Huize Koningsbosch
start eigen opleiding
voor nieuw personeel
Nu op zijn mooist en klaar
voor het vergeten plantseizoen!
Wordt Dave Dekker uit Egmond-Binnen
De Beste Graslandboer 2021?
Tekst: Pauline de Vries
EGMOND-BINNEN - Met het welzijn van de koe als uitgangspunt voor innovaties en
veranderingen doet Dave Dekker mee met de jaarlijkse landelijke verkiezing voor De Beste
Graslandboer.
“Om zoveel mogelijk gras om te zetten in
een melkproductie van onze koeien, moet ik
als boer creatief en vernieuwend zijn. En een
beetje durven te experimenteren,” aldus Dave.
Hij is begin dertig en woont in Egmond-Bin-
nen met zijn gezin. Hij wilde van kinds af aan
boer worden. Na jaren ook als zzp’er in de
melkveehouderij te hebben gewerkt, verzorgt
hij sinds ruim een jaar samen met zijn ouders
fulltime de 60 stuks Holsteiner melkkoeien en
45 stuks jongvee op de prachtig gelegen boer-
derij van zijn ouders naast de Abdij van Eg-
mond. Met nog vier andere Nederlandse melk-
veeboeren dingt Dave mee naar de felbegeerde
boerentitel voor melkveehouders.
Het houden van melkkoeien houdt meer in dan
ze van gras voorzien en ze aan het einde van
de dag melken. Alleen met de juiste dosering
vers gras en krachtvoer geeft de koe de bes-
te melk. Daarbij zijn de lengte van het gras,
de dagelijkse groei van het gras, het seizoen
plus de bodemkwaliteit ook van groot belang.
Tel daarbij op dat zoveel mogelijk uren in de
weide zorgt voor een blije koe en een nieu
we wetenschap is geboren. Koeien houden is
daarmee bewezen een vak op zich. “Vorig jaar
rond deze tijd liep de vers grasopname terug.
Dat betekende dat onze koeien niet voldoende
gras aten waardoor de melkproductie terug
liep. Ik moest iets bedenken om dit te verbe
teren. De oplossing werd een samenstelling
van melasse met water en suiker! Het deel
van ons land dat we besproeiden met suiker
was duidelijk meer in trek bij de koeien dan
het deel dat niet besproeid was met suiker. De
test met een suikeroplossing was geslaagd, de
melkproductie liep weer op. Onze koeien kun
nen we nu van maart tot en met september
22 uur per dag in de weide laten waardoor de
kosten van extra krachtvoer minimaal zijn,”
aldus Dave.
De ene koe is duidelijk de ander niet. Niet al
leen qua ras en melkproductie, maar ook qua
karakter. Als melkveeboer vraagt ook een re
delijk kleine veestapel als die van de familie
Dekker daarom om oog voor elke individuele
koe. “Onze roodbonte melkkoeien geven net
iets minder melk dan de zwartbonte koeien
bijvoorbeeld. Elk jaar en zelfs in elk seizoen
is het grasaanbod anders waardoor je als boer
creatief moet denken en meerdere bewei-
dingssystemen ontwikkelt om maximaal te
kunnen boeren,” geeft Dave aan. Kennis -
overdracht van de mogelijkheden van weiden
is belangrijk en leuk om landelijk de beste
melkproductie te verkrijgen. Zijn passie voor
de koeien en zijn daadkracht om uitdagingen
aan te gaan, maken van hem een unieke boer.
ment zitten we midden in de herfst;
wat veel mensen niet weten is dat
de maanden oktober/november dé
maanden zijn om een deel van de
tuin aan te planten.
In het najaar is de bodem namelijk
nog opgewarmd door de zomer en
Dave heeft inmiddels een aanbod gekregen om
als weidecoach aan de slag te gaan. Een mooie
kans om andere boeren te vertellen over zijn
manieren van weiden en het ‘suikergras’. Of
hij het aanbod aanneemt, weet hij op dit mo
ment nog niet. Het weiden zoals hij dat nu sa
men met zijn ouders doet, is efficiënt maar ook
arbeidsintensief.
De jury van de verkiezing van dit jaar was met
name verbaasd over de hoge melkopbrengst
naast de lage krachtvoergift aan de koeien
van afgelopen zomer. Daarmee bewijzen Dave
en zijn ouders dat ze deze nominatie voor de
beste grasboer hebben verdiend. Voor de jury
staat voorop dat de bedrijfsvoering van de vijf
genomineerden duurzaam is. Dat moet blijken
uit cijfers over leeftijd, de uitstoot van broei
kasgassen en bedrijfskosten maar zeker ook
uit het welzijn van de koeien.
De verkiezing voor de beste graslandboer is
uitgeschreven door Veeteelt, het vakblad en
online platform voor melk- en vleesveehou-
ders in Nederland en Vlaanderen. Het publiek
en de jury bepalen wie wint. De winnaar wordt
eind november bekendgemaakt en mag zich
een jaar lang ‘Beste Graslandboer 2021’ noe
men. De prijs is in elk geval een plaats in de
jury van volgend jaar, de rest van de prijs is nog
een verrassing.
U kunt nog tot 22 november stemmen op
deze lokale boeren met passie en kunde voor
hun melkveehouderij. Hiervoor kunt op op
de website www.veeteelt.nl zoeken op ‘Dave
Dekker’. In een video vertelt hij alles over zijn
duurzame, traditionele bedrijfsvoering.
zullen de planten beter aanslaan.
Bomen, struiken, vaste planten
en ook bollen kunnen makkelijker
worden geplant omdat ze in ‘slaap-
stand’ zijn. De grond heeft meer tijd
om zich aan de wortels te hechten en
de wortels hebben meer tijd om zich
te ontwikkelen. Op de Buitentuin
heeft De Boet daarom deze maanden
heel veel nieuwe bomen, hagen en
herfst/winterbloeiers bij kwekers uit
heel Europa vandaan gehaald om de
klant volop keuze te bieden voor de
herfstaanplant.
- Beukenhaag;
- Groen blijvende leibomen;
- Skimmia’s in alle maten;
- Fruitbomen;
- Taxushagen.
Tot slot hét advies van de Buiten
tuinmedewerkers voor alle tuinlief
hebbers: “Een bloeiende lente plant
je in de herfst!”
Tot ziens op de Buitentuin aan de
Oosterboekelweg 2 in Hoogwoud!
HOOGWOUD - De Buitentuin van Tuincentrum De Boet: nu op zijn mooist
en klaar voor het vergeten plantseizoen! Mensen die er voor het eerst ko
men kijken vaak hun ogen uit: hoort dit ook bij Tuincentrum de Boet!
Klanten die er reeds geweest zijn, komen vaker terug om advies te vra
gen of de nieuwe handel die meerdere malen per week wordt aangevoerd
te komen bekijken.
Aan de overkant van het tuincen
trum, gelegen aan de rand van de
parkeerplaats, bevindt zich na
melijk de Buitentuin: dé plek in
Noord-Holland met het grootste as
sortiment bomen, heesters en strui
ken, ruim 10.000m2! De Buitentuin
is nu op zijn mooist, de prachtige
kleuren geven weer hoe mooi de na
tuur kan zijn in de herfst. Op dit mo-
BAKKUM - Huize Koningsbosch is een erkend leerbedrijf en gaat nu ook
eigen opleidingen aanbieden om geselecteerde kandidaten op te leiden tot
medewerker voor de frontdesk of het restaurant. Tijdens de kosteloze op
leiding ontvang je zelfs een salaris. Het viersterrenhotel wil uitmuntende
‘leerlingen’ een vast contract aanbieden, maar ook het werken in de hore
cabranche een beter imago geven.
door ons worden aangenomen heb
ben met de opleiding in ieder geval
een mooie referentie op hun cv en
een stapje vóór bij toekomstige sol
licitaties.’’ Belangstelling voor de
opleiding? Bekijk de advertentie el
ders in deze krant of neem via www.
huizekoningsbosch.nl rechtstreeks
contact op.
Hoteleigenaar Rob Redmeijer:
“Werken in een restaurant wordt in
ons land vaak gezien als leuk bij
baantje voor studenten, maar wat
ons betreft is het een echt vak, dat
ook als zodanig gewaardeerd moet
worden. Wij mikken bewust op een
meerjarige verbintenis met onze
medewerkers. Leerlingen die niet
V
'i i.'i
UITKIJKPOST 3 NOVEMBER 2021
15
O Mensen die voor het eerst bij Tuincentrum De Boet komen kijken vaak hun ogen uit.
3 De kaaswagen. Aangeleverde foto
Duurzaam graslandmanagement
met suiker
Weidecoach
De herfst: het vergeten
plantseizoen
Breng uw stem uit tot 22 november
Een kleine greep uit de verse
voorraad:
DE BUITENTUIN VAN TUINCENTRUM DE BOET
O Afgelopen vrijdag was de laatste buitendag voor de koeien van de familie Dekker. Vanaf die dag staan ze
op stal totdat het weer aangenaam voorjaarsweer wordt. Foto: Pauline de Vries
k
■k"j£j