Opbrengst collecte Nierstichting
COLUMN
Prof. dr. ir. Jaap Seidell
houdt Willibrorduslezing
Flamboyant werk van
Mary Koekenbier
5
1
Naam
Dick de Scally
UITKIJKPOST
6 OKTOBER 2021
Mary Koekenbier.
Aangeleverde foto
- Hé hallo.
- Ineke.
- Hoe gaat het met je? Nog alleen?
- Ja tot ziens.
- Ja goed.
- Nou, leuk mekaar even gesproken
te hebben.
De jaarlijkse Willibrorduslezing
gaat over ‘gezondheid’ in de meest
brede zin van het woord: over de
vraag hoe we ons goed kunnen voe
len in ons eigen vel in en met onze
omgeving. Deze twee aspecten - de
zorg voor jezelf en zorg en compas
sie voor anderen - zijn onlosmake
lijk verbonden met het leven van
St. Willibrordus en de huidige rol
van het Landgoed voor Heiloo. Om
deze verbinding te eren, te behou
den, te verbeelden en erover te blij
ven leren nodigt het Willibrordus
Genootschap elk jaar een spre
ker uit waarvan het Genootschap
gelooft dat hij of zij in staat is om
een eigen en uniek perspectief te
bieden op deze vraagstukken. Na
een korte hiatus vanwege de coro
nacrisis keert de Willibrorduslezing
weer terug en is het onderzoek naar
wat ‘gezondheid’ precies is, alleen
maar actueler geworden.
vraagd spreker neemt hij actief deel
aan het maatschappelijk debat.
HEILOO - De vrijwilligers van
de Nierstichting hebben in de
collecteweek 9772,25 opge
haald. Renate Rohde, collecteco-
ordinator Heiloo, wil hierbij alle
vrijwilligers bedanken voor hun
inzet. Maar ook dank aan alle
inwoners van Heiloo die een bij
drage hebben gegeven.
De donkere tinten uit die periode
maakten, in haar zoektocht naar een
eigen stijl, van lieverlee plaats voor
meer sprekende, wervelende kleu
ren. De benaming ‘flamboyant’ past
dan ook heel goed bij haar in het
oog springende werk. Mary ziet haar
werk nog altijd als een doorlopende
ontdekkingsreis. Daarin is er nog
altijd aandacht voor koeien, grote
bloemen, stillevens en landschap
pen, naast ook meer abstract werk,
waarin juist haar kleurgevoel tot bij
zondere combinaties leidt.
Op het par keerterrein naast de
supermarkt zie ik een vroegere
kennis, die op het punt staat een
volle boodschappentas in zijn
kofferbak te tillen.
- Hé hallo eh.Boodschappen
gedaan, zie ik. Sorry, maar de
keren dat ik je zie denk ik altijd
ook meteen aan je ex.
- Aan Linda. Ja, dat gebeurt wel
meer. Vind ik helemaal niet erg.
Intussen zoek ik als een razende
naar zijn naam, een ingewikkelde,
beetje buitenlands aandoende
naam had-ie
- Nee, ik heb een nieuwe vriendin.
We zien mekaar zo’n twee keer per
week. Doen allerlei dingen samen.
Naar de bioscoop, korte reisjes, uit
eten, dat soort werk.
Verdikkeme, hoe heette hij ook
alweer?
- O, dus je leeft niet als een eenza
me kluizenaar op een klein flatje?
- Nee hoor, helemaal niet. Maar die
stomme corona heeft er wel inge
hakt. Ja, we zien weinig mensen
meer. Hoe is het met jullie?
- O dat heb ik ook, dat is de leeftijd
joh. Maak je niet druk.
Intussen ga ik alfabetisch alle
vreemde voornamen af in de hoop
die van hem te vinden.
- Hoe heette jouw vrouw ook
alweer?
- O ja, Ineke, was ik even vergeten.
Dat heb ik wel meer de laatste tijd,
dat ik namen vergeet.
- Ja, tot ziens dan maar. De groeten
aan eh.je vrouw.
Onderweg naar huis schiet me zijn
naam te binnen: Jan.
U kunt vanaf 6 oktober tot het
einde van het jaar in het WBC
Mary’s werk uit de afgelopen 45 jaar
bekijken.
We hebben ons in de aandacht
voor onze voedselvoorziening de
laatste eeuw steeds meer gericht
op de commerciële kant en de
kwantiteit van voedselproductie en
-consumptie. Vanwege onze eigen
gezondheid maar ook vanwege de
impact op natuur, klimaat en milieu
is het urgent dat we de aandacht
vooral ook richten op de duurzaam
heids- en gezondheidsaspecten.
Mary Koekenbier komt voort
uit de bekende horecafamilie
Koekenbier, verwant aan herenboe
ren en slagers. Ze wordt echter als
kunstenares meer gezien als ‘doch
ter van de Bergense school’. Ze zette
haar eerste stappen op kunstge
bied namelijk dankzij adviezen van
Amoud Colnot en lessen van Jaap
Sax, grootmeesters van deze kunst
stroming.
De historie van de St. Willi-
brordusstichting laat zien dat in de
zorg voor kwetsbare mensen met
een psychiatrische en verstandelijke
beperking aandacht was voor voe
ding en lichaamsbeweging. Dat was
een vooruitziende blik, want nieuwe
inzichten laten zien dat een gezonde
voeding niet alleen helpt om chro
nische ziekten als kanker, hart- en
vaatziekten en diabetes te voorko
men maar ook dat het belangrijk is
voor ons immuunsysteem en onze
mentale gezondheid. Het huidige
voedselsysteem bevordert echter
vooral de consumptie van ultra-
bewerkt, lekker maar ongezond
gemaksvoedsel. Voeding is echter
meer dan een optelsom van voe
dingsstoffen. Onze keuken en eet
gewoonten zijn een onderdeel van
onze culturele identiteit en voedsel
speelt een belangrijke rol in inter
menselijke relaties.
HEILOO - In het laatste kwar
taal van 2021 is een bijzon
dere overzichtstentoonstelling
te zien van kunstenares Mary
Koekenbier uit Alkmaar. Deze
expositie vindt plaats in het
voormalige hoofdgebouw van
de GGZ in Heiloo waar nu het
Willibrordus Business Centrum
(WBC) gevestigd is. De speci
ale lange en brede gangen vor
men een prachtige basis voor dit
kunstzinnige doel.
“We zien een toename van het
gebruik van de QR-code; hiermee
kimt u op een veilige manier bij de
collectant geld overmaken. De col
lectant heeft een QR-code op de col
lectebus. Deze kunt u scannen via
uw eigen mobiele telefoon. U wordt
naar uw eigen beveiligde bankapp
geleid en zo kunt u zelf geld overma-
HEILOO - Op zaterdag 6 novem
ber vanaf 17.00 uur vindt de 6de
Landgoed
plaats
Heiloo.
de
Ze heeft de afgelopen jaren veel
geëxposeerd, ook in het buitenland
met als hoogtepunt deelname aan
twee internationale tentoonstel
lingen in Washington. Hier werd
haar werk getoond naast dat van
Chagall, Brueghel en Permeke.
Voor haar jubileumtentoonstelling
(25 jaar kunstenares in 2001) kwa
men meer dan 5000 bezoekers naar
de Grote Kerk in Alkmaar. In 2002
werd ze er genomineerd voor de
Cultuurprijs.
ken naar de Nierstichting. De col
lectant heeft hier dus verder geen
bemoeienis mee.” Mocht er geen
collectant bij u zijn geweest, dan
kimt u alsnog doneren via de web
site van de Nierstichting. Hier kunt
u zich ook aanmelden als collectant
of wijkcoördinator, want zonder
vrijwilligers kunnen we niet!
Willibrorduslezing
Cultuurkoepel
bestuur van
Vrienden
en het
heb
ben de eer prof. dr. Ir. Jaap
Seidell dit jaar als spreker te
mogen presenteren. De titel van
de lezing van dit jaar is ‘Voedsel
voor de geest’.
Voor 5 koopt u een kaartje voor
de lezing, inclusief de overheerlijke
Willibrordus stamppotmaaltijd.
Aanvang 17.00 uur. Na afloop van
de lezing kunt u genieten van de
Willibrordusmaaltijd. Een heerlijke
stamppot verzorgd door de Keuken
met Karakter. De ingrediënten
van de stamppot zijn uit de regio
afkomstig.
Prof. dr. ir. Seidell is sinds 2002
hoogleraar Voeding en Gezondheid
aan de Vrije Universiteit in
Amsterdam. Als deskundige op
dit gebied adviseert hij nationale
en internationale wetenschappe
lijke organisaties, waaronder de
World Health Organisation en de
Gezondheidsraad. Hij is lid van de
Koninklijke Hollandse Maatschappij
der Wetenschappen, publiceerde
ruim 500 artikelen in wetenschappe
lijke tijdschriften, is vaste columnist
van Het Parool en Het Fïnancieele
Dagblad, twitteraar, en als veelge-
Willibrordus Business Center,
Kennemerstraatweg 464 in Heiloo,
maandag tot en met vrijdag van
10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gra
tis. Mary Koekenbier is elke vrijdag
aanwezig van 14.00 tot 16.00 uur
en op afspraak, tel. 072 - 5158086;
website: www.marykoekenbier.nl
in de
Het
Stichting
Cultuurkoepel Heiloo
Willibrordusgenootschap
Kaartjes koopt u via www.
wilhbrorduslezing.nl of via de agen
da op www.cultuurkoepelheiloo.nl
Prof. dr. ir. Jaap Seidell.
Aangeleverde foto