39
HEILOO - In vroeger tijden was het heel
gewoon dat bijna iedere streek in Neder
land zijn eigen biersoort had. Her en der
in het land werd binnen of net buiten de
muren van een klooster volgens speciaal
recept bier gebrouwen.
R-„-
in deze traditie een kentering en werd
het brouwen van bier geleidelijk
overgenomen door een aantal brouwerijen, die de
landelijke afzetmarkt veroverden. Maar de laatste
decennia is het speciaalbier weer in opkomst. Steeds
meer mensen genieten van de volle, hopachtige
smaak van een blond-, dubbel- of tripel bier. En
ook het aantal kleinschalige brouwerijen dat deze
aparte, streekgebonden biersoorten bereidt is in de
loop der jaren toegenomen. Deze zijn vaak ontstaan
uit pure liefhebberij.
BROUWERIJ HEYLOO
Sinds eind vorig jaar mag Heiloo zich officieel tot
één van de plaatsen rekenen, waar de oorsprong van
een speciaalbier ligt. De 'wieg' van Heilooër Blond
staat gewoon in Plan Oost. Het is het gevolg van
een gedeelde passie van drie Heilooër vrienden, die
het proeven en genieten van verschillende bier
soorten tot meer dan een hobby hebben verheven.
René Boulonois, Theo van Beek en Bert Langendam,
bierliefhebbers in hart en nieren, zijn de geestelijk
vaders van Heyloo Bier. Ze kochten in 2010 een
brouwinstallatie waarmee twintig liter bier kan
worden gebrouwen. Waar anderen op zaterdag een
sport beoefenen of aan hun auto sleutelen, waren
zij in de ontstaansfase van het Heyloo Bier iedere
zaterdag in de garage achter het huis te vinden:
experimenterend met ingrediënten als gerst, echt
Heilooër hop, gist en verschillende kruiden, continu
op zoek naar de ultieme smaakbeleving. Hun passie
voor bier stamt al van ver voor de lancering van
hun eerste eigen brouwsel. Als enthousiaste leden
van PINT, een club van biergenieters, hebben zij
tal van speciaalbieren aan een 'kritische smaaktest'
onderworpen en hebben brouwerijen bezocht waar
dit goddelijke vocht gebrouwen wordt. René Bou
lonois is de chemicus van de drie, hij heeft de basis
gelegd voor het recept van Heilooër Blond. Theo
van Beek en Bert Langendam droegen met hun fijn
ontwikkelde smaak voor bier als 'smaakmeester' bij
aan het proces. René: „De taken werden zo op een
natuurlijke wijze verdeeld. We hebben het hele pro
ces nauwkeurig genoteerd; wat en hoeveel we van
iets gebruikten, welke specerijen we toevoegden en
dergelijke." Daarna was het voor de drie brouwers
geduldig wachten, totdat het gistingsproces was uit
gewerkt, het bier op smaak kwam en de tijd aanbrak
om het eerste Heyloo Bier te bottelen. Theo: „Het is
onze ambitie om een mooi, stabiel kwaliteitsbier te
leveren, waarin locale ingrediënten zijn verwerkt.
Ook willen we de historie van Heiloo promoten."
Het op grotere schaal brouwen voor commerciële
doeleinden is echter andere koek. Twintig liter bier
per keer zet geen zoden aan de dijk. Daarom richtten
de mannen in de zomer van 2011 Stichting Brouwe
rij Heyloo op, als raamwerk voor hun plannen het
Heilooër bier in grotere hoeveelheden te brouwen.
Theo: „We doen het uit liefhebberij, maar om een
nieuwe biersoort in de markt te zetten, moeten aller
lei zaken en de nodige vergunningen goed geregeld
zijn. Zoals het opstellen van een marketingplan, het
vastleggen van de naam Heyloo Bier, het bedenken
van een logo, etiket, bierviltjes et cetera." Ze hebben
voor het etiket en het promotiemateriaal gekozen
voor een afbeelding van een herkenbaar en histo
risch Heilooër symbool: het Witte Kerkje, zoals deze
er rond 1850 heeft uitgezien.
Het brouwproces is uitbesteed aan Brouwerij De
Schans in Uithoorn, het domein van bierbrouwer en
-kenner Guus Roijen. Bert: „We hadden met PINT
de brouwerij van Guus al een paar keer bezocht
voor een excursie en hebben hem benaderd om het
bier voor ons te brouwen. Hij heeft alle kennis en
de juiste apparatuur in huis om de hoeveelheid bier
zonder kwaliteitsverlies in de juiste verhouding op
te schalen."
Op 16 december vorig jaar werd na een langdu
rig proces het Heilooër Blond feestelijk gedoopt,
uiteraard in het Witte Kerkje. Het is inmiddels bij
een aantal horecagelegenheden en vanaf eind maart
bij de Ontdekking in Heiloo verkrijgbaar (zie www.
heyloobier.nl). En het Heilooër speciaalbier valt
blijkbaar in de smaak, want na de eerste 250 liter
kreeg Guus Roijen van De Schans al snel een tweede
order uit Heiloo om nog eens 400 liter te produ
ceren. En ook die is inmiddels uitverkocht. Een
volgende partij van ongeveer 400 liter wordt eind
maart verwacht.
De heren werken al weer druk aan een opvolger
van het Heilooër Blond. Want ook zij hebben de
smaak te pakken. René: „We willen Heyloo Bier
uitbreiden en meer recepten ontwikkelen waarin
ingrediënten uit deze streek zijn verwerkt. Ons
streven is om drie typen speciaalbier in de markt
te brengen." Alvast een tipje van de sluier: rond
de jaarwisseling zal naar alle waarschijnlijkheid
het tweede Heyloo Bier gelanceerd worden. Een
amberkleurig winterbier met locale ingrediënten
dat wederom op een historische Heilooër locatie
gedoopt zal worden. „Dan zal zeker het credo
'Geef mij maar een Heilooërtje' van toepassing
zijn!"
UITKIJKPOST
21 MAART 2012
Heilooër vri
René Boulenois, Guus Roijen, Bert van Langendam en Theo van Beek in de brouwerij De Schans waar het Heilooër blond gebrouwen wordt.
René en Bert in de garage in Heiloo, de wieg van het Heilooër Blond.
De winkel van de Schans in Uithoorn.
Ingrediënten
Koriamfcl