SPECIAL Sfeervolle feestdagen staan weer voor de deur Het meest magische feest van het jaar staat voor de deur: Kerstmis. Dit betekent tijd voor elkaar, tijd om te koken en tijd om uitgebreid te dine ren. Fonkelende glazen, het mooiste servies en schitterende lichtjes en je familie om je heen. Buiten zorgt de sneeuw voor een witte wonderwereld en binnen worden de cadeautjes uitgepakt bij de sfeervolle haard. Samen genieten van allerlei heerlijke hapjes en gerechten, verdeeld over ver schillende gangen, ledereen tovert in deze periode graag een verbluffend kerstdiner op tafel of gaat juist heerlijk met het gezin of goede vrienden uit eten bij een van de lokale restaurants. Deze special biedt volop inspi ratie voor een feestelijke kerst, of u deze nu thuis of uit viert. U hoeft echt niet dagenlang in de keuken te staan om een feestelijk diner of verrassende brunch op tafel te toveren. Kies bijvoorbeeld voor een tafel vol feestelijke en smakelijke voorgerechten of amuses in plaats van een ingewikkeld en omvangrijk hoofgerecht. Deze zijn veelal vooraf te bereiden dus tijdens het kerstdiner zit u zelf ook gezellig aan tafel in plaats van in de keuken. Wij hebben een aantal van deze gerechtjes voor u op een rijtje gezet. Maar u kunt ze natuurlijk ook net zo makkelijk bestellen bij een van de lokale restaurants of cateraars! Witte kerst Het ideaalbeeld van Kerstmis blijft toch een witte kerst, ook al komt dit niet heel vaak voor. Striemende regen en een gure wind liggen meer voor de hand deze decembermaand. Toch buigen de eerste weersvoorspellers zich al voorzichtig over de wintervoorspelling voor 2013-2014. Wij zet ten de kans op een witte winter alvast voor u op een rijtje. Agenda Na een paar dagen (al dan niet verplicht) binnen te hebben gezeten is het ook heerlijk om er met de feestdagen op uit te gaan. Een theater voorstelling zien, naar het wintercircus, shoppen op Tweede Kerstdag of een concert bijwonen? Het kan allemaal in Heiloo. Kijk voor de data in de agenda (bron: Heiloo Online). Portobello met 'Caprese' vulling Bereidingstijd: 20-30 min. Ingrediënten voor 4 personen - 4 portobello's -1 bakje mini mozzarella (125 gram) -16 kers/snoep tomaatjes - handvol basilicum blaadjes - geroosterde pijnboompitjes - groene pesto - olijfolie - sla (voor het bedje) - dressing naar keuze. Bereidingswijze Haal de steeltjes uit de portbello. Halveer de tomaatjes en de mini mozzarella en vul hiermee de paddenstoel. Stop de basilicum blaadjes ertussenin. Schep er een beetje pesto op en sprenkel er olijfolie over. Bak de portobello's 15-20 minuten in een voorver warmde oven op 200 graden. Maak ondertussen op een bord een bedje van sla met dressing naar keuze. Als de portobello klaar is leg je hem op het slabedje en garneer je het geheel met geroos terde pijnboompitjes. Amuse van crème brulées met zalm Bereidingstijd: 20-30 min. Ingrediënten voor 12 personen 2 plakken gerookte zalm 25 cl slagroom 2 eidooiers Zout en peper 2 el bruine suiker Een paar takjes dille Voorbereiding Verwarm de oven voor op 90 graden Bereidingswijze Snijd 12 plakjes gerookte zalm. Houd ze apart om te garneren. Hak de rest in een keukenmachine. Verwarm de slagroom. Klop in een kom de eierdooiers los, voeg de kokende slagroom toe en daarna de fijngehakte zalm. Pureer alles met een staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe. Giet de crème in ovenvaste porseleinen lepels. Zet 25 minuten in de oven. Haal de nog trillende crèmes uit de oven. Laat ze afkoelen en zet ze 2 uur koel weg. Bestrooi de crèmes met bruine suiker en karamaliseer ze met een brander (of zet ze even onder de hete ovengrill). Leg op elke crème een dubbelge vouwen stukje zalm. Garneer met takjes dille. Gegrilde auberginerolletjes Bereidingstijd: 20-30 min. Ingrediënten voor 10 personen: 2 grote verse aubergines Griekse olijfolie Zeezout 200 gram romige feta 30 gram verse munt Geraspte schil van 1 citroen 2 eetlepels versgeperst citroensap 2 tenen knoflook, gehakt 1 verse rode chilipeper, zonder zaadjes, gehakt 1 eetlepel extra olijfolie, extra vierge Bereidingswijze Snij de aubergines overlangs in dunne plakken. Giet wat olie op een schaal en druk de plakken aubergine erin. Leg ze op een heet grillrooster en rooster ze snel aan beide kanten gaar lichtbruin. Leg de aubergine op een schaal en bestrooi met zeezout. Doe de feta in een kom. Hak munt of basilicum fijn en doe met citroenschil en 1 el citroensap bij de feta. Smeer een beetje van 't mengsel op elke plak aubergine en rol ze op. Snij de rolle tjes doormidden en schik ze op een schaal. Roer knoflook, chilipeper, extra vierge olijfolie, 1 el citroensap en wat zout in een kommetje door elkaar. Giet dit over de aubergine rolletjes en dien direct op. Artisjok met tomaat, Boursin, komkommer en pijnboompitten Bereidingstijd: 0-10 minuten Ingrediënten voor 10 personen -10 artisjokbodems - 0,5 komkommer in kleine blokjes -1 vleestomaat, zaad verwijderd in kleine blokjes - 2 el pijnboompitten -125 g Boursin Knoflook Fijne kruiden Bereidingswijze Een koekenpan met dikke bodem heet laten worden en de pijn boompitten hierin roosteren. Als de pijnboompitten licht kleuren, uit de pan nemen en op een bordje laten afkoelen. Indien nodig een stukje van de onderkant van de artisjokbodem afsnijden zodat deze rechtop blijft staan. Meng de komkommer en tomaatblokjes door elkaar, vul hiermee de arti sjok, verdeel de Boursin er over en garneer met de pijnboompitten. Koude avocadosoep met vurige tomatensalsa Bereidingstijd: 0-10 minuten Ingrediënten voor 4 personen 2 grote, rijpe avocado's 1 rode chilipeper, vruchtvlees fijngehakt 1 teentje knoflook, uitgeperst 11/4 liter koude kippenbouillon sap van 1 limoen zout en versgemalen zwarte peper ijsblokjes voor in de sope Voor de salsa: 2 rijpe tomaten, fijngehakt 2 bosuitjes, in ringetjes 1 groene chilipeper, fijngehakt 2 eetl. fijngesneden korianderblad sap van 1/2 limoen Bereidingswijze Maak eerst de salsa. Vermeng de tomaten met bosui, chilipeper en koriander in een kom. Voeg een beetje zout toe, sprenkel limoen sap erover en schep alles goed door elkaar. Zet de salsa afge dekt weg. Halveer en ontpit voor de soep de avocado's en schep het vruchtvlees in een foodpro cessor of een blender. Voeg de chilipeper, knoflook en bouillon toe en pureer alles glad. Roer het limoensap door de soep en breng hem op smaak met zout en peper. Schep de soep in diepe borden of kommen. Doe er wat ijsblokjes in, schep er een lepel salsa op en serveer direct.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2013 | | pagina 13