Bakkerij Kerssens:
de êe&te
<S,xc/utuef~ F0CUS Z/Za/oo ('.o.
Het hart van het dorp
"Goedemorgen, vandaag weer een
halfje Waldkorn voor u?" vraagt
Corina vrolijk aan een van haar vaste
klanten terwijl ze het brood alvast uit
de schappen haalt. Het is 8.30 uur 's
morgens en in de winkel van bakkerij
Kerssens in Heiloo is het al gezellig
druk. De geur van het vers afgebak
ken desembrood en de vrolijke noot
van vast gezicht Corina geven de
klant een warm gevoel.
De ambachtelijke bakker is het hart
van het dorp of de wijk: een plek waar
veel vaste klanten elkaar dagelijks
even ontmoeten en een boodschapje
doen. Sinds vorig jaar heeft bakkerij
Kerssens, naast haar zeven bestaande
bakkerijen, ook een winkel geopend
in Limmen en daar is het niet anders.
"De gezellige tijd komt er weer aan,
we verheugen ons op het moment
dat de banketstaven en de heerlijke
chocoladeletters weer over de toon
bank gaan," vertelt Brigit, een van de
vaste krachten in Limmen.
Bakkerij Kerssens: al 81 jaar de
échte bakker
Alles begon met de bakkerswinkel
van opa Niek Kerssens in Krommenie.
Hij nam deze winkel in 1938 over van
een beschuitbakker. In die tijd werd
het brood nog in een kar langs de
huizen bezorgd. Zoon Piet Kerssens
nam de bakkerij over van zijn vader
en trouwde een slagersdochter uit
Amsterdam die een vooruitziende blik
had. "Stop maar met dat venten langs
de deuren. De klanten komen ook
wel naar jou," zo besloot zij toen er
kinderen kwamen. De andere winke
liers verklaarden bakker Kerssens voor
gek: stoppen met venten? Dan red je
het nooit!
"Soms moet je gewoon dingen
proberen"
Maar het werkte, de klanten kwa
men naar de winkel. "Soms moet je
gewoon dingen proberen," aldus
kleindochter Corinne Kerssens, die
nu samen met haar broer Gertjan de
scepter zwaait over de winkels en de
bakkerij. Gertjan, de derde generatie,
deed na zijn bakkersopleiding erva
ring op in Amerika. Daar begreep hij
datje je kansen kan vergroten door
meerdere winkels te openen. Inmid
dels heeft Bakkerij Kerssens acht
winkels.
Sinds kort is chocolatier Timon in
dienst. Hij maakt de heerlijkste crea
ties met chocolade. Binnenkort liggen
alle winkels vol met ambachtelijk
gespoten roomchocoladeletters. Ook
zijn er zelfs 'custommade' tabletten
verkrijgbaar met een zelfgekozen
tekst erop. De heerlijke chocolade
wordt zo een persoonlijk cadeau. Wat
is er nou leuker dan een heerlijk stukje
écht lekkere chocolade te krijgen in
een prachtige verpakking?
Authentieke producten koesteren
Naast 'nieuwe dingen proberen'
koestert de echte bakker zijn authen
tieke producten zoals de Westfriese
krentenslof. Deze vliegen de tent uit.
"Als je die eenmaal geprobeerd hebt
dan ben je verkocht," vertelt Corinne
Kerssens. Door middel van stem
pelkaarten kan er dan ook gespaard
worden voor o.a. de Westfriese
krentenslof, de boerencake of de
slagroomschnitt.
In het winterseizoen wordt het specu
laasassortiment uitgebreid, de heerlijk
geurende speculaasbrokken naar ge
heime receptuur liggen vaak klaar op
de balie om geproefd te worden. In
het voorjaar worden de kokosmakro
nen en de aardbeiengebakjes weer
aangerukt, ze vliegen over de toon
bank. Zo haalt Bakkerij Kerssens ieder
jaargetijde het beste uit het seizoen.
Proef het verschil: brood van de
ambachtelijke bakker
In de bakkerij aan De Droogmakerij in
Heiloo worden alle lekkernijen gebak
ken. Zeven dagen per week bereiden
de bakkers verse broden voor de
klant die binnen een uur in de schap
pen liggen. Het luxere assortiment:
de desembroden, worden afgebak
ken in de winkel zelf. Daarom die
heerlijke geur die de meeste klanten
al van veraf doen watertanden. Spelt,
Kulmbacher, Woeste Knoest en Bau-
ernbrot kunnen ook thuis afgebakken
worden. Zo maak je de zondagoch
tend compleet met de geur van
Bakkerij Kerssens in huis.
ECHTE BAKKER
PIET KERSSENS
Winkel Heiloo
Stationsplein 100
1851 LN Heiloo
072-5320049
Winkel Limmen
Vuurbaak 3
1906 BS Limmen
072-5053902
Andere filialen vind je in:
Krommenie, Assendelft,
Egmond aan Zee, Egmond aan den
Hoef, Broek op Langedijk en
Heerhugowaard.