Opbrengst collecte Nierstichting COLUMN Prof. dr. ir. Jaap Seidell houdt Willibrorduslezing Flamboyant werk van Mary Koekenbier 5 1 Naam Dick de Scally UITKIJKPOST 6 OKTOBER 2021 Mary Koekenbier. Aangeleverde foto - Hé hallo. - Ineke. - Hoe gaat het met je? Nog alleen? - Ja tot ziens. - Ja goed. - Nou, leuk mekaar even gesproken te hebben. De jaarlijkse Willibrorduslezing gaat over ‘gezondheid’ in de meest brede zin van het woord: over de vraag hoe we ons goed kunnen voe len in ons eigen vel in en met onze omgeving. Deze twee aspecten - de zorg voor jezelf en zorg en compas sie voor anderen - zijn onlosmake lijk verbonden met het leven van St. Willibrordus en de huidige rol van het Landgoed voor Heiloo. Om deze verbinding te eren, te behou den, te verbeelden en erover te blij ven leren nodigt het Willibrordus Genootschap elk jaar een spre ker uit waarvan het Genootschap gelooft dat hij of zij in staat is om een eigen en uniek perspectief te bieden op deze vraagstukken. Na een korte hiatus vanwege de coro nacrisis keert de Willibrorduslezing weer terug en is het onderzoek naar wat ‘gezondheid’ precies is, alleen maar actueler geworden. vraagd spreker neemt hij actief deel aan het maatschappelijk debat. HEILOO - De vrijwilligers van de Nierstichting hebben in de collecteweek 9772,25 opge haald. Renate Rohde, collecteco- ordinator Heiloo, wil hierbij alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Maar ook dank aan alle inwoners van Heiloo die een bij drage hebben gegeven. De donkere tinten uit die periode maakten, in haar zoektocht naar een eigen stijl, van lieverlee plaats voor meer sprekende, wervelende kleu ren. De benaming ‘flamboyant’ past dan ook heel goed bij haar in het oog springende werk. Mary ziet haar werk nog altijd als een doorlopende ontdekkingsreis. Daarin is er nog altijd aandacht voor koeien, grote bloemen, stillevens en landschap pen, naast ook meer abstract werk, waarin juist haar kleurgevoel tot bij zondere combinaties leidt. Op het par keerterrein naast de supermarkt zie ik een vroegere kennis, die op het punt staat een volle boodschappentas in zijn kofferbak te tillen. - Hé hallo eh.Boodschappen gedaan, zie ik. Sorry, maar de keren dat ik je zie denk ik altijd ook meteen aan je ex. - Aan Linda. Ja, dat gebeurt wel meer. Vind ik helemaal niet erg. Intussen zoek ik als een razende naar zijn naam, een ingewikkelde, beetje buitenlands aandoende naam had-ie - Nee, ik heb een nieuwe vriendin. We zien mekaar zo’n twee keer per week. Doen allerlei dingen samen. Naar de bioscoop, korte reisjes, uit eten, dat soort werk. Verdikkeme, hoe heette hij ook alweer? - O, dus je leeft niet als een eenza me kluizenaar op een klein flatje? - Nee hoor, helemaal niet. Maar die stomme corona heeft er wel inge hakt. Ja, we zien weinig mensen meer. Hoe is het met jullie? - O dat heb ik ook, dat is de leeftijd joh. Maak je niet druk. Intussen ga ik alfabetisch alle vreemde voornamen af in de hoop die van hem te vinden. - Hoe heette jouw vrouw ook alweer? - O ja, Ineke, was ik even vergeten. Dat heb ik wel meer de laatste tijd, dat ik namen vergeet. - Ja, tot ziens dan maar. De groeten aan eh.je vrouw. Onderweg naar huis schiet me zijn naam te binnen: Jan. U kunt vanaf 6 oktober tot het einde van het jaar in het WBC Mary’s werk uit de afgelopen 45 jaar bekijken. We hebben ons in de aandacht voor onze voedselvoorziening de laatste eeuw steeds meer gericht op de commerciële kant en de kwantiteit van voedselproductie en -consumptie. Vanwege onze eigen gezondheid maar ook vanwege de impact op natuur, klimaat en milieu is het urgent dat we de aandacht vooral ook richten op de duurzaam heids- en gezondheidsaspecten. Mary Koekenbier komt voort uit de bekende horecafamilie Koekenbier, verwant aan herenboe ren en slagers. Ze wordt echter als kunstenares meer gezien als ‘doch ter van de Bergense school’. Ze zette haar eerste stappen op kunstge bied namelijk dankzij adviezen van Amoud Colnot en lessen van Jaap Sax, grootmeesters van deze kunst stroming. De historie van de St. Willi- brordusstichting laat zien dat in de zorg voor kwetsbare mensen met een psychiatrische en verstandelijke beperking aandacht was voor voe ding en lichaamsbeweging. Dat was een vooruitziende blik, want nieuwe inzichten laten zien dat een gezonde voeding niet alleen helpt om chro nische ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes te voorko men maar ook dat het belangrijk is voor ons immuunsysteem en onze mentale gezondheid. Het huidige voedselsysteem bevordert echter vooral de consumptie van ultra- bewerkt, lekker maar ongezond gemaksvoedsel. Voeding is echter meer dan een optelsom van voe dingsstoffen. Onze keuken en eet gewoonten zijn een onderdeel van onze culturele identiteit en voedsel speelt een belangrijke rol in inter menselijke relaties. HEILOO - In het laatste kwar taal van 2021 is een bijzon dere overzichtstentoonstelling te zien van kunstenares Mary Koekenbier uit Alkmaar. Deze expositie vindt plaats in het voormalige hoofdgebouw van de GGZ in Heiloo waar nu het Willibrordus Business Centrum (WBC) gevestigd is. De speci ale lange en brede gangen vor men een prachtige basis voor dit kunstzinnige doel. “We zien een toename van het gebruik van de QR-code; hiermee kimt u op een veilige manier bij de collectant geld overmaken. De col lectant heeft een QR-code op de col lectebus. Deze kunt u scannen via uw eigen mobiele telefoon. U wordt naar uw eigen beveiligde bankapp geleid en zo kunt u zelf geld overma- HEILOO - Op zaterdag 6 novem ber vanaf 17.00 uur vindt de 6de Landgoed plaats Heiloo. de Ze heeft de afgelopen jaren veel geëxposeerd, ook in het buitenland met als hoogtepunt deelname aan twee internationale tentoonstel lingen in Washington. Hier werd haar werk getoond naast dat van Chagall, Brueghel en Permeke. Voor haar jubileumtentoonstelling (25 jaar kunstenares in 2001) kwa men meer dan 5000 bezoekers naar de Grote Kerk in Alkmaar. In 2002 werd ze er genomineerd voor de Cultuurprijs. ken naar de Nierstichting. De col lectant heeft hier dus verder geen bemoeienis mee.” Mocht er geen collectant bij u zijn geweest, dan kimt u alsnog doneren via de web site van de Nierstichting. Hier kunt u zich ook aanmelden als collectant of wijkcoördinator, want zonder vrijwilligers kunnen we niet! Willibrorduslezing Cultuurkoepel bestuur van Vrienden en het heb ben de eer prof. dr. Ir. Jaap Seidell dit jaar als spreker te mogen presenteren. De titel van de lezing van dit jaar is ‘Voedsel voor de geest’. Voor 5 koopt u een kaartje voor de lezing, inclusief de overheerlijke Willibrordus stamppotmaaltijd. Aanvang 17.00 uur. Na afloop van de lezing kunt u genieten van de Willibrordusmaaltijd. Een heerlijke stamppot verzorgd door de Keuken met Karakter. De ingrediënten van de stamppot zijn uit de regio afkomstig. Prof. dr. ir. Seidell is sinds 2002 hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Als deskundige op dit gebied adviseert hij nationale en internationale wetenschappe lijke organisaties, waaronder de World Health Organisation en de Gezondheidsraad. Hij is lid van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen, publiceerde ruim 500 artikelen in wetenschappe lijke tijdschriften, is vaste columnist van Het Parool en Het Fïnancieele Dagblad, twitteraar, en als veelge- Willibrordus Business Center, Kennemerstraatweg 464 in Heiloo, maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gra tis. Mary Koekenbier is elke vrijdag aanwezig van 14.00 tot 16.00 uur en op afspraak, tel. 072 - 5158086; website: www.marykoekenbier.nl in de Het Stichting Cultuurkoepel Heiloo Willibrordusgenootschap Kaartjes koopt u via www. wilhbrorduslezing.nl of via de agen da op www.cultuurkoepelheiloo.nl Prof. dr. ir. Jaap Seidell. Aangeleverde foto

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2021 | | pagina 5