Huize Koningsbosch start eigen opleiding voor nieuw personeel Nu op zijn mooist en klaar voor het vergeten plantseizoen! Wordt Dave Dekker uit Egmond-Binnen De Beste Graslandboer 2021? Tekst: Pauline de Vries EGMOND-BINNEN - Met het welzijn van de koe als uitgangspunt voor innovaties en veranderingen doet Dave Dekker mee met de jaarlijkse landelijke verkiezing voor De Beste Graslandboer. “Om zoveel mogelijk gras om te zetten in een melkproductie van onze koeien, moet ik als boer creatief en vernieuwend zijn. En een beetje durven te experimenteren,” aldus Dave. Hij is begin dertig en woont in Egmond-Bin- nen met zijn gezin. Hij wilde van kinds af aan boer worden. Na jaren ook als zzp’er in de melkveehouderij te hebben gewerkt, verzorgt hij sinds ruim een jaar samen met zijn ouders fulltime de 60 stuks Holsteiner melkkoeien en 45 stuks jongvee op de prachtig gelegen boer- derij van zijn ouders naast de Abdij van Eg- mond. Met nog vier andere Nederlandse melk- veeboeren dingt Dave mee naar de felbegeerde boerentitel voor melkveehouders. Het houden van melkkoeien houdt meer in dan ze van gras voorzien en ze aan het einde van de dag melken. Alleen met de juiste dosering vers gras en krachtvoer geeft de koe de bes- te melk. Daarbij zijn de lengte van het gras, de dagelijkse groei van het gras, het seizoen plus de bodemkwaliteit ook van groot belang. Tel daarbij op dat zoveel mogelijk uren in de weide zorgt voor een blije koe en een nieu we wetenschap is geboren. Koeien houden is daarmee bewezen een vak op zich. “Vorig jaar rond deze tijd liep de vers grasopname terug. Dat betekende dat onze koeien niet voldoende gras aten waardoor de melkproductie terug liep. Ik moest iets bedenken om dit te verbe teren. De oplossing werd een samenstelling van melasse met water en suiker! Het deel van ons land dat we besproeiden met suiker was duidelijk meer in trek bij de koeien dan het deel dat niet besproeid was met suiker. De test met een suikeroplossing was geslaagd, de melkproductie liep weer op. Onze koeien kun nen we nu van maart tot en met september 22 uur per dag in de weide laten waardoor de kosten van extra krachtvoer minimaal zijn,” aldus Dave. De ene koe is duidelijk de ander niet. Niet al leen qua ras en melkproductie, maar ook qua karakter. Als melkveeboer vraagt ook een re delijk kleine veestapel als die van de familie Dekker daarom om oog voor elke individuele koe. “Onze roodbonte melkkoeien geven net iets minder melk dan de zwartbonte koeien bijvoorbeeld. Elk jaar en zelfs in elk seizoen is het grasaanbod anders waardoor je als boer creatief moet denken en meerdere bewei- dingssystemen ontwikkelt om maximaal te kunnen boeren,” geeft Dave aan. Kennis - overdracht van de mogelijkheden van weiden is belangrijk en leuk om landelijk de beste melkproductie te verkrijgen. Zijn passie voor de koeien en zijn daadkracht om uitdagingen aan te gaan, maken van hem een unieke boer. ment zitten we midden in de herfst; wat veel mensen niet weten is dat de maanden oktober/november dé maanden zijn om een deel van de tuin aan te planten. In het najaar is de bodem namelijk nog opgewarmd door de zomer en Dave heeft inmiddels een aanbod gekregen om als weidecoach aan de slag te gaan. Een mooie kans om andere boeren te vertellen over zijn manieren van weiden en het ‘suikergras’. Of hij het aanbod aanneemt, weet hij op dit mo ment nog niet. Het weiden zoals hij dat nu sa men met zijn ouders doet, is efficiënt maar ook arbeidsintensief. De jury van de verkiezing van dit jaar was met name verbaasd over de hoge melkopbrengst naast de lage krachtvoergift aan de koeien van afgelopen zomer. Daarmee bewijzen Dave en zijn ouders dat ze deze nominatie voor de beste grasboer hebben verdiend. Voor de jury staat voorop dat de bedrijfsvoering van de vijf genomineerden duurzaam is. Dat moet blijken uit cijfers over leeftijd, de uitstoot van broei kasgassen en bedrijfskosten maar zeker ook uit het welzijn van de koeien. De verkiezing voor de beste graslandboer is uitgeschreven door Veeteelt, het vakblad en online platform voor melk- en vleesveehou- ders in Nederland en Vlaanderen. Het publiek en de jury bepalen wie wint. De winnaar wordt eind november bekendgemaakt en mag zich een jaar lang ‘Beste Graslandboer 2021’ noe men. De prijs is in elk geval een plaats in de jury van volgend jaar, de rest van de prijs is nog een verrassing. U kunt nog tot 22 november stemmen op deze lokale boeren met passie en kunde voor hun melkveehouderij. Hiervoor kunt op op de website www.veeteelt.nl zoeken op ‘Dave Dekker’. In een video vertelt hij alles over zijn duurzame, traditionele bedrijfsvoering. zullen de planten beter aanslaan. Bomen, struiken, vaste planten en ook bollen kunnen makkelijker worden geplant omdat ze in ‘slaap- stand’ zijn. De grond heeft meer tijd om zich aan de wortels te hechten en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Op de Buitentuin heeft De Boet daarom deze maanden heel veel nieuwe bomen, hagen en herfst/winterbloeiers bij kwekers uit heel Europa vandaan gehaald om de klant volop keuze te bieden voor de herfstaanplant. - Beukenhaag; - Groen blijvende leibomen; - Skimmia’s in alle maten; - Fruitbomen; - Taxushagen. Tot slot hét advies van de Buiten tuinmedewerkers voor alle tuinlief hebbers: “Een bloeiende lente plant je in de herfst!” Tot ziens op de Buitentuin aan de Oosterboekelweg 2 in Hoogwoud! HOOGWOUD - De Buitentuin van Tuincentrum De Boet: nu op zijn mooist en klaar voor het vergeten plantseizoen! Mensen die er voor het eerst ko men kijken vaak hun ogen uit: hoort dit ook bij Tuincentrum de Boet! Klanten die er reeds geweest zijn, komen vaker terug om advies te vra gen of de nieuwe handel die meerdere malen per week wordt aangevoerd te komen bekijken. Aan de overkant van het tuincen trum, gelegen aan de rand van de parkeerplaats, bevindt zich na melijk de Buitentuin: dé plek in Noord-Holland met het grootste as sortiment bomen, heesters en strui ken, ruim 10.000m2! De Buitentuin is nu op zijn mooist, de prachtige kleuren geven weer hoe mooi de na tuur kan zijn in de herfst. Op dit mo- BAKKUM - Huize Koningsbosch is een erkend leerbedrijf en gaat nu ook eigen opleidingen aanbieden om geselecteerde kandidaten op te leiden tot medewerker voor de frontdesk of het restaurant. Tijdens de kosteloze op leiding ontvang je zelfs een salaris. Het viersterrenhotel wil uitmuntende ‘leerlingen’ een vast contract aanbieden, maar ook het werken in de hore cabranche een beter imago geven. door ons worden aangenomen heb ben met de opleiding in ieder geval een mooie referentie op hun cv en een stapje vóór bij toekomstige sol licitaties.’’ Belangstelling voor de opleiding? Bekijk de advertentie el ders in deze krant of neem via www. huizekoningsbosch.nl rechtstreeks contact op. Hoteleigenaar Rob Redmeijer: “Werken in een restaurant wordt in ons land vaak gezien als leuk bij baantje voor studenten, maar wat ons betreft is het een echt vak, dat ook als zodanig gewaardeerd moet worden. Wij mikken bewust op een meerjarige verbintenis met onze medewerkers. Leerlingen die niet V 'i i.'i UITKIJKPOST 3 NOVEMBER 2021 15 O Mensen die voor het eerst bij Tuincentrum De Boet komen kijken vaak hun ogen uit. 3 De kaaswagen. Aangeleverde foto Duurzaam graslandmanagement met suiker Weidecoach De herfst: het vergeten plantseizoen Breng uw stem uit tot 22 november Een kleine greep uit de verse voorraad: DE BUITENTUIN VAN TUINCENTRUM DE BOET O Afgelopen vrijdag was de laatste buitendag voor de koeien van de familie Dekker. Vanaf die dag staan ze op stal totdat het weer aangenaam voorjaarsweer wordt. Foto: Pauline de Vries k ■k"j£j

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2021 | | pagina 15