20—*
Voor het zover is heeft Paula een rom
melige periode achter de rug. Paula 1
vertelt openhartig dat zij de brownies,
die zij eerder gewoon als hobby bakte, na
haar scheiding eigenlijk uit nood is gaan
verkopen: “Het was een financieel zware tijd
en ik bakte die brownies al. Iedereen zei 'daar
moet je iets mee doen’. En toen kwam ik op het punt
dat ik dacht ‘Weet je wat, ik ga het gewoon doen. Ik ga mijn
brownies bakken en overal maar langs en laten proeven’.”
In die tijd heeft Paula ook nog haar bedrijf in verhuur van
galakleding, wat ze vanuit haar omgebouwde garage doet.
Met twee jonge kinderen, een vaste baan in de ochtenduren,
brownies bakken in de middag en ‘s avonds de afspraken
voor de verhuur van de galakleding werkt Paula jarenlang
weken van 90 uur per week. “Achteraf gezien deed ik dat op
de automatische piloot,” vertelt Paula. “Maar ik was gedre
ven. En mijn eerste doel was er financieel bovenop komen,
dus ik pakte alle opdrachten en afspraken aan.”
HEILOO - Eigenlijk kwam Paula Paternostre, eigenaresse
en kloppend hart van De Browniehemel, er per ongeluk
achter dat zij op 10 oktober tien jaar bestond: “In
een herinnering op Facebook zag ik dat het tien
jaar geleden was, dat ik de eerste Hemelse
Brownies bij Kado Zo afleverde. Zij waren
mijn eerste verkooppunt en de Hemel
se Brownies worden daar nog steeds
verkocht.” Omdat er verder niet echt -
een officieel startpunt van De Brow
niehemel was, besloot Paula om
dan die datum als startpunt te gaan
hanteren. En dus viert De Brownie
hemel haar 10-jarig bestaan! h
Op een bepaald moment bleek dat de verkoop van de brow
nies eigenlijk wel heel constant was, waar de verhuur van
de galakleding soms druk en soms helemaal niet druk was.
Paula besloot de galakleding te verkopen, die ruimte om
te bouwen tot bakkerij en van daaruit verder te bakken.
“Maandag was de drukste bakdag. Dan begon ik ‘s mor
gens om zeven uur te bakken en was ik ‘s avonds om ze
ven uur klaar. Echt blikje voor blikje en heel omslachtig ei
genlijk, maar wel met veel liefde. Elk blik met zorg, je mag
niet denken ‘we gooien het erin en even snel snel’. Ik vond
die brownies ook altijd onwijs leuk om te bakken. Mensen
vroegen weleens ‘Word je er niet helemaal gek van? Jaar in
jaar uit alleen maar die brownies bakken?’. Maar ik zag het
op een gegeven moment ook echt als handel, als iets waar
ik mee wilde werken. Het was echt helemaal mijn ding die
brownies.”
Het recept van de Hemelse Brownie kreeg Paula van haar
zus. Maar zoals altijd als Paula bakt of kookt, houdt ze het
recept niet exact aan. Paula lacht: “Van de lekkere dingen
doe ik er altijd veel meer in, zodat het een heel rijk gerecht
wordt. En dat doe ik met de brownies dus ook. Mijn zus deed
er ook altijd wel brokken chocola in, maar veel minder en ik
had altijd zoiets van ‘lekker heel veel erin, dan heb je echt
die rijke smaak’. Eigenlijk is het recept een toevalstreffer
en er zitten een aantal dingen in het hele bakproces die zo
anders zijn, waardoor het resultaat is zoals het is. Als ik een
patisserieopleiding had gevolgd, had ik het nooit zo kunnen
doen. Ik ga eigenlijk tegen alle wetten van het bakken in.”
In 2019 wint Paula met haar Browniehemel de Rabobank-
publieksprijs. “Toen de vooraankondiging voorbij kwam,
dacht ik ‘die moet ik winnen’,” vertelt Paula. “Want dan
kom ik andere mensen tegen, gaan er andere deuren voor
me open. Dus daar heb ik al mijn zinnen opgezet, met het
idee ‘er moet wat gebeuren’. Ik wilde nog groeien, want ik
zag wel dat het een succes was, maar ik mis bepaalde know
how, over bijvoorbeeld etikettering en houdbaarheid.” De
Rabobankpublieksprijs ging mee naar huis en twee dagen
later zat Paula bij Peter van Chocolate King (waar ze op de
avond van de ondernemingsprijzen mee in contact kwam)
aan tafel. Peter kende de Hemelse Brownies zelf nog niet
en wilde even overleggen met compagnons. “Je komt toch
binnen als een huisvrouwtje dat brownies bakt,” zegt Pau -
la. “Maar een uur later belde hij al terug. Op Facebook zagen
ze dat die brownie toch echt wel wat was.” Een paar dagen
later werd met een aanhangwagen de oven bij Paula opge
haald en zijn ze bij Choclab gelijk gaan bakken.
“Ik vroeg aan Patrick (de patissier van Cholab) hoe hij dacht
ik mijn brownies maakte. Hij heeft verschillende manieren
genoemd, maar niets klopte. Hij was ook helemaal verbaasd
toen hij hoorde hoe ik het maakte. Ik moest hem leren om
het op mijn manier te doen,” aldus Paula. “Het is zo’n leuk
team, allemaal chocoladefreaks. In het begin hebben ze nog
geëxperimenteerd en gekeken of ze door kleine aanpassin
gen het bakproces konden versnellen. Maar dat proefde ik
meteen en dan zei ik ‘nee hoor, dat gaan we niet doen’. Het
is goed hoor dat ze dat probeerden, maar het gaat nu nog
steeds precies zoals ik het bakte. Hoe ik ooit in mijn eigen
keuken ben begonnen, zo wordt het nog steeds gemaakt.
Alleen nu in grotere bakblikken en veel gestroomlijnder. Er
worden honderden kilo’s brownie per week gebakken.” En
inmiddels zijn er verschillende smaken en zelfs ook bon
bons.
Inmiddels zijn er zo’n 80 a 90 verkooppunten in Nederland.
De meesten bevinden zich in een straal van 40 kilometer
rond Heiloo. Maar ook in bijvoorbeeld Groningen en Utrecht
worden de brownies verkocht. Samen met zoon Bram die
naast zijn andere werkzaamheden zijn moeder in de zaak
helpt, is Paula druk bezig nieuwe verkooppunten te vinden,
zodat de Hemelse Brownies straks echt in het hele land zijn
te verkrijgen. Bij de meeste verkooppunten bezorgt Pau
la de brownies zelf. Die persoonlijke aandacht vindt Paula
belangrijk. “Ik wil wel groot groeien, maar ik vind het wel
belangrijk dat ik het gezicht blijf. Je ontkomt er misschien
niet aan om ooit bepaalde dingen uit handen te geven, maar
ik wil wel zelf de feeling houden,” zegt ze. “Het is fijn dat
er nu meer tijd is om zelf langs mogelijk nieuwe klanten te
gaan. Meer tijd ook om achter de schermen dingen te doen
en niet alleen maar zelf te bakken. Ik houd ook zelf alle so
cial media bij, ik reageer overal op. En bij zo’n winactie op
Facebook lees ik alle reacties. De winnaar kies ik random
maar ik zorg er wel voor dat het bij een echte browniefan
terechtkomt.”
Op de vraag hoe de Browniehemel ervoor staat als zij 20 jaar
bestaat, antwoordt Paula lachend: “The sky is the limit...
Over 20 jaar is heel Nederland ‘aan de brownie’ en gaan we
ook zeker de grens over. Komend jaar gaan Bram en ik ons
echt richten op Nederland. We hebben een mooie folder la
ten maken en we gaan overal naartoe en veel laten proeven.
Verder ga ik ervanuit dat Choclab nog steeds alles voor me
bakt. Ergens tegen die tijd is er misschien een aparte ruim
te, waar alleen maar brownies worden gebakken. Niet heel
groot hoor, want we houden het op een bepaalde manier
wel klein, maar wel met veel capaciteit. Ik wil ook geen per
soneel, geen medewerkers, behalve Bram.” zegt ze. “Alleen
de distributie zal waarschijnlijk uitbesteed gaan worden,
maar de adresjes in de buurt wil ik zoveel mogelijk zelf blij
ven leveren. Dat vind ik toch wel erg leuk, even kletsen en je
gezicht laten zien. Dat is ook belangrijk.”
Paula is erg trots op wat ze tot nu toe heeft bereikt. “Van
bakkend in de keuken proberen te overleven en uit de fi
nanciële problemen te komen naar waar ik nu sta met De
Browniehemel... Ik had nooit geld om investeringen te doen
en dacht: ‘Geen risico’s nemen, rustig door blijven bak
ken en hard werken’. Ik geniet nog iedere dag en vind het
heerlijk dat ik nu lekker achter de schermen kan werken.”
Inmiddels zijn er Hemelse Brownies in verschillende sma
ken, Hemelse Browniebonbons, een Hemelse Brownie cho
colatebar, de brievenbusbrownie, Hemelse Brownie-ijs en
worden er in Zuid-Scharwoude straks weer Hemelse Brow-
nie-oliebollen gebakken. “Het is een hele eer,” vindt Paula,
“maar alleen had ik het nooit zo groot kunnen krijgen. Iwan
Bronkhorst maakt de meest geweldige productfoto’s, zon
der Bart Dalenberg had ik het logo niet gehad en CiroPack
heeft de giftbox gemaakt. De combinatie van mijn brow
nies, bovengenoemde mensen, mijn eigen input en de en
thousiaste Facebookcommunity en Hemelse Browniefans
hebben van De Browniehemel een succes gemaakt. Enje
moet geluk hebben dat je het goede product hebt!”
Ongetwijfeld zijn er nog steeds mensen - ook in Heiloo -
die de Hemelse Brownie nog nooit hebben geproefd. Op de
vraag hoe we deze mensen ‘aan de brownie’ krijgen, ant
woord Paula: “Het is heel fijn als mensen de brownies ca
deau blijven geven, want dan komen er steeds meer men
sen mee in aanraking. Zoals eerder gezegd, je moet het echt
proeven. De smaaksensatie in je mond, dat is wat het bij
zonder maakt.” En het is waar, ook de nieuwste variant met
pepernoten is een ware beleving. Heeft u trek gekregen? De
brownies zijn in Heiloo te koop bij de bekende verkooppun
ten of neem eens een kijkje op www.debrowniehemel.nl
Tot slot heeft Paula nog een tip voor een hemels toetje: Ver
warm een paar stukjes Hemelse Brownie in de magnetron
en serveer met een bolletje vanille-ijs. Succes verzekerd!
Tekst: Linda van Rozendaal
Foto’s: Sander Mulkens
Paula vindt het heerlijk om met brownies te
werken en dat is precies de reden waarom ze
altijd zo gul is. “Als je met chocola werkt,
moet je mensen mee laten genieten,”
zegt ze lachend. “Dat doe ik omdat ik
het heel leuk vind. Maar ik weet ook
dat dat veel meer effect heeft voor
mij, dan bijvoorbeeld adverteren.
Mensen moeten mijn brownies
proeven, anders snappen ze mijn
j. product niet. Als mensen verwach
te ten dat het een cake-achtige brow
nie is, dan zou mijn brownie vrij duur
zijn. Maar er zit zo veel chocola in, er
gebeurt zoveel als je een stukje eet... In
principe kan je hier wel even mee doen en
eet je het niet in één keer op, maar dat moet
je wel snappen. En dus moeten mensen vooral
proeven.”
DE BROWNIE HEI JI
Bovenstaand artikel is een U+ artikel. U+ is een nieuw online product van Uitkijkpost waaronder we artikelen gaan brengen met meer diepgang,
achtergrond of specifieke inhoud. De komende periode leest u in Uitkijkpost meer van dit soort U+ artikelen.
'■y-