Brandschade bij Cantonees restaurant na jaar hersteld Desembrood is heerlijk én gezond! Funkey bij Hockeyvereniging de Terriërs BSG presenteert muziektheatervoorstelling Opening zonnepanelenproject Sporthal Het Vennewater REGIO/SPORT 13 The Flying Dragon gaat weer open UITKIJKPOST 1 MAART 2 0 17 Bakker Willem Putter legt uit hoe hij desembrood maakt. Foto: Anita Webbe UITGEEST - Bakker Willem Putter, eigenaar van het gelijk namige bakkersbedrijf aan de Middelweg 113, is het beroep met de paplepel ingegoten. Inmiddels bakt hij al dertig jaar brood met veel passie en ont wikkelt hij nog altijd nieuwe variaties in broodsoorten. Zo heeft hij nu verschillende soor ten desembrood in de winkel. Wat is desembrood? "Bij desembrood wordt vaak gedacht aan zuurdesem, maar dat is niet meer zo", legt Bakker Putter uit. "Door een mengsel van water en bloem te laten fermenteren, ont staat er een natuurlijke gisting door melkzuur en azijnzuur bacteriën (desem). Dit wordt toegevoegd aan het verse deeg, voor een heerlijke smaak en voor het rijzen van het brood. Het desembrood smaakt niet zuur, doordat er meer melkzuur en minder azijnzuur in zit. Dit kan ik sturen door verandering van de tem peratuur in de desem. Om het brood goed te laten rijzen zonder bakkers- gist moet het deeg minimaal een dag rijzen. De eerste dag maak ik mijn desem (bloem en water), de tweede dag maak ik er deeg van (bloem, water, desem en zeezout). Een brui ne desem ontstaat door het toevoe gen van mout. De derde dag maak ik er een smaakvol brood van, dat ik bak in onze houtgestookte steen oven. De smaak van het desem brood wordt bepaald door het gebruik van rogge- of biologische bloem, alsmede de tijd waarin ik het deeg laat ontwikkelen (gisten) én de temperatuur. De oven wordt opge stookt naar 320 graden, vervolgens HEILOO - Laat uw kind ken nismaken met sport! Funkey is een lesprogramma voor kin deren van vier tot zes jaar waarbij fun in goed leren bewegen centraal staat, ofwel de key is. Funkey wordt gege ven bij Hockeyvereniging de Terriërs aan het Zevenhuizen 52 in Heiloo. Het programma is gericht op het aanleren van motorische- en sociale vaardig heden. Fun is de Key! De kids (en ouders natuurlijk) zijn welkom op zondag 12 maart loopt de temperatuur langzaam terug naar een temperatuur van 280 graden, waarop het brood bakt op de energie van de stenen." Geen dikmaker Bakkerij Putter heeft een ruime keuze in verschillende soorten desembroodjes. Men kan onder andere kiezen uit wit of bruin, desembroodjes met walnoot en bieslook, met olijven, spelt, en Chia-broodjes. 's Zomers zijn er ook desembroodjes met kaas, paprika en ui verkrijgbaar. Een voordeel van desembrood is dat het langer bewaard kan worden. Voor gebruik dient u het even nat te maken en stopt u het brood in de oven op maximaal 175 graden. Na even bakken heeft u weer heerlijk vers brood! Tegenwoordig wordt, bij het diëten, onder andere brood geboy cot en in het licht gezet als dikma ker. Niets is minder waar, aldus bak ker Putter. "Brood is zeer gezond voor de mens. Zeker desembrood. Door het langzame proces worden er veel nadelige stoffen door de desem afgebroken in melkzuur, wat ons lichaam nodig heeft. Er zitten zoveel bouwstoffen in. Het desem zet tijdens het proces nadelige stof fen om naar azijn- en melkzuur. Dit melkzuur komt vrij om te verteren en geeft ons lichaam energie en is goed voor het darmkanaal. Of je van brood dik wordt, hangt af van het beleg dat je erop doet!" Wilt u het filmpje zien? Bezoek dan de website www.bakkerij- putter.nl of de Facebookpagina. Tekst: Anita Webbe van 10.00 tot 11.00 uur. We zullen starten met een inlooptraining, om funkey te proberen en als kennis making met hockey op de velden van HV de Terriërs. De reguliere Funkey-ronde duurt tien weken (inclusief de inlooptraining) en is op zondag van 10.00 tot 11.00 uur. De kosten van een Funkey-ronde bedragen 50 euro per kind, te vol doen via een eenmalige incasso. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar funkey@ hvdeterriers.nl of kijken op www. hvdeterriers.nl. AKERSLOOT - The Flying Dragon van Karel en Fong Cheung in Akersloot gaat de tweede week van april weer open. Het Cantonees speciali teitenrestaurant was precies een jaar dicht. Het pand raak te zwaar beschadigd door een brand die bij de buren begon en oversloeg. The Flying Dragon kreeg een compleet nieuwe keuken. Het hele pand liep veel rook- en waterschade op. Van de gelegenheid is gebruikge maakt om ook het interieur van het restaurant ingrijpend op te knappen met nieuw meubilair, andere kleu ren en een aangepaste styling. De oosterse sfeer blijft. Dat geldt ook voor de formule, waarbij het accent ligt op de verfijnde Cantonese keu ken. De menukaart is wel aange past. Naast verschillende nieuwe meerkeuzemenu's staat daar nu een Pekingeendproeverij op en wordt het mogelijk van gerechten 'kleine porties' te bestellen. BERGEN - De leerlingen van het muziektheater van de BSG spelen eind deze week een stuk gebaseerd op Cyrano de Bergerac. De Zere Neus van Bergerac is een sprookje over klunzige feeën, een dappere dichter, oenige vechtersbazen en een belachelijke neus. Het stuk is een bewerking op het door Arjan Ederveen geschreven stuk van het RO-theater, door de leerlingen van de BSG gespeeld, gezongen en gemusiceerd. Een ver warde wensfee is in het verkeerde sprookje aanbeland. Denkt ze bij de wieg van een babyprinsesje te staan, blijkt er een jongetje in te liggen dat Cyrano heet. Tot over maat van ramp maakt de fee een foutje. In plaats van drie goede gaven krijgt Cyrano een grote neus waar hij nog vaak mee gepest zal worden. Ondertussen wordt de mooie stagiair-fee Roxanne op pad gestuurd om de fout recht te zet- HEILOO - Het zonnepanelenpro ject op het dak van Sporthal Het Vennewater in Heiloo opende vrijdag 24 februari officieel. Cohesie gaf de aftrap voor dit project voor de deur van de sporthal. Het plaatsen van zonnepane len op het dak van de sporthal is het eerste initiatief van Cohesie dat staat voor Coöperatie Heiloo Energie, Samen In Energie. Cohesie wil energie opwekken met behulp van op daken van gemeentelijke gebouwen geplaatste zonnepanelen. Vierendertig bewoners financieren op dit moment in totaal tweehon derdzeventig zonnepanelen op het dak van de sporthal. Cohesie dankte hiervoor de gemeente Heiloo die het dak voor zonnepanelen ter beschik king stelde. Ook is de organisatie dankbaar voor het gebruik van kennis van Zon Op Nederland, de financiële steun van Heiloo Energie en de inbreng van de projectgroep Vennewater en diverse vrijwilligers. Karel en Fong hebben er weer zin in. Het restaurant is hun leven. Het echtpaar heeft in vijfen dertig jaar een brede klantenkring opgebouwd. Niet alleen uit het dorp, uit de wijde regio komen de gasten naar Akersloot toe. The ten. Vermomd als mens van vlees en bloed stort zij zich in het avon tuur. Maar dan krijgt ze de schrik van haar leven: ze wordt verliefd! En daar blijkt geen toverstaf tegen bestand. Cohesie wilde vrijdag graag de stek ker in het stopcontact steken om te laten zien dat het project groene stroom levert, maar helaas waren de werkzaamheden nog niet voltooid. Toch koos de organisatie ervoor de opening door te laten gaan omdat deze al eerder was uitgesteld en de Flying Dragon wordt in alle toonaan gevende eetgidsen al jaren geprezen voor het hoge niveau en de constante kwaliteit. Het bedrijf staat rotsvast in de top 10 van alle Cantonese specialiteitenrestaurants van Nederland. De uitvoeringen vinden plaats op donderdag 2, vrijdag 3 en zater dag 4 maart in de aula van de BSG. De zaal gaat open om 19.45 uur. De kaarten, a 5 euro, zijn te bestellen via Roosjen.s@berger-sg.nl. Cohesie aan de deelnemers wilde laten zien waar hun geld naartoe is gegaan. De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat de zonnepanelen deze week echt stroom gaan leve ren. Bron: Beat FM V.l.n.r.: wethouder Rob Opdam, voorzitter Wilma Eerenstein van COHESIE en deelnemers aan het poject 'Zon op Vennewater'. Foto: Beat FM Karel en Fong voor hun restaurant. Aangeleverde foto Leerlingen van de BSG hebben er zin in! Aangeleverde foto

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2017 | | pagina 13