Einde aan tijdperk Blakborn aan de Raadhuisweg Hele familie hielp mee Familie uit Schotland Knakworsten en gekookte eieren .yOORJAARSBIJLAGE 201 1 (^S) over. Ans: „We hebben 23 jaar aaneen gesloten samengewerkt zonder perso neel, waarbij Jan, Rem, Gerda en ik alle diensten verdeelden. Nadat Rem stopte, werd het buffelen voor ons, zes dagen per week! In tijden van ziekte hebben Rem en ons vaste personeel ons er gelukkig er doorheen gesleurd. Dat heeft ons enorm goed gedaan!" Jan en Ans hebben begin vorig jaar de knoop doorgehakt om, vanwege het ontbreken van opvolging, definitief met de snackbarte stoppen. En eind vorig jaar heeft zich een geïnteresseerde koper gemeld, die na veel wikken en wegen begin dit jaar de koop heeft doorgezet. Jan: „Wij waren op vakantie toen we dit hoorden. Zodoende hadden we bij thuiskomst maar een paar dagen de tijd om de zaak leeg te halen. Door de snelle gang van zaken hebben we helaas geen behoorlijk afscheid van onze klanten kun nen nemen. Na 45jaarin 't vakte zitten willen we ook nog gaan genieten van de vrije dagen die we zijn misgelopen!" Voor Jan en Ans is het nog wel even wennen, zo'n plotselinge zee van tijd. Ze laten het voorlopig maar over zich heen komen en zien wel wat de toekomst hen brengt. HEILOO - Het pand van cafetaria Blakborn heeft een jaar te koop gestaan en is afgelopen januari van eigenaar veranderd. Voor de familie Blakborn, maar ook voor veel Heilooërs, is hiermee een tijdperk afgesloten. Veel dorpelingen van rond de vijftig en jonger zijn opgegroeid met de ijsjes en snacks van 'Blackie' en kunnen zich niet anders heugen dan dat aan de Raadhuisweg het cafetaria was gevestigd. vervolgens op een schoteltje uitdeelde. Dat zorgde soms voor stress, vooral als er meerdere porties tegelijk werden be steld!" Niet lang daarna, door de opkomst van Chinese eetwaren, deden ook de bami- en nasibal hun intrede. Vader Siem heeft hiervoor zelfs nog een speciale cur sus voor het bereiden van Chinees eten gevolgd. IJssalon en cafetaria Blakborn kreeg het er maar druk mee. De hele familie hielp mee en ze hadden de taken onderling verdeeld. Jan: „Wim maakte de kroket ten, Rem de slaatjes, ik de patat en mijn vader bereidde het ijs. Hilda en Gré deden de afwas van alle sorbetglazen en scho teltjes. Ook de aanhang sprong vaak bij." Toen in 1980 vader Siem stopte,volgden Rem en Jan hem op. En als vanzelfspre kend stonden ook Gerda en Ans hun 'mannetje'achter de toonbank. Rem had al in een vroeg stadium aangegeven om rond zijn 55stete willen stoppen, dus bleven Jan en Ans in 2004 Alle kinderen van Siem en Breggie Blakborn hebben van kind af aan meege holpen in de zaak; het werd hen met de paplepel ingegoten. Van piepers jassen tot afwassen, er was na school altijd wel een klusje te doen voor Hilda, Wim, Rem, Gré en Jan Blakborn. Ook na de am bachtsschool of huishoudschool hebben ze allemaal op zijn minst enige tijd in het cafetaria van hun ouders gewerkt. Vader Siem Blakborn, afkomstig uit Middelie en een nazaat van de rond 1700 uit Schotland geëmigreerde familie Blackborn, zat vanaf 1935 in het ijs. Hij ventte met een ijskar in de omgeving van Katwoude, Volendam en Edam. Het ijs bereidde hij in een schuur, waar hij een ouderwetse, handmatige ijsmachine had staan. In 1948 nam Siem van Heilooër Jaap de Boerde vergunning overvoor een vaste standplaats om ijs te verkopen bij de Kattenberg en tot 1980 bleef dit zijn vaste stek in het Heilooërbos. Het gezin Blakborn verhuisde in 1950 van Middelie naarde Heerenweg in Heiloo, waar vader Siem en moeder Breggie ook hier het ijs bereidden in een schuur achter het huis. Aangezien ijsverkopen in die jaren allerminst een vetpot was, had Siem tijdens de wintermaanden een bijbaan als beton- vlechter bij de Hoog- ovens en pakte daarnaast allerlei losse klussen aan. Zo runde hij enkele jaren de kantine en de fietsenstalling van de Heilooër ijsbaan. Jan: „Hij heeft zelfs nog bij HSV thee en drankjes verzorgd in de rust van de wedstrijden van het eerste elftal, totdat het bestuur erachter kwam dat mijn vader van een ander geloof was." De kar stond 's winters alleen in het weekend bij de Kattenberg. En 's zomers was Siem hier iedere dag te vinden met ijs en snoepjes. In 1952 kocht vader Blakborn het pand aan de Raadhuisweg en opende hier een ijssalon. Naast ijs verkocht hij ook knakworsten, zure bommen en gekookte eieren; een enorme luxe voor die tijd! Verder allerlei snoepgoed zoals chocolade en rolletjes drop uit de automaten aan de voorgevel. Beginjaren zestig maakten de eerste snacks een be scheiden opmars. Vanuit 'de grote stad' kwamen de nieuwe fenome nen 'patatje' en 'kroket' overwaai en. Voor het schil len van de aardap pels werd naast het eigen kroost vaak ook een legertje buurtkinderen van straat geplukt. Jan: „Mijn moeder bakte toen in zo'n klein thuisfrituurpannetje één portie patat per

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2011 | | pagina 51