met de
rest van de suiker. Plaats de bakplaat in
het midden van de oven en rooster de
paprika's dertig minuten. Draai ze om,
verlaag de oventemperatuur naar 100 °C
en rooster ze nog ongeveer 25 minuten
tot ze goudbruin zijn. Verdeel de pa
prika's over vier bordjes en schep er een
bol ijs ernaast.
Ingrediënten:
8 stukken ossenstaart van 6-8 cm
doorsnede (samen 1 kg)
zout
versgemalen peper
2 eetl. bloem
3 eetl. olijfolie
2 uien, grof gesnipperd
4 teentjes knoflook, gepeld
2,5 dl. rode wijn
400 gram tomatenblokjes (blik)
2 laurierblaadjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrooi het vlees met zout, peper en
bloem. Verhit twee eetlepels olie in een
ruime koekenpan en braad op middel
hoog vuur de ossenstaart rondom goud
bruin aan. Leg de stukken ossenstaart
naast elkaar in een ovenschaal. Verhit
de rest van de olie en fruit de uien en
knoflook vijf minuten op middelhoog
vuur. Voeg de wijn, tomatenblokjes en
vier deciliter warm water toe. Schenk dit
mengsel over de ossenstaart en stop de
laurierblaadjes ertussen. Dek de schaal
af met aluminiumfolie. Stoof de ossen
staarten in het midden van de oven in
vier tot vijf uur gaar. Controleer na circa
twee uur of er nog voldoende vocht in
de pan zit en vul dit zonodig aan. Lekker
met ratatouille en aardappelpuree met
knoflook.
Bij de voor
gerechten een
heerlijke frisse
Grüner Veltli-
ner; een wijn
in opkomst van
Oostenrijkse
komaf.
Bij het hoofdgerecht
een Barolo, Italiaans, vol smaak en
stevig van afdronk.
Voor het nagerecht ook Italiaans,
de Moscatto d'Asti, vol bruis en
ideaal voor een sprankelend einde.