Inwoners Heiloo
halen flink bedrag op voor ALS
Beweeg mee met Senioren
Heiloo Egmond
“Beleg is veel meer dan
een plakje ham of kaas”
13
r.
Zippora Wiese:
Winactie!
UITKIJKPOST
10 MAART 2021
Het bestuur
De foto’s in het boek zijn deels
in de regio gemaakt. Zo komt alle
groente en fruit van groenteboer
Beentjes op de markt in Heiloo.
Ook zijn er foto’s gemaakt bij
Het Maalwater en in Egmond bij
Manege Groot. In Frankrijk wilde
Zippora de lavendelvelden fotogra
feren, maar ze was net te laat. Wel
heeft ze foto’s kunnen maken van
de lavendelhoningkasten.
Het boek verschijnt op vrijdag
12 maart en is te bestellen bij elke
boekhandel of op Zippora’s eigen
website www.foodteacher.nl
Wilt u kans maken op het boek
‘Alles voor op de boterham’? Ga
dan naar de Facebookpagina
van Uitkijkpost en wie weet wint
u een van de twee beschikbaar
gestelde exemplaren.
Door het emballagebonnetje van
lege flessen te doneren zamelden
klanten van Albert Heijn namelijk
sponsorgeld in voor Edwin Reimers,
die op 11 september 2021 met zijn
mountainbike de Mont Ventoux
gaat beklimmen tijdens de Tour du
ALS. “Samen trappen wij ALS de
wereld uit”, aldus Edwin.
HEILOO - Als u hem ziet lopen
in de Albert Heijn in winkelcen
trum ‘t Loo dan zou het kun
nen zijn dat u denkt: “Waar
ken ik die jongen van?” Wij
zullen het verklappen: u kent
Edwin Reimers van de poster
op de emballagezuilen in Albert
Heijn ’t Loo, Het Hoekstuk en
Ypestein.
Geweldig totaalbedrag
Het totaalbedrag van de sponsor
actie is inmiddels bekend. Inwoners
van Heiloo zamelden maar liefst
717,30 in. Het ging om kleine bon
nen van 0,25 voor een lege fles
spa rood tot bonnen van tientallen
euro’s voor een paar kratten bier.
Eerder al besteeg hij een aan
tal keer de Alpe d’Huez voor het
KWF maar omdat deze klim voor
het goede doel vol zat besloot hij
zijn pijlen te richten op de Mont
Ventoux. Bij de Alpe d’Huez klim
te bewegen. Het apparaat is tevens
voorzien van een display waarop te
zien is hoelang men fietst, hoeveel
kilometer er is afgelegd en hoeveel
calorieën er zijn verbruikt. Het opti
maliseert de beweging en de display
werkt stimulerend voor het gebruik.
je twee keer 14 kilometer met een
pauze ertussen, tijdens de Tour du
ALS fiets je 21 kilometer omhoog
zonder pauze. Geen peulenschil
maar Edwin is er klaar voor.
Records zijn er om verbeterd te
worden
Aan de bijna 500 sportievelin-
gen (zowel individuen als teams)
is opgedragen om minimaal 1500
sponsorgeld in te zamelen. Naar
eigen zeggen was dit bedrag ‘te
makkelijk’ voor Edwin. Hij besloot
om de lat iets hoger te leggen:
2500 en niets minder. Nu, met nog
zeker een halfjaar te gaan, heeft hij
zijn streefbedrag alweer verhoogd:
4000 moet het nu worden. “En dat
ga ik redden”, meldt Edwin die zijn
records graag verbetert, dus ook
deze.
30 apparaten. Hierdoor zijn we in
staat nog meer ouderen aan het
bewegen te krijgen, maar daarvoor
geldt dan natuurlijk wel het devies:
op op!
Ambitie ondanks beperking
Dat zo’n grote, internationale uit
geverij toehapte was voor Zippora
een enorme verrassing en het gaf
haar ook om een andere reden veel
voldoening. “Ik ben dyslectisch.
Ondanks dat was het mijn grote
droom om ooit nog eens een boek
te schrijven. Dat het mij is gelukt
om een grote uitgeverij te strik
ken ondanks mijn dyslexie, vind
ik geweldig. Het is goed voor mijn
zelfvertrouwen. Het sterkt mij in
mijn overtuiging dat je beperkingen
niet je ambities in de weg hoeven te
staan.”
Het bestuur van de Senioren
Heiloo Egmond (KBO-PCOB) wil
hier graag op inspelen door het
bewegen thuis voor haar leden te
promoten door middel van een
stoel(pedaal)fiets. Dit is een appa
raat waarmee aan tafel de arm- en
op de vloer de beenspieren kun
nen worden aangesterkt door deze
Er kan nog gesponsord worden,
dit kan via www.tourduals.nl/actie/
edwin-reimers. Hier kunt u ook het
totaalbedrag terugvinden dat Edwin
heeft opgehaald.
Tekst: Margreeth Anema
HEILOO - Een boek van inter
nationale allure met een lokaal
tintje, zo kan het receptenboek
‘Alles voor op de boterham’ van
Zippora Wiese uit Heiloo wel
omschreven worden. In haar
nieuwe boek, dat is verschenen
bij de gerenommeerde uitgeve
rij Lannoo, combineert ze haar
beide passies: koken en fotogra
fie.
Het boek is voor iedereen; er
staan recepten met vlees en zuivel
in, maar ook aan de vegetariërs en
veganisten is gedacht. “Mijn boek is
ook heel geschikt voor mensen die
in het buitenland wonen en hun ver
trouwde beleg missen, bijvoorbeeld
pindakaas. Er staan heel veel recep
ten in om traditioneel Hollands
beleg te maken.”
Voedselfotografe
Zippora is afgestudeerd als voe
dingsdeskundige en daarnaast al
ruim tien jaar actief als voedsel-
fotografe. “Ik kon destijds weinig
Nederlandstalige boeken vinden
over het fotograferen van voedsel,
dus liet ik wat boeken uit Amerika
In 2015 had ze in eigen beheer al
een boek gepubliceerd, ‘Fruitwater’,
maar ze wilde het dit keer grootser
aanpakken. “Ik heb het boek naar
diverse uitgeverijen gestuurd. Soms
moet je maanden op antwoord
wachten, maar Lannoo reageerde
vrijwel meteen.” Het boek viel op
vanwege het onderwerp. “In de mar
keting noemen ze dit een ‘paarse
koe’, iets wat opvalt tussen de rest”,
lacht Zippora. “Beleg is veel meer
dan een plakje ham of kaas.”
Groots aangepakt
Zippora kreeg het idee voor het
boek ‘Alles voor op de boterham’
in Litouwen. “Ik wilde daar met
mijn gezin gaan wonen en moest
bedenken hoe ik in mijn levenson
derhoud ging voorzien. Uiteindelijk
is de verhuizing niet doorgegaan,
maar het idee liet me niet los. We
maken namelijk wel taart thuis, dus
waarom geen beleg? Bovendien
is het erg leuk en leerzaam om dat
samen met je kinderen te doen. Wij
gaan bijvoorbeeld regelmatig naar
de Pluktuin in Tuitjenhorn. Of we
halen rijp fruit op de markt. Daar
kun je heel goed jam mee maken.”
komen en ben aan de hand daarvan
gaan experimenteren.” Het meren
deel van de foto’s in het boek is dan
ook van eigen hand. “Dat was han
dig voor de uitgeverij, het scheelde
behoorlijk in de kosten voor een
fotograaf en een stylist.”
Zippora denkt al na over een
volgend boek. “Ik ben half-Marok-
kaans, dus misschien wordt het
een boek met Marokkaanse zoete
hapjes. Of een boek met ouder
wetse recepten. Ik zou dan naar
Noorwegen willen reizen en allerlei
winterse foto’s willen maken die
mooi bij de gerechten passen.”
“Geweldig! Ik ben hier enorm blij
mee en wil iedereen hiervoor har
telijk bedanken”, aldus de sportieve
Edwin. Zijn streefbedrag is 2500
en met behulp van verschillende
andere kanalen staat de teller nu op
2352.
Stoel(pedaal)fietsen voor de
leden
Voor de leden van KBO-PCOB
worden 100 apparaten ter beschik
king gesteld om juist het bewegen
thuis mogelijk te maken. Tevens
omdat het apparaat voor veel
ouderen als te prijzig wordt erva
ren. Mede dankzij een bijdrage
van de Pius-Stichting heeft de
Seniorenbond Heiloo Egmond dit
voor haar leden mogelijk kunnen
maken. Daarbij wordt er ook een
eigen budget ingezet voor nog eens
Tevens start de SHE in haar
mededelingenblad ‘Springlevend’
een rubriek ‘bewegen’. Die zal wor
den gevuld met oefeningen van
de oncologische fysiotherapeute
Claudette Haanstra-ten Hoope van
Fysiotherapie Elisabeth, die hier
mee de spieren van ouderen op een
eenvoudige wijze wil activeren.
Geïnteresseerde leden kunnen
contact opnemen met Seniorenbond
Heiloo Egmond voor meer
informatie.
Eenmansactie
Edwin heeft zich individueel
ingeschreven voor de 56 kilometer.
Daarin zit een klim van 21 kilometer
met een gemiddeld stijgingspercen-
tage van 7,5% met een uitschieter
van 12%, een pittige klim dus. Het
eerste stuk is bebost maar de weg
verandert de laatste kilometers
in een maanlandschap. “Dit is het
zwaarste deel, er kan wind staan of
het kan er koud zijn”, vertelt Edwin,
die nooit een uitdaging uit de weg
gaat.
HEILOO - In de media komt
regelmatig naar voren dat ook
ouderen door het coronavirus
steeds minder zijn gaan bewe
gen. Dit wordt vooral toege
schreven aan de angst voor
besmetting, waardoor men
thuisblijft. Zodoende wordt er
minder gewandeld en brengen
veel ouderen de dag zittend
door, terwijl bewegen juist het
immuunsysteem versterkt.
Jason, Rik en Edwin tijdens de onthulling van het totaalbedrag.
Foto: Margreeth Anema
Zippora is afgestudeerd als voedingsdeskundige en daarnaast al
ruim tien jaar actief als voedselfotografe. Aangeleverde foto