Lunch van leerlingen
De Zuidwester
Hulp bij de paddentrek
ELKE WEEK
duurzaam
Jubileum GP Groot
Honderd jaar
Heiloo 7
HET LAATSTE NIEUWS
DE MOOISTE
AANBIEDINGEN
DE LEUKSTE COLUMNS
HEEL VEEL INFORMATIE
OVER SPORT REGIO
GEMEENTE NIEUWS
CULTUUR UITGAAN
VOOR OUD EN JONG
Tas met medische
gegevens gestolen
MISSCHIEN WEL
IETS TEVEEL...
HEILOO - De familie Steenhuisen
verloor vrijdag op het GGZ-
terrein een tas met belangrijke
medische gegevens die absoluut
bewaard moeten blijven. Dit heeft
direct te maken met de controle
op het hart. "Mede daarom is
het zo belangrijk de tas spoedig
terug te krijgen", vertelt meneer
Steenhuisen. Verder bevatte de
tas een portemonnee, een pinpas,
een rijbewijs, een Europese ver
zekeringspas, een leesbril en een
agenda. De familie Steenhuisen
verloor de tas vrijdag rond 14.30
uur op de Strandwal op het
GGZ-terrein in Heiloo. De tas ver
dween ergens tussen de nummers
28 en 32. Heeft u de tas gevonden
of heeft u tips, bel dan naar de
familie Steenhuisen via 072
533 77 55. Een e-mail sturen mag
ook. Dit kan via hgfsteen@xs4all.
nl.
Hubert Tervoort en zijn jonge 'leerlingen' in actie. Foto: Marcel Keet
HEILOO - Fijn dat u er bent.
Loopt u even mee, dan breng
ik u naar uw tafel." Leerlingen
van groep 7 van basisschool
De Zuidwester in Heiloo trak
teerden woensdagmiddag hun
ouders en/of grootouders en
andere bekenden op een over
heerlijke lunch in Brasserie In 't
Groen.
Zij smulden van hun broodje
gezond, huisgerookte zalm, tonijn
salade of tomatensoep en warme
en koude dranken. Tegelijkertijd
werkten de leerlingen in groepjes
in de keuken, aan de bar en in de
bediening. De eigenaren Hans Kok
en Hubert Tervoort en hun team
zorgden hierbij voor de nodige
begeleiding. Hans Kok: "We leren
kinderen hoe het is om in een res
taurant te werken door het zelf te
ervaren. Allereerst leerden wij hen
vorige week op school bijvoorbeeld
over het belang van hygiene: het is
belangrijk om regelmatig je handen
te wassen en in de keuken een koks
muts op te zetten. Ook lieten wij
hen weten voorzichtig te zijn met
het aanpakken van scherpe messen.
We ontvingen de kinderen vandaag
in het restaurant. Vragen waren: wat
staat er op de menukaart en welke
producten heb je hiervoor nodig?
Waarom kost een glas melk 2 euro
terwijl je voor datzelfde geld in de
supermarkt een heel pak melk kunt
afrekenen? Ook dit kwam aan bod.
Verder: hoe maak je een menukaart,
hoe dek je te tafels en op welke
manier ontvang je de gasten? Hoe
neem je bestellingen op en hoe
reken je af bij de kassa? Daarbij is
uiteraard goed samenwerken van
groot belang. De leerlingen leerden
echt veel en brachten dit alles keu
rig in de praktijk. Ik heb in de keu
ken drie pleisters moeten uitdelen,
verder ging het vlekkeloos. Wij zijn
trots op deze leerlingen!"
Noor is actief in de keuken.
"We werken hier in vier groepjes
van twee, elk groepje maakt een
gerecht. Dat is soms best druk: vaak
zijn we bezig met meerdere bor
den tegelijk." De leerling beleefde
een leuke dag maar wil later toch
maar niet in de horeca werken.
"Liever word ik modeontwerper."
Haar tevreden klas- en keukenge-
noot Kasper werkt hard. "Er komen
steeds maar briefjes met bestellin
gen uit het apparaat in de keuken.
Ook moet je goed in de gaten blijven
houden of alle ingrediënten bijvoor
beeld op het broodje zitten. Verder
mag je niet teveel zout gebruiken.
Wel bijzonder dat je hier in de keu
ken alles zelf moet doen. Natuurlijk
had ik soms wat vragen. Of ik zelf
thuis wel eens kook? Eigenlijk wil
ik dat vaker gaan doen. Hoewel: ik
bak soms wel een taart."
Opbrengst voor school
Fiene werkte in de bediening en
loopt regelmatig vol verve heen
en weer van de keuken naar haar
gasten. "Toen ik vanmiddag met
dit werk begon, vond ik het best
spannend om te praten tegen men
sen die ik niet ken. Later gelukkig
niet meer." Een stukje verderop
staat Vince in de bar. "Het is super
leuk hier, maar hard werken op
het moment dat meerdere mensen
tegelijkertijd gaan bestellen." Zijn
collega Micha is zelfs zo tevreden
over zijn barwerkzaamheden dat hij
wel in de horeca wil werken als hij
later groter is. "Maar dan wel hier
in Brasserie In 't Groen. Het is hier
mooi en zo groot." Wethouder Fred
Dellemijn was een van de gasten.
Hij liet de leerlingen en de gasten
aan tafel weten blij te zijn met de
uitnodiging en lekker te hebben
gegeten. Ook ging hij even met de
kinderen in gesprek over hun hore-
ca-ervaring.
Brasserie In 't Groen organiseert
dit horeca-project dit jaar voor de
vierde keer. Hans Kok: "De eer
ste twee jaar met leerlingen van
basisschool De Duif en de laat
ste twee jaar met leerlingen van
De Zuidwester. Die keuze is
gemaakt, omdat ik connecties heb
met De Duif en omdat mijn doch
ter op de Zuidwester 'zit'." De leer
lingen kijken terug op een zeer
leerzame en leuke dag. Net als een
week eerder op woensdag: toen
was de andere helft van groep 7 in
Brasserie In 't Groen op dezelfde
wijze actief. En met succes! De
opbrengst van de lunch is bestemd
voor de school.
Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser
HEILOO - U heeft ze vast wel
eens langs de weg zien staan,
de verkeersborden met daarop
een afbeelding van een kikker
of een pad. Soms met de toevoe
ging 'paddentrek' of zelfs met
een tijd eronder. Het bord geeft
aan dat deze amfibieën in een
bepaalde periode van land naar
water trekken om zich voort te
kunnen planten.
Vaak steken ze over op plekken
met veel verkeer en kunnen ze wat
hulp van de mens gebruiken. In heel
Nederland zijn honderdvijfentwintig
paddenwerkgroepen actief om bij te
dragen aan het in stand houden van
de populatie salamanders, kikkers
en padden. Ook in het dorp Heiloo
is een groep vrijwilligers actief.
Paddenwerkgroep Heiloo
Els Meurs is al vanaf het begin,
negenentwintig jaar geleden,
betrokken bij de werkgroep in
Heiloo. Ze vertelt: "Om welke dier
het ook gaat, het is treurig te consta
teren dat veel diersoorten in de knel
raken. Als je de tijd hebt, waarom
zou je als mens dan niet iets doen
om ze daarin tegemoet te komen?"
Sinds 1988 is in Heiloo jaarlijks een
team van zo'n dertig personen actief
om in deze periode maatregelen
te treffen en te helpen. Els vertelt:
"Soms denken mensen dat er door
onze paddenhulp teveel padden en
kikkers komen, maar we zien dat
de populatie op zich jaarlijks rede
lijk gelijk blijft. Er is een goed even
wicht. Dit komt omdat de natuur
uiteraard ook zijn gang gaat. Het
ene dier eet het andere, het is eten
en gegeten worden. Van de tweedui
zend eitjes die een pad legt, berei
ken maar twee padden uiteindelijk
de geslachtsrijpe leeftijd van drie
jaar." Padden en kikkers eten insec
ten en door hun aanwezigheid in de
natuur worden ook veel vogels aan
getrokken omdat zij op hun beurt
weer de amfibieën eten. De diversi
teit aan dieren neemt dus toe.
Lees verder op pagina 3
Niels op de Zandersloot.
Foto: Gerda Reus
GEEN ll jtkiiMp&C ONTVANGEN? BEL DONDERDAG TOT 15.00 UUR: 0226 33 10 20 (rODI VERSPREIDING BV)
KIJK OOK OP WWW.UITKIJKPOST.NL
Voor het mee st actuele nieuws