Arnouds choice: lekkere recepten voor de feestdagen Koude doperwtensoep met munt en basilicum Haringtartaar met kruidensalade en rode bietjes Gekarameliseerde rode paprika's met roomijs Gestoofde Ossenstaart Wijntip bijlage Ingrediënten: 1 eetlepel olijfolie 1 kleine witte ui, gepeld, gesnipperd 500 gram fijne diepvriesdoperwten (geven een mooiere kleur dan verse) 6 deciliter water blaadjes van \/2 bosje munt blaadjes van \l2 bosje basilicum mespunt suiker 1 theelepel zeezout Bereiding: Verhit de olie in een middelgrote pan en fruit de ui. Voeg tweederde van de doperwten, het water, de helft van munt en basilicum, de suiker en het zout toe. Breng aan de kook en laat de doperwtjes in twintig minuten gaar worden. Pureer de soep in porties in een blender, voeg daarbij ook de achtergehouden doperwten en kruiden toe. Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer. Ingrediënten: 4 rode bieten 3 el olijfolie extra vierge zout en versgemalen peper 2 teentjes knoflook, gepeld 2 laurierblaadjes 25 g bladpeterselie 15 g basilicum 15 g kervel 15 g bieslook 50 g rucola 4 haringen (Hollandse Nieuwe) ll2 rode ui, gesnipperd enkele druppels citroensap Bereiding: Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het loof van de bieten en boen de bieten schoon. Schenk 1/2 centimeter water op de bodem van een kleine oven schaal en leg er de bieten in. Sprenkel er een eetlepel olie over en strooi er wat zout en peper over. Leg de knoflook en laurierblaadjes ertussen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en rooster ze in het midden van de oven in circa een uur gaar. Prik er met een mesje in om te controleren of ze goed zacht en dus gaar zijn. Maak intussen de kruidensalade. Zet een grote kom met ijswater klaar (koud water met daarin blokjes ijs). Pluk van de peterselie, het basilicum en de kervel de blaadjes van de steeltjes. Snijd de bies look in stukjes van vijf centimeter. Leg alle kruiden en de rucola in de kom met ijswater om ze extra knapperig te maken. Haal de bieten uit de oven. Verwijder de schil van de bieten en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de haringfilets in piep kleine blokjes van 0,5 centimeter. Meng in een kom de haring met de ui, enkele druppels citroensap en wat versgemalen zwarte peper. Verdeel de plakjes biet over het midden van vier grote borden en schep er de haringtartaar op. Laat de kruiden goed uitlekken in een vergiet en draai ze in een sladroger droog. Meng de kruiden in een grote kom met de rest van de olie en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de salade over de borden. Ingrediënten: 3 grote rode paprika's 1 el goede olijfolie 6 el witte basterdsuiker 4 bollen vanille-ijs Extra: grillpan, bakpapier Bereiding: Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de paprika's over de lengte in vier parten en verwijder de steeltjes en zaadlijsten. Verhit de grillpan. Smeer de paprika's goed met de olie in. Gril de paprika's op de velkant tot ze zwart zien of tot het velletje loskomt. Doe ze in een plas tic zakje en sluit het zakje af. Laat de paprika's tien tot dertig minuten in het zakje stomen, zodat de velletjes mak kelijker loslaten. Ontvel de paprika's en leg ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de helft van de suiker over de paprika's. Draai de paprika's om en bestrooi de andere kant met de rest van de suiker. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en rooster de paprika's dertig minuten. Draai ze om, verlaag de oventemperatuur naar 100 °C en rooster ze nog ongeveer 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Verdeel de pa prika's over vier bordjes en schep er een bol ijs ernaast. Ingrediënten: 8 stukken ossenstaart van 6-8 cm doorsnede (samen 1 kg) zout versgemalen peper 2 eetl. bloem 3 eetl. olijfolie 2 uien, grof gesnipperd 4 teentjes knoflook, gepeld 2,5 dl. rode wijn 400 gram tomatenblokjes (blik) 2 laurierblaadjes Bereiding: Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrooi het vlees met zout, peper en bloem. Verhit twee eetlepels olie in een ruime koekenpan en braad op middel hoog vuur de ossenstaart rondom goud bruin aan. Leg de stukken ossenstaart naast elkaar in een ovenschaal. Verhit de rest van de olie en fruit de uien en knoflook vijf minuten op middelhoog vuur. Voeg de wijn, tomatenblokjes en vier deciliter warm water toe. Schenk dit mengsel over de ossenstaart en stop de laurierblaadjes ertussen. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Stoof de ossen staarten in het midden van de oven in vier tot vijf uur gaar. Controleer na circa twee uur of er nog voldoende vocht in de pan zit en vul dit zonodig aan. Lekker met ratatouille en aardappelpuree met knoflook. Bij de voor gerechten een heerlijke frisse Grüner Veltli- ner; een wijn in opkomst van Oostenrijkse komaf. Bij het hoofdgerecht een Barolo, Italiaans, vol smaak en stevig van afdronk. Voor het nagerecht ook Italiaans, de Moscatto d'Asti, vol bruis en ideaal voor een sprankelend einde.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2010 | | pagina 42