SPECIAL
Sfeervolle feestdagen
staan weer voor de deur
Het meest magische feest van het jaar staat voor de deur: Kerstmis. Dit
betekent tijd voor elkaar, tijd om te koken en tijd om uitgebreid te dine
ren. Fonkelende glazen, het mooiste servies en schitterende lichtjes en je
familie om je heen. Buiten zorgt de sneeuw voor een witte wonderwereld
en binnen worden de cadeautjes uitgepakt bij de sfeervolle haard. Samen
genieten van allerlei heerlijke hapjes en gerechten, verdeeld over ver
schillende gangen, ledereen tovert in deze periode graag een verbluffend
kerstdiner op tafel of gaat juist heerlijk met het gezin of goede vrienden
uit eten bij een van de lokale restaurants. Deze special biedt volop inspi
ratie voor een feestelijke kerst, of u deze nu thuis of uit viert.
U hoeft echt niet dagenlang in de keuken te staan om een feestelijk diner
of verrassende brunch op tafel te toveren. Kies bijvoorbeeld voor een
tafel vol feestelijke en smakelijke voorgerechten of amuses in plaats
van een ingewikkeld en omvangrijk hoofgerecht. Deze zijn veelal vooraf
te bereiden dus tijdens het kerstdiner zit u zelf ook gezellig aan tafel
in plaats van in de keuken. Wij hebben een aantal van deze gerechtjes
voor u op een rijtje gezet. Maar u kunt ze natuurlijk ook net zo makkelijk
bestellen bij een van de lokale restaurants of cateraars!
Witte kerst
Het ideaalbeeld van Kerstmis blijft toch een witte kerst, ook al komt dit
niet heel vaak voor. Striemende regen en een gure wind liggen meer voor
de hand deze decembermaand. Toch buigen de eerste weersvoorspellers
zich al voorzichtig over de wintervoorspelling voor 2013-2014. Wij zet
ten de kans op een witte winter alvast voor u op een rijtje.
Agenda
Na een paar dagen (al dan niet verplicht) binnen te hebben gezeten is
het ook heerlijk om er met de feestdagen op uit te gaan. Een theater
voorstelling zien, naar het wintercircus, shoppen op Tweede Kerstdag of
een concert bijwonen? Het kan allemaal in Heiloo. Kijk voor de data in de
agenda (bron: Heiloo Online).
Portobello met 'Caprese' vulling
Bereidingstijd: 20-30 min.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 portobello's
-1 bakje mini mozzarella (125
gram)
-16 kers/snoep tomaatjes
- handvol basilicum blaadjes
- geroosterde pijnboompitjes
- groene pesto
- olijfolie
- sla (voor het bedje)
- dressing naar keuze.
Bereidingswijze
Haal de steeltjes uit de portbello.
Halveer de tomaatjes en de mini
mozzarella en vul hiermee de
paddenstoel. Stop de basilicum
blaadjes ertussenin. Schep er een
beetje pesto op en sprenkel er
olijfolie over. Bak de portobello's
15-20 minuten in een voorver
warmde oven op 200 graden.
Maak ondertussen op een bord
een bedje van sla met dressing
naar keuze. Als de portobello klaar
is leg je hem op het slabedje en
garneer je het geheel met geroos
terde pijnboompitjes.
Amuse van crème brulées
met zalm
Bereidingstijd: 20-30 min.
Ingrediënten voor 12 personen
2 plakken gerookte zalm
25 cl slagroom
2 eidooiers
Zout en peper
2 el bruine suiker
Een paar takjes dille
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 90
graden
Bereidingswijze
Snijd 12 plakjes gerookte zalm.
Houd ze apart om te garneren. Hak
de rest in een keukenmachine.
Verwarm de slagroom. Klop in een
kom de eierdooiers los, voeg de
kokende slagroom toe en daarna
de fijngehakte zalm. Pureer alles
met een staafmixer.
Voeg zout en peper naar smaak
toe. Giet de crème in ovenvaste
porseleinen lepels.
Zet 25 minuten in de oven. Haal de
nog trillende crèmes uit de oven.
Laat ze afkoelen en zet ze 2 uur
koel weg.
Bestrooi de crèmes met bruine
suiker en karamaliseer ze met een
brander (of zet ze even onder de
hete ovengrill).
Leg op elke crème een dubbelge
vouwen stukje zalm. Garneer met
takjes dille.
Gegrilde auberginerolletjes
Bereidingstijd: 20-30 min.
Ingrediënten voor 10 personen:
2 grote verse aubergines
Griekse olijfolie
Zeezout
200 gram romige feta
30 gram verse munt
Geraspte schil van 1 citroen
2 eetlepels versgeperst citroensap
2 tenen knoflook, gehakt
1 verse rode chilipeper, zonder
zaadjes, gehakt
1 eetlepel extra olijfolie, extra
vierge
Bereidingswijze
Snij de aubergines overlangs in
dunne plakken. Giet wat olie op
een schaal en druk de plakken
aubergine erin. Leg ze op een heet
grillrooster en rooster ze snel aan
beide kanten gaar lichtbruin. Leg
de aubergine op een schaal en
bestrooi met zeezout. Doe de feta
in een kom. Hak munt of basilicum
fijn en doe met citroenschil en 1 el
citroensap bij de feta. Smeer een
beetje van 't mengsel op elke plak
aubergine en rol ze op. Snij de rolle
tjes doormidden en schik ze op een
schaal. Roer knoflook, chilipeper,
extra vierge olijfolie, 1 el citroensap
en wat zout in een kommetje door
elkaar. Giet dit over de aubergine
rolletjes en dien direct op.
Artisjok met tomaat, Boursin,
komkommer en pijnboompitten
Bereidingstijd: 0-10 minuten
Ingrediënten voor 10 personen
-10 artisjokbodems
- 0,5 komkommer in kleine blokjes
-1 vleestomaat, zaad verwijderd
in kleine blokjes
- 2 el pijnboompitten
-125 g Boursin Knoflook Fijne
kruiden
Bereidingswijze
Een koekenpan met dikke bodem
heet laten worden en de pijn
boompitten hierin roosteren. Als
de pijnboompitten licht kleuren,
uit de pan nemen en op een bordje
laten afkoelen. Indien nodig een
stukje van de onderkant van de
artisjokbodem afsnijden zodat
deze rechtop blijft staan. Meng
de komkommer en tomaatblokjes
door elkaar, vul hiermee de arti
sjok, verdeel de Boursin er over en
garneer met de pijnboompitten.
Koude avocadosoep
met vurige tomatensalsa
Bereidingstijd: 0-10 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
2 grote, rijpe avocado's
1 rode chilipeper, vruchtvlees
fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
11/4 liter koude kippenbouillon
sap van 1 limoen
zout en versgemalen zwarte peper
ijsblokjes voor in de sope
Voor de salsa:
2 rijpe tomaten, fijngehakt
2 bosuitjes, in ringetjes
1 groene chilipeper, fijngehakt
2 eetl. fijngesneden korianderblad
sap van 1/2 limoen
Bereidingswijze
Maak eerst de salsa. Vermeng de
tomaten met bosui, chilipeper en
koriander in een kom. Voeg een
beetje zout toe, sprenkel limoen
sap erover en schep alles goed
door elkaar. Zet de salsa afge
dekt weg. Halveer en ontpit voor
de soep de avocado's en schep
het vruchtvlees in een foodpro
cessor of een blender. Voeg de
chilipeper, knoflook en bouillon
toe en pureer alles glad. Roer het
limoensap door de soep en breng
hem op smaak met zout en peper.
Schep de soep in diepe borden of
kommen. Doe er wat ijsblokjes
in, schep er een lepel salsa op en
serveer direct.