39 HEILOO - In vroeger tijden was het heel gewoon dat bijna iedere streek in Neder land zijn eigen biersoort had. Her en der in het land werd binnen of net buiten de muren van een klooster volgens speciaal recept bier gebrouwen. R-„- in deze traditie een kentering en werd het brouwen van bier geleidelijk overgenomen door een aantal brouwerijen, die de landelijke afzetmarkt veroverden. Maar de laatste decennia is het speciaalbier weer in opkomst. Steeds meer mensen genieten van de volle, hopachtige smaak van een blond-, dubbel- of tripel bier. En ook het aantal kleinschalige brouwerijen dat deze aparte, streekgebonden biersoorten bereidt is in de loop der jaren toegenomen. Deze zijn vaak ontstaan uit pure liefhebberij. BROUWERIJ HEYLOO Sinds eind vorig jaar mag Heiloo zich officieel tot één van de plaatsen rekenen, waar de oorsprong van een speciaalbier ligt. De 'wieg' van Heilooër Blond staat gewoon in Plan Oost. Het is het gevolg van een gedeelde passie van drie Heilooër vrienden, die het proeven en genieten van verschillende bier soorten tot meer dan een hobby hebben verheven. René Boulonois, Theo van Beek en Bert Langendam, bierliefhebbers in hart en nieren, zijn de geestelijk vaders van Heyloo Bier. Ze kochten in 2010 een brouwinstallatie waarmee twintig liter bier kan worden gebrouwen. Waar anderen op zaterdag een sport beoefenen of aan hun auto sleutelen, waren zij in de ontstaansfase van het Heyloo Bier iedere zaterdag in de garage achter het huis te vinden: experimenterend met ingrediënten als gerst, echt Heilooër hop, gist en verschillende kruiden, continu op zoek naar de ultieme smaakbeleving. Hun passie voor bier stamt al van ver voor de lancering van hun eerste eigen brouwsel. Als enthousiaste leden van PINT, een club van biergenieters, hebben zij tal van speciaalbieren aan een 'kritische smaaktest' onderworpen en hebben brouwerijen bezocht waar dit goddelijke vocht gebrouwen wordt. René Bou lonois is de chemicus van de drie, hij heeft de basis gelegd voor het recept van Heilooër Blond. Theo van Beek en Bert Langendam droegen met hun fijn ontwikkelde smaak voor bier als 'smaakmeester' bij aan het proces. René: „De taken werden zo op een natuurlijke wijze verdeeld. We hebben het hele pro ces nauwkeurig genoteerd; wat en hoeveel we van iets gebruikten, welke specerijen we toevoegden en dergelijke." Daarna was het voor de drie brouwers geduldig wachten, totdat het gistingsproces was uit gewerkt, het bier op smaak kwam en de tijd aanbrak om het eerste Heyloo Bier te bottelen. Theo: „Het is onze ambitie om een mooi, stabiel kwaliteitsbier te leveren, waarin locale ingrediënten zijn verwerkt. Ook willen we de historie van Heiloo promoten." Het op grotere schaal brouwen voor commerciële doeleinden is echter andere koek. Twintig liter bier per keer zet geen zoden aan de dijk. Daarom richtten de mannen in de zomer van 2011 Stichting Brouwe rij Heyloo op, als raamwerk voor hun plannen het Heilooër bier in grotere hoeveelheden te brouwen. Theo: „We doen het uit liefhebberij, maar om een nieuwe biersoort in de markt te zetten, moeten aller lei zaken en de nodige vergunningen goed geregeld zijn. Zoals het opstellen van een marketingplan, het vastleggen van de naam Heyloo Bier, het bedenken van een logo, etiket, bierviltjes et cetera." Ze hebben voor het etiket en het promotiemateriaal gekozen voor een afbeelding van een herkenbaar en histo risch Heilooër symbool: het Witte Kerkje, zoals deze er rond 1850 heeft uitgezien. Het brouwproces is uitbesteed aan Brouwerij De Schans in Uithoorn, het domein van bierbrouwer en -kenner Guus Roijen. Bert: „We hadden met PINT de brouwerij van Guus al een paar keer bezocht voor een excursie en hebben hem benaderd om het bier voor ons te brouwen. Hij heeft alle kennis en de juiste apparatuur in huis om de hoeveelheid bier zonder kwaliteitsverlies in de juiste verhouding op te schalen." Op 16 december vorig jaar werd na een langdu rig proces het Heilooër Blond feestelijk gedoopt, uiteraard in het Witte Kerkje. Het is inmiddels bij een aantal horecagelegenheden en vanaf eind maart bij de Ontdekking in Heiloo verkrijgbaar (zie www. heyloobier.nl). En het Heilooër speciaalbier valt blijkbaar in de smaak, want na de eerste 250 liter kreeg Guus Roijen van De Schans al snel een tweede order uit Heiloo om nog eens 400 liter te produ ceren. En ook die is inmiddels uitverkocht. Een volgende partij van ongeveer 400 liter wordt eind maart verwacht. De heren werken al weer druk aan een opvolger van het Heilooër Blond. Want ook zij hebben de smaak te pakken. René: „We willen Heyloo Bier uitbreiden en meer recepten ontwikkelen waarin ingrediënten uit deze streek zijn verwerkt. Ons streven is om drie typen speciaalbier in de markt te brengen." Alvast een tipje van de sluier: rond de jaarwisseling zal naar alle waarschijnlijkheid het tweede Heyloo Bier gelanceerd worden. Een amberkleurig winterbier met locale ingrediënten dat wederom op een historische Heilooër locatie gedoopt zal worden. „Dan zal zeker het credo 'Geef mij maar een Heilooërtje' van toepassing zijn!" UITKIJKPOST 21 MAART 2012 Heilooër vri René Boulenois, Guus Roijen, Bert van Langendam en Theo van Beek in de brouwerij De Schans waar het Heilooër blond gebrouwen wordt. René en Bert in de garage in Heiloo, de wieg van het Heilooër Blond. De winkel van de Schans in Uithoorn. Ingrediënten Koriamfcl

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2012 | | pagina 39