Heel Heiloo stemt! Help jij de Sint op Kindcentrum De Ontdekkers? r Win een kookscheurkalender 2023 van Sandra Pilkes! Tekst: Marije Smit Winactie! HEILOO - Woensdag 23 november zijn alle peuters uit de omgeving van 9.00 - 11.00 uur welkom bij de ontdekochtend op Kindcentrum De Ontdekkers. Ze mogen, al dan niet verkleed als Sint of Piet, op deze ochtend de Sint komen helpen, want die heeft het momenteel erg druk. De peuters mogen spelen en werken in het Pietenhuis, hun pietengym- diploma halen en samen met de grote kinderen liedjes zingen en muziekinstrumenten bespelen in het Pietenorkest. Natuurlijk zijn ouders en verzorgers ook welkom om te blijven! Aanmelden is gewenst. Dit kan tele fonisch (072-5339815) of via de mail welkom@deontdekkers.nl “Klopt, ik heb jaren in Amsterdam aan het water gewoond. In die jaren was vaak bui ten de deur lunchen, koffiedrinken of dine ren heel gewoon. Daardoor heb ik veel ideeën voor recepten opgedaan.” Het drukke stads - leven heeft ze ingeruild voor een thuis in midden-Nederland, in groen Barneveld. Daar ontdekte ze een heel andere kant van Neder land en wat die te bieden heeft. De buren heb ben een walnotenboom in de tuin en om de hoek wordt de ‘Nederbanaan’ geteeld. “Wat lekker is hoeven we echt niet van ver te halen”, geeft ze aan. De band met Heiloo is er zeker nog. Ze komt regelmatig thuis bij familie en vrienden en slaat dan ook een bezoekje aan het bos of de zee niet over. Haar hond gaat bijna overal mee naartoe, die houdt haar met beide benen op de grond; uiteindelijk draait het leven om simpelweg genieten, verbinding zoeken met “Mijn ouders hadden een tulpenbedrijf in Heiloo. Ik kan mij herinneren dat ik als klein meisje in de bollenschuur al bollen sneed en deze met de tulpenblaadjes en een beet je groen kookte in een emmer met zand. Ik vond het toen kennelijk al belangrijk dat het gerecht er goed uitzag; het oog eet ook mee. Dus ja, wie weet is daar het zaadje ge plant voor wat ik nu met heel veel passie en plezier doe.” Tot haar twintigste woonde Sandra in Heiloo, koken was toen nog echt een hobby. Ze maak te hapjes en buffetten voor verjaardagen en feestjes van met name familie en vrienden. Dat is in 2005 in Amsterdam verder uitge groeid naar het verzorgen van de catering op events en privédiners. Momenteel schrijft ze vooral veel recepten in opdracht voor onder andere grote supermarktbedrijven. mensen en een beetje rondrennen door de natuur. Veel kookinspiratie kreeg ze ook van een schoonmoeder. Zij had een ander kookpa- let dan Sandra van huis uit gewend was. Met de Hollandse pot van thuis was helemaal niets mis, ze heeft geleerd dat koken ook iets exotischer kan. “De natuur geeft ons heel veel mooie en eerlijke ingrediënten, precies op het juis te moment. Koken met de seizoenen mee, daar doe ik mijn gasten en Moeder Natuur een plezier mee. Dat stukje bewustwording wil ik in mijn recepten terug laten komen. In de kalender die ik gemaakt heb, vind je 365 dagrecepten die gelijk linken aan het sei zoen; de start van het wildseizoen, de vangst van de nieuwe Hollandse haring en meer. Wist je dat je veel ingrediënten vindt tus sen het gras, in de duinen en in het bos? Op veel plekken staat weegbree of brandnetel. Je kunt van brandnetel bijvoorbeeld heer lijke thee zetten. Het zoeken naar bruikbare kruiden in de natuur is heel ontspannend, een vorm van mindfulness waar ik intens van geniet.” Het ontwerpen van haar eigen recepten zit vooral in haar hoofd. “Mijn smaakbibliotheek is daarin mijn rode draad. Door veel te proe ven van zuur, zoet, zout en bitter en dat het liefst door elkaar sla je die smaakbelevingen op in je hoofd. Met die kennis kan ik een re cept maken zonder het te hoeven koken. Met een opdracht voor 35 recepten in de maand is die kennisbank van smaak, geur, kleur en kooktijd onmisbaar.” Sandra heeft jaren gewerkt als culinair redac teur voor Koffietijd! en is daarmee een echte culi iemand die zich beroepsmatig bezig houdt met het maken van lekkere maaltij den). Ze was verantwoordelijk voor de achter grondverhalen van voeding. Met jouw stem maak je ook nog eens kans op 1 van de 5 prachti ge prijzenpakketten met o.a. pro ducten van APK Service Heiloo, ’t Gymlokaal, De Browniehemel, au teur Vera Stupenea, Queen in Black, Liefde voor Kleur, Rails en Café de Wit. Voor de komende feestweken heeft ze een online adventskalender gemaakt, te zien op Instagram @foodandmedia.nl; een stress vrije Kerst met veel kooktips met onder an dere Heyloo Bieren. Kiezen voor goede, lokale producten vindt zij heel belangrijk, zeker nu het voor kleine ondernemers een zware tijd is. “Hoe maken we de kerstdagen gezellig en betaalbaar anno 2022? Dat wordt voor veel gezinnen een grote uitdaging. Gelukkig zijn er veel betaalbare alternatieven voor de wat luxere ingrediënten,” geeft ze aan. “Een hele leuke en leerzame periode. Alles wat ik daar geleerd heb, neem ik nog steeds mee in mijn werk.” “Een eigen moestuin of groentetuin aanleg gen en onderhouden, dat staat nog op mijn bucketlist. Dat klinkt makkelijker dan het is. Een geslaagde moestuin is een uitdaging met al die slakken die gezellig een hapje mee-eten. “Ja, ik weet waar de meeste scheurkalenders hangen, ik heb er geen problemen mee dat mijn scheurkalender vol haalbare, heerlijke recepten op het toilet naast de verjaardagska lender komt te hangen!” Daarnaast ben ik altijd op zoek naar mooie samenwerkingen met andere ondernemers. Binnenkort kunnen leden van U+ mijn recep ten en kooktips ontdekken, want we gaan sa menwerken, de Uitkijkpost en ik! Daar kijk ik ook erg naar uit!” Het stemmen voor de Rabobank Publieksprijs is in volle gang. De voorlopige tussenstand op alfabeti sche volgorde is: Stem jouw favoriete onderneming naar de top via www.ondernemendheiloo.nl/stem - Shot By Zeb - ‘t Glasboetje - ‘t Gymlokaal Heiloo B.V. - The Best of Me - Fotografie - Uitvaartbloemiste Daphne HEILOO - Sandra Pilkes komt uit Heiloo maar woont al jaren buiten Heiloo, na de multicul turele drukte en culinaire dynamiek van Amsterdam nu in Barneveld om precies te zijn; veel groen, water, boerderijen en landwinkels in de buurt plus een walnotenboom bij de buurvrouw in de tuin. Samen de ideale inspiratiebronnen voor haar heerlijke en unieke recepten. Vol gens haar vrienden is zij bijzonder gastvrij, creatief, houdt ze van ‘lefkoken’ en gelooft ze in wat ze doet. Sandra heeft een online adventskalender met eerlijke recepten voor een stress vrije kerstmaand en een culinaire scheurkalender 2023 geschreven. Ze verloot twee van deze scheurkalenders. Leuk om zelf te houden of iemand cadeau te doen! HEILOO - Welke onderneming in Heiloo is jouw favoriet? Laat het weten door online je stem uit te brengen bij Ondernemend Heiloo. “Naast foodie ben ik eigenaresse van FOODandMEDIA.nl. Ik maak vernieuwende culinaire content die past bij deze tijd. Dat combineer ik met mooie foto’s en video’s van koken en van gerechten met een duidelijk ge schreven recept. Food moet gewoon lekker zijn, je ziel raken. Met media als Instagram, Facebook en YouTube breng ik dat over. Ik werk samen met een heel team aan foodfreaks die de beleving van kokkerellen smakelijk kunnen vastleggen.” De Ondernemingsverkiezing is een jaarlijks evenement, georga niseerd door ondernemersvereni ging Ondernemend Heiloo (OHO). De ‘Rabobank Publieksprijs’ is een erkenning voor een onderne ming binnen Heiloo waar de mees te, unieke en gemotiveerde voor keursstemmen heen zijn gegaan. Iedere Heilooër mag een stem uit brengen op zijn of haar favoriete onderneming. UITKIJKPOST 16 NOVEMBER 2022 7 Het Pietenhuis bij De Ontdekkers. Foto: aangeleverd Momenteel woon je in Barneveld tussen het groen? Sandra deelt haar kookgeheimen en tips graag met zoveel mogelijk mensen. Foto: Edward van Gijn Fotografie Bovenstaand artikel is een U+ artikel. U+ is een nieuw online product van Uitkijkpost waaronder we artikelen gaan brengen met meer diepgang, achtergrond of specifieke inhoud. De komende periode leest u in Uitkijkpost meer van dit soort U+ artikelen. Ben je een geboren foodie? Je grootste hobby is de natuur, hoe combineer je dat met recepten? Aan het eind van het jaar denken mensen na over een wens voor het nieuwe jaar De scheurkalender voor 2023, je weet waar scheurkalenders meestal hangen? “De kalender geeft meer dan antwoord op de vraag ‘wat eten we vandaag?’ Op elke pagina deel ik mijn kookgeheimen, slimme tips en lis tige foodhacks die het koken sneller, simpeler en vooral supersmaakvol maken,” aldus San dra. De kookkalender 2023 ligt voor 10 in de winkel (www.bol.com). Je maakt al jaren kookvideo's voor bedrijven en televisie met je eigen bedrijf Wilt u een kalender winnen? Ga dan naar In stagram, like @foodandmedia.nl en laat onder de winactie op Instagram @uitkijkpost.nl we ten wat u op uw verjaardag wilt eten en waar om. Onder alle inzendingen verloten we twee scheurkalenders. De winnaars ontvangen voor 23 november via een privébericht een reactie. r ■-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 2022 | | pagina 7