Heel Heiloo stemt!
Help jij de Sint op
Kindcentrum De Ontdekkers?
r
Win een kookscheurkalender 2023 van Sandra Pilkes!
Tekst: Marije Smit
Winactie!
HEILOO - Woensdag 23 november
zijn alle peuters uit de omgeving
van 9.00 - 11.00 uur welkom bij de
ontdekochtend op Kindcentrum De
Ontdekkers. Ze mogen, al dan niet
verkleed als Sint of Piet, op deze
ochtend de Sint komen helpen,
want die heeft het momenteel erg
druk.
De peuters mogen spelen en werken
in het Pietenhuis, hun pietengym-
diploma halen en samen met de
grote kinderen liedjes zingen en
muziekinstrumenten bespelen in
het Pietenorkest. Natuurlijk zijn
ouders en verzorgers ook welkom
om te blijven!
Aanmelden is gewenst. Dit kan tele
fonisch (072-5339815) of via de mail
welkom@deontdekkers.nl
“Klopt, ik heb jaren in Amsterdam aan het
water gewoond. In die jaren was vaak bui
ten de deur lunchen, koffiedrinken of dine
ren heel gewoon. Daardoor heb ik veel ideeën
voor recepten opgedaan.” Het drukke stads -
leven heeft ze ingeruild voor een thuis in
midden-Nederland, in groen Barneveld. Daar
ontdekte ze een heel andere kant van Neder
land en wat die te bieden heeft. De buren heb
ben een walnotenboom in de tuin en om de
hoek wordt de ‘Nederbanaan’ geteeld.
“Wat lekker is hoeven we echt niet van ver te
halen”, geeft ze aan.
De band met Heiloo is er zeker nog. Ze komt
regelmatig thuis bij familie en vrienden en
slaat dan ook een bezoekje aan het bos of de
zee niet over. Haar hond gaat bijna overal
mee naartoe, die houdt haar met beide benen
op de grond; uiteindelijk draait het leven om
simpelweg genieten, verbinding zoeken met
“Mijn ouders hadden een tulpenbedrijf in
Heiloo. Ik kan mij herinneren dat ik als klein
meisje in de bollenschuur al bollen sneed
en deze met de tulpenblaadjes en een beet
je groen kookte in een emmer met zand. Ik
vond het toen kennelijk al belangrijk dat
het gerecht er goed uitzag; het oog eet ook
mee. Dus ja, wie weet is daar het zaadje ge
plant voor wat ik nu met heel veel passie en
plezier doe.”
Tot haar twintigste woonde Sandra in Heiloo,
koken was toen nog echt een hobby. Ze maak
te hapjes en buffetten voor verjaardagen en
feestjes van met name familie en vrienden.
Dat is in 2005 in Amsterdam verder uitge
groeid naar het verzorgen van de catering op
events en privédiners. Momenteel schrijft ze
vooral veel recepten in opdracht voor onder
andere grote supermarktbedrijven.
mensen en een beetje rondrennen door de
natuur.
Veel kookinspiratie kreeg ze ook van een
schoonmoeder. Zij had een ander kookpa-
let dan Sandra van huis uit gewend was. Met
de Hollandse pot van thuis was helemaal
niets mis, ze heeft geleerd dat koken ook iets
exotischer kan.
“De natuur geeft ons heel veel mooie en
eerlijke ingrediënten, precies op het juis
te moment. Koken met de seizoenen mee,
daar doe ik mijn gasten en Moeder Natuur
een plezier mee. Dat stukje bewustwording
wil ik in mijn recepten terug laten komen. In
de kalender die ik gemaakt heb, vind je 365
dagrecepten die gelijk linken aan het sei
zoen; de start van het wildseizoen, de vangst
van de nieuwe Hollandse haring en meer.
Wist je dat je veel ingrediënten vindt tus
sen het gras, in de duinen en in het bos? Op
veel plekken staat weegbree of brandnetel.
Je kunt van brandnetel bijvoorbeeld heer
lijke thee zetten. Het zoeken naar bruikbare
kruiden in de natuur is heel ontspannend,
een vorm van mindfulness waar ik intens van
geniet.”
Het ontwerpen van haar eigen recepten zit
vooral in haar hoofd. “Mijn smaakbibliotheek
is daarin mijn rode draad. Door veel te proe
ven van zuur, zoet, zout en bitter en dat het
liefst door elkaar sla je die smaakbelevingen
op in je hoofd. Met die kennis kan ik een re
cept maken zonder het te hoeven koken. Met
een opdracht voor 35 recepten in de maand
is die kennisbank van smaak, geur, kleur en
kooktijd onmisbaar.”
Sandra heeft jaren gewerkt als culinair redac
teur voor Koffietijd! en is daarmee een echte
culi iemand die zich beroepsmatig bezig
houdt met het maken van lekkere maaltij
den). Ze was verantwoordelijk voor de achter
grondverhalen van voeding.
Met jouw stem maak je ook nog
eens kans op 1 van de 5 prachti
ge prijzenpakketten met o.a. pro
ducten van APK Service Heiloo, ’t
Gymlokaal, De Browniehemel, au
teur Vera Stupenea, Queen in Black,
Liefde voor Kleur, Rails en Café
de Wit.
Voor de komende feestweken heeft ze een
online adventskalender gemaakt, te zien op
Instagram @foodandmedia.nl; een stress
vrije Kerst met veel kooktips met onder an
dere Heyloo Bieren. Kiezen voor goede, lokale
producten vindt zij heel belangrijk, zeker nu
het voor kleine ondernemers een zware tijd
is. “Hoe maken we de kerstdagen gezellig en
betaalbaar anno 2022? Dat wordt voor veel
gezinnen een grote uitdaging. Gelukkig zijn
er veel betaalbare alternatieven voor de wat
luxere ingrediënten,” geeft ze aan.
“Een hele leuke en leerzame periode. Alles
wat ik daar geleerd heb, neem ik nog steeds
mee in mijn werk.”
“Een eigen moestuin of groentetuin aanleg
gen en onderhouden, dat staat nog op mijn
bucketlist. Dat klinkt makkelijker dan het is.
Een geslaagde moestuin is een uitdaging met
al die slakken die gezellig een hapje mee-eten.
“Ja, ik weet waar de meeste scheurkalenders
hangen, ik heb er geen problemen mee dat
mijn scheurkalender vol haalbare, heerlijke
recepten op het toilet naast de verjaardagska
lender komt te hangen!”
Daarnaast ben ik altijd op zoek naar mooie
samenwerkingen met andere ondernemers.
Binnenkort kunnen leden van U+ mijn recep
ten en kooktips ontdekken, want we gaan sa
menwerken, de Uitkijkpost en ik! Daar kijk ik
ook erg naar uit!”
Het stemmen voor de Rabobank
Publieksprijs is in volle gang. De
voorlopige tussenstand op alfabeti
sche volgorde is:
Stem jouw favoriete onderneming
naar de top via
www.ondernemendheiloo.nl/stem
- Shot By Zeb
- ‘t Glasboetje
- ‘t Gymlokaal Heiloo B.V.
- The Best of Me - Fotografie
- Uitvaartbloemiste Daphne
HEILOO - Sandra Pilkes komt uit Heiloo maar woont al jaren buiten Heiloo, na de multicul
turele drukte en culinaire dynamiek van Amsterdam nu in Barneveld om precies te zijn; veel
groen, water, boerderijen en landwinkels in de buurt plus een walnotenboom bij de buurvrouw
in de tuin. Samen de ideale inspiratiebronnen voor haar heerlijke en unieke recepten. Vol
gens haar vrienden is zij bijzonder gastvrij, creatief, houdt ze van ‘lefkoken’ en gelooft ze in
wat ze doet. Sandra heeft een online adventskalender met eerlijke recepten voor een stress
vrije kerstmaand en een culinaire scheurkalender 2023 geschreven. Ze verloot twee van deze
scheurkalenders. Leuk om zelf te houden of iemand cadeau te doen!
HEILOO - Welke onderneming in Heiloo is jouw favoriet? Laat het weten
door online je stem uit te brengen bij Ondernemend Heiloo.
“Naast foodie ben ik eigenaresse van
FOODandMEDIA.nl. Ik maak vernieuwende
culinaire content die past bij deze tijd. Dat
combineer ik met mooie foto’s en video’s van
koken en van gerechten met een duidelijk ge
schreven recept. Food moet gewoon lekker
zijn, je ziel raken. Met media als Instagram,
Facebook en YouTube breng ik dat over. Ik
werk samen met een heel team aan foodfreaks
die de beleving van kokkerellen smakelijk
kunnen vastleggen.”
De Ondernemingsverkiezing is
een jaarlijks evenement, georga
niseerd door ondernemersvereni
ging Ondernemend Heiloo (OHO).
De ‘Rabobank Publieksprijs’ is
een erkenning voor een onderne
ming binnen Heiloo waar de mees
te, unieke en gemotiveerde voor
keursstemmen heen zijn gegaan.
Iedere Heilooër mag een stem uit
brengen op zijn of haar favoriete
onderneming.
UITKIJKPOST 16 NOVEMBER 2022
7
Het Pietenhuis bij De Ontdekkers. Foto: aangeleverd
Momenteel woon je in Barneveld tussen
het groen?
Sandra deelt haar kookgeheimen en tips graag met zoveel mogelijk mensen.
Foto: Edward van Gijn Fotografie
Bovenstaand artikel is een U+ artikel. U+ is een nieuw online product van Uitkijkpost waaronder we artikelen gaan brengen met meer diepgang,
achtergrond of specifieke inhoud. De komende periode leest u in Uitkijkpost meer van dit soort U+ artikelen.
Ben je een geboren foodie?
Je grootste hobby is de natuur, hoe
combineer je dat met recepten?
Aan het eind van het jaar denken mensen
na over een wens voor het nieuwe jaar
De scheurkalender voor 2023, je weet
waar scheurkalenders meestal hangen?
“De kalender geeft meer dan antwoord op de
vraag ‘wat eten we vandaag?’ Op elke pagina
deel ik mijn kookgeheimen, slimme tips en lis
tige foodhacks die het koken sneller, simpeler
en vooral supersmaakvol maken,” aldus San
dra. De kookkalender 2023 ligt voor 10 in de
winkel (www.bol.com).
Je maakt al jaren kookvideo's voor
bedrijven en televisie met je eigen bedrijf
Wilt u een kalender winnen? Ga dan naar In
stagram, like @foodandmedia.nl en laat onder
de winactie op Instagram @uitkijkpost.nl we
ten wat u op uw verjaardag wilt eten en waar
om. Onder alle inzendingen verloten we twee
scheurkalenders. De winnaars ontvangen voor
23 november via een privébericht een reactie.
r
■-