Brandschade bij Cantonees restaurant
na jaar hersteld
Desembrood is heerlijk
én gezond!
Funkey bij
Hockeyvereniging
de Terriërs
BSG presenteert muziektheatervoorstelling
Opening zonnepanelenproject
Sporthal Het Vennewater
REGIO/SPORT
13
The Flying Dragon gaat weer open
UITKIJKPOST
1 MAART 2 0 17
Bakker Willem Putter legt uit hoe hij desembrood maakt.
Foto: Anita Webbe
UITGEEST - Bakker Willem
Putter, eigenaar van het gelijk
namige bakkersbedrijf aan de
Middelweg 113, is het beroep
met de paplepel ingegoten.
Inmiddels bakt hij al dertig jaar
brood met veel passie en ont
wikkelt hij nog altijd nieuwe
variaties in broodsoorten. Zo
heeft hij nu verschillende soor
ten desembrood in de winkel.
Wat is desembrood?
"Bij desembrood wordt vaak
gedacht aan zuurdesem, maar dat
is niet meer zo", legt Bakker Putter
uit. "Door een mengsel van water
en bloem te laten fermenteren, ont
staat er een natuurlijke gisting door
melkzuur en azijnzuur bacteriën
(desem). Dit wordt toegevoegd aan
het verse deeg, voor een heerlijke
smaak en voor het rijzen van het
brood. Het desembrood smaakt niet
zuur, doordat er meer melkzuur en
minder azijnzuur in zit. Dit kan ik
sturen door verandering van de tem
peratuur in de desem. Om het brood
goed te laten rijzen zonder bakkers-
gist moet het deeg minimaal een dag
rijzen. De eerste dag maak ik mijn
desem (bloem en water), de tweede
dag maak ik er deeg van (bloem,
water, desem en zeezout). Een brui
ne desem ontstaat door het toevoe
gen van mout. De derde dag maak
ik er een smaakvol brood van, dat
ik bak in onze houtgestookte steen
oven. De smaak van het desem
brood wordt bepaald door het
gebruik van rogge- of biologische
bloem, alsmede de tijd waarin ik het
deeg laat ontwikkelen (gisten) én de
temperatuur. De oven wordt opge
stookt naar 320 graden, vervolgens
HEILOO - Laat uw kind ken
nismaken met sport! Funkey
is een lesprogramma voor kin
deren van vier tot zes jaar
waarbij fun in goed leren
bewegen centraal staat, ofwel
de key is. Funkey wordt gege
ven bij Hockeyvereniging de
Terriërs aan het Zevenhuizen
52 in Heiloo. Het programma
is gericht op het aanleren van
motorische- en sociale vaardig
heden. Fun is de Key!
De kids (en ouders natuurlijk)
zijn welkom op zondag 12 maart
loopt de temperatuur langzaam
terug naar een temperatuur van 280
graden, waarop het brood bakt op
de energie van de stenen."
Geen dikmaker
Bakkerij Putter heeft een ruime
keuze in verschillende soorten
desembroodjes. Men kan onder
andere kiezen uit wit of bruin,
desembroodjes met walnoot en
bieslook, met olijven, spelt, en
Chia-broodjes. 's Zomers zijn er ook
desembroodjes met kaas, paprika
en ui verkrijgbaar. Een voordeel
van desembrood is dat het langer
bewaard kan worden. Voor gebruik
dient u het even nat te maken en
stopt u het brood in de oven op
maximaal 175 graden. Na even
bakken heeft u weer heerlijk vers
brood! Tegenwoordig wordt, bij het
diëten, onder andere brood geboy
cot en in het licht gezet als dikma
ker. Niets is minder waar, aldus bak
ker Putter. "Brood is zeer gezond
voor de mens. Zeker desembrood.
Door het langzame proces worden
er veel nadelige stoffen door de
desem afgebroken in melkzuur, wat
ons lichaam nodig heeft. Er zitten
zoveel bouwstoffen in. Het desem
zet tijdens het proces nadelige stof
fen om naar azijn- en melkzuur. Dit
melkzuur komt vrij om te verteren
en geeft ons lichaam energie en is
goed voor het darmkanaal. Of je van
brood dik wordt, hangt af van het
beleg dat je erop doet!"
Wilt u het filmpje zien? Bezoek
dan de website www.bakkerij-
putter.nl of de Facebookpagina.
Tekst: Anita Webbe
van 10.00 tot 11.00 uur. We zullen
starten met een inlooptraining, om
funkey te proberen en als kennis
making met hockey op de velden
van HV de Terriërs. De reguliere
Funkey-ronde duurt tien weken
(inclusief de inlooptraining) en is
op zondag van 10.00 tot 11.00 uur.
De kosten van een Funkey-ronde
bedragen 50 euro per kind, te vol
doen via een eenmalige incasso.
Voor meer informatie kunt u
een e-mail sturen naar funkey@
hvdeterriers.nl of kijken op www.
hvdeterriers.nl.
AKERSLOOT - The Flying
Dragon van Karel en Fong
Cheung in Akersloot gaat de
tweede week van april weer
open. Het Cantonees speciali
teitenrestaurant was precies
een jaar dicht. Het pand raak
te zwaar beschadigd door een
brand die bij de buren begon en
oversloeg.
The Flying Dragon kreeg een
compleet nieuwe keuken. Het hele
pand liep veel rook- en waterschade
op. Van de gelegenheid is gebruikge
maakt om ook het interieur van het
restaurant ingrijpend op te knappen
met nieuw meubilair, andere kleu
ren en een aangepaste styling. De
oosterse sfeer blijft. Dat geldt ook
voor de formule, waarbij het accent
ligt op de verfijnde Cantonese keu
ken. De menukaart is wel aange
past. Naast verschillende nieuwe
meerkeuzemenu's staat daar nu een
Pekingeendproeverij op en wordt
het mogelijk van gerechten 'kleine
porties' te bestellen.
BERGEN - De leerlingen van
het muziektheater van de BSG
spelen eind deze week een
stuk gebaseerd op Cyrano de
Bergerac. De Zere Neus van
Bergerac is een sprookje over
klunzige feeën, een dappere
dichter, oenige vechtersbazen
en een belachelijke neus.
Het stuk is een bewerking op het
door Arjan Ederveen geschreven
stuk van het RO-theater, door de
leerlingen van de BSG gespeeld,
gezongen en gemusiceerd. Een ver
warde wensfee is in het verkeerde
sprookje aanbeland. Denkt ze bij
de wieg van een babyprinsesje te
staan, blijkt er een jongetje in te
liggen dat Cyrano heet. Tot over
maat van ramp maakt de fee
een foutje. In plaats van drie goede
gaven krijgt Cyrano een grote neus
waar hij nog vaak mee gepest zal
worden. Ondertussen wordt de
mooie stagiair-fee Roxanne op pad
gestuurd om de fout recht te zet-
HEILOO - Het zonnepanelenpro
ject op het dak van Sporthal Het
Vennewater in Heiloo opende
vrijdag 24 februari officieel.
Cohesie gaf de aftrap voor dit
project voor de deur van de
sporthal.
Het plaatsen van zonnepane
len op het dak van de sporthal is
het eerste initiatief van Cohesie
dat staat voor Coöperatie Heiloo
Energie, Samen In Energie. Cohesie
wil energie opwekken met behulp
van op daken van gemeentelijke
gebouwen geplaatste zonnepanelen.
Vierendertig bewoners financieren
op dit moment in totaal tweehon
derdzeventig zonnepanelen op het
dak van de sporthal. Cohesie dankte
hiervoor de gemeente Heiloo die het
dak voor zonnepanelen ter beschik
king stelde. Ook is de organisatie
dankbaar voor het gebruik van
kennis van Zon Op Nederland, de
financiële steun van Heiloo Energie
en de inbreng van de projectgroep
Vennewater en diverse vrijwilligers.
Karel en Fong hebben er weer
zin in. Het restaurant is hun
leven. Het echtpaar heeft in vijfen
dertig jaar een brede klantenkring
opgebouwd. Niet alleen uit het
dorp, uit de wijde regio komen de
gasten naar Akersloot toe. The
ten. Vermomd als mens van vlees
en bloed stort zij zich in het avon
tuur. Maar dan krijgt ze de schrik
van haar leven: ze wordt verliefd!
En daar blijkt geen toverstaf tegen
bestand.
Cohesie wilde vrijdag graag de stek
ker in het stopcontact steken om
te laten zien dat het project groene
stroom levert, maar helaas waren de
werkzaamheden nog niet voltooid.
Toch koos de organisatie ervoor de
opening door te laten gaan omdat
deze al eerder was uitgesteld en de
Flying Dragon wordt in alle toonaan
gevende eetgidsen al jaren geprezen
voor het hoge niveau en de constante
kwaliteit. Het bedrijf staat rotsvast
in de top 10 van alle Cantonese
specialiteitenrestaurants van
Nederland.
De uitvoeringen vinden plaats
op donderdag 2, vrijdag 3 en zater
dag 4 maart in de aula van de BSG.
De zaal gaat open om 19.45 uur. De
kaarten, a 5 euro, zijn te bestellen
via Roosjen.s@berger-sg.nl.
Cohesie aan de deelnemers wilde
laten zien waar hun geld naartoe is
gegaan. De organisatie heeft er alle
vertrouwen in dat de zonnepanelen
deze week echt stroom gaan leve
ren.
Bron: Beat FM
V.l.n.r.: wethouder Rob Opdam, voorzitter Wilma Eerenstein van
COHESIE en deelnemers aan het poject 'Zon op Vennewater'.
Foto: Beat FM
Karel en Fong voor hun restaurant.
Aangeleverde foto
Leerlingen van de BSG hebben er zin in!
Aangeleverde foto