?AMEÏ> RUBRIEK jjü 1»|) Visch op verschillende manieren opgediend. w i V Wat zal de mode ons brengen? Van oud nieuw; maken? ONS PATRONENHOEKJE. HET BESTELLEN VAN PATRONEN. Patronen van in deze rubriek voorko mende genummerde modellen zijn op aan vraag te verkrijgen bij „Het Practisch Mo deblad", Postbus 36, Den Haag, Postreke ning 203203. De prijs der patronen bedraagt, indien niet anders staat aangegeven 10.58. Betaling steeds vooruit, in postzegels, per giro of per postwissel. ■ut*-"- Het doel van een huisvrouw moet zijn hare huisgenooten zooveel mogelijk afwis seling te geven in de wijze van bereiding der verschillende gerechten. Niet alleen bevordert dit den eetlust, doch het doet tevens de omzittenden aangenaam aan, waardoor een goede spijsvertering bevor dert wordt. Een bekend feit is, dat met een smaak en opgewektheid genoten maal beter werkt op de spijsverteringsorganen, dan wanneer men in geprikkelde stemming eet. In vele gezinnen wordt regelmatig iedere week visch gegeten, die meestal bestaat uit schelvisch met botersaus of gebakken visch. Toch is afwisseling gewenscht en mogelijk en in de eerste plaats is van be lang om de verschillende soorten visch en de tijd van het jaar, waarin ze voorkomen, te weten. Visch kan aan smaak winnen door ze te marineeren in water met azijn of citroen sap, verder door paneeren, door toevoeging van verschillende sausjes, sla of passende groente. In de meeste gezinnen wordt bij gekookte visch botersaus en aardappelen gegeven; by gebakken visch sla en gebak ken aardappelen. Toch zijn er vele mogelijkheden, zoo wel voor zoetwater- als zeevisch, en kan met koude of warme saus geserveerd wor den liefst iets pikant. Waarom worden peterselie, eier- en mierikswortelsaus mei geraspte appel, warme of koude mayonaise, gewelde of kruiden boter, remoulade- en bechamel- saus niet eveneens klaar gemaakt om b.v. Hollandsche saus niet te noemen. Tegenover feit, dat enkele duurder in be reiding zijn, staat, dat ze tevens veel meer voeden en er minder van gebruikt wordt. Men kan iedere gewenschte filet, evenals schelvisch, baars e.a. met plakjes spek om wikkelen en of in oven of koekepan bak ken op dezelfde wijze als zeer fijne visch- soorten. De saus kan voor gekookte visch van de bouillon gemaakt worden onder toevoeging van gebakken uien, tomaten puree, paprika en geraspte kaas. Ook een restje wijn is zeer smakelijk. Men geve als groente groene sla, bietensla met appelen en krulandijvie of worteltjes. Naarmate de vischsoort fij ner is moet ook de saus dit zijn en alhoewel men zulks ook van botersaus of gewelde boter kan zeggen, is deze toch voor verandering vatbaar. Schelvisch, kabeljauw vra gen krachtiger saus b.v mos terd, uienrikswortel of pikan te tomatensaus. Evenals b.v. ossenhaas ge garneerd opgediend kan wor den, is dit ook met visch het geval, die op een bed van sla blaadjes opgedjend en gegar neerd kan worden met tot waaiertjes gesneden augur ken, plakjes ei, tomaten enz. (I) terwijl afd. II een smake lijk aangerichte schotel ge bakken schol doet zien, ge garneerd met takjes peterse lie en schijfjes citroen; ook hier is de visch op een bedje van slablaadjes gelegd, ter wijl er aardappelsla by ge geven wordt. Moderniseeren van japonnen. Zuinig zijn is geboden en we zullen ons tweemaal moeten be denken, alvorens we een nieuwe japon aanschaffen. Het gebeurt meermalen, dat we voor een bij zondere gelegenheid een zeer gekleede japon noodig hadden, doch we deze in tijden niet meer zullen dragen. Dank de moderne casaque- modellen is vermaken thans heel goed mogelijk en het geheel, dat we krijgen is een keurige mid dag-japon. Mouwlooze japonnen kunnen b.v. zóó vermaakt worden, dat er zijde voor een glad, nauw rok je bij gekocht wordt. Zoo'n rok- model is niet lang en als boven stuk wordt een goedkoopere soort zijde gekozen. Van de japon wordt een ca- saque gemaakt als rechts is aan gegeven. Het model er naast is een combinatie van het geheel en imprimé of op andere wijze be werkte stof, in ieder geval afwij kend. De zijfiguurtjes geven aan, hoe de patronen op de stof ge legd worden. U Y/ CVk- De zuinige huisvrouw leert meer en meer de kunst verstaan om van oud nieuw te maken. Bij alles wat we na veelvuldig gebruik „afdanken" komt onwillekeurig de vraag naar boven of het op een of andere manier nog niet bruikbaar gemaakt kan worden. Noemen wij o.a. eens oude vilten hoeden, die onmogelijk meer gedragen kunnen worden, hetzij deze van een heer of dame af komstig zijn, leen en zij zich nog uitstekend voor verschillende doeleinden Een hoed geeft b. v. een paar huisschoentjes voor kinderen. Voor de heele kleintjes is vilt of rood vilt zeer geschikt! Men be gint met licht vilt af te wrijven met fijn schuur papier, daarna bestrooien met warm aard appelmeel of bloem, dat er na eenige uren weer voorzichtig van verwijderd wordt. Om het vilt zoo handelbaar mogelijk te maken en tevens éen lap te krijgen, die tamelijk glad uitgetrokken kan worden, maakt men het boven de wasem van een ketel goed vochtig. Vilt kan in vochtigen toestand in allerlei gewenschte vormen worden uitgetrokken. Het model van de schoentjes wordt van papier geknipt en op het vilt uitgelegd. Het bovenstuk wordt aan de achterzijde dichtgestikt en de inslagen eenige malen plat overgestikt, waardoor de hiel tevens steviger wordt. Zool en bovendeel worden met over- handsche steken verbonden, waarna een reepje vilt, dat met knoop en lusje sluit aan het achterdeel bevestigd wordt. Mid den voor op de schoen komt 'n geborduurd motiefje, terwijl het model beter blijft, in dien men een inlegzooltje in de schoen legt. Zwarte en grijze heerenhoeden zijn tevens uitstekend geschikt om ïnlegzoolen voor kinderschoenen te maken. Het maken van een damestasch van vilt is uiterst eenvoudig. Men begint met de rand in het rond af te knippen, daarna wordt de bol flink gestoomd en de tasch gevormd, nadat aan de beide zijkanten een diepe vouw gemaakt is, die ingeperst wordt, waarna een ritisiuiting wordt aangestikt langs den bovenkant. Men kan tevens nog een handsvat maken door een lange dub bele reep vilt eenige malen door te stik ken en door middel van beenen ringetjes, die in de kleur omgefestonneerd zijn, wor den band en tasch met elkander verbon den. Aardig staat het op een zwart vilten tasch metalen initialen te hechten of ze in zilverkleurige zij te borduren. Ook de heeren der schepping worden niet vergeten en voor hen levert de oude hoed nog een practisch tabakzakje op. Men knipt twee rechthoeken, 16 bij 12 c.M. en verbindt deze aan drie kanten, voert het zakje met zeildoel, dat men liefst op het volt vast plakt en sluit de bovenkant met ritsluiting. Men ziet, dat oude vilten hoeden nog op verschillende manieren verwerkt kunnen worden en ongetwijfeld zullen vinding rijke huisvrouwen deze reeks nog aan weten te vullen. MODE REVUE. Drie kleuren klanken. De mode overvalt ons als het ware een weinig met het doen samengaan van drie kleuren in onze japonnen, costumes enz. Er zijn echter vele smaakvolle combina ties, terwijl tegenstellingen eveneens vaak een mooi geheel vormen, dat zeer apart kan zijn. Voor men een meer gewaagd ge heel samenstelt moet men zich echter wel zeker gevoelen. Bijzonder goed gaan bruin, tabak en beige samen evenals drie nuancen groen en het paars van violet de Parme afgaand tot lila. Het gebied der kleuren is echter schier onbeperkt en ieder kan zijn gevoel voor kleuren en fantasie den vrijen loop laten. De taille lijn van verschillende modellen is iets hooger, vele bovendeelen zijn ge kruist en hebben breede revers, waardoor een goede lijn aan het figuur wordt ge geven. De bovenmouwen worden steeds met ruimte ingezet, die nu eens ingehaald en dan weer door uit naadjes verdeeld wordt, terwijl de meeste modellen naar den pols toe aansluiten. Modern zijn mantels met een bovenstuk van Breitschwanz, dat men echter even eens veel in imitaties ziet. Soms ziet men bovenstuk, mouwen, knoopen en opgezette zakken van Breitschwanz, hetgeen even als Seal het best bij zwart en groen past, bever is zeer geschikt bij bruin. Het ge deeltelijk garneeren met bont biedt vele mogelijkheden tot moderniseeren van reeds meerdere jaren gedragen mantels. Gevaarlijke spaarzaamheid. Wellicht zult gij denken, lezeressen, hoe awaas om over „gevaarlijke" spaarzaam heid te spreken. Kan men in deze tijden wel zuinig genoeg zijn en hoe is het moge lijk, dat spaarzaamheid gevaarlijk genoemd kan worden? Ons antwoord is spoedig gegeven; om dat iedere onnoodige beperking het aantal werkloozen vermeerdert. Iedere hulp, die men in huis ontslaat, hetzij naaister, werk ster, dienstbode, of welke hulpkracht ook, ieder kleedingstuk, dat men niet koopt, ieder uitstapje, dat men niet onderneemt, onttrekt arbeid aan den arbeidsmarkt, ver mindert de mogelijkheid aan werk te komen voor derden. Voorop gesteld natuurlijk, dat men zich finantieel niet behoeft te ontzien, is men tegenover de gemeenschap verplicht het geld niet vast te houden. De een praat den ander na en bezuinigen is aan de orde van den dag. Het is al vaak hard genoeg, indien men bezuinigen moet en dan geldt het als eerste plicht de tering naar de nering te zetten. Al diegenen, die zich onnoodig verschillende dingen ont zeggen, zijn absoluut te veroordeelen en werken er toe mede de werkloosheid te be vorderen. De koopkrachtigen onder ons volk moeten werk weten te verschaffen, ieder in verband met zijn inkomen. Zij ver richten hierdoor een veel meer sociale han deling, dan wanneer zij met vreugde con- stateeren, dat zij weer zóóveel hooger bank- of giro-rekening hebben, doordat zij hun geld vasthouden, hetgeen niet minder dan gevaarlijke spaarzaamheid beteekent. Indien ieder op zijn wijze medewerkt, om werk te helpen verschaffen, dan zal deze samenwerking ten slotte moeten leiden tot verzachting van het leed van velen. VOOR DE BOTERHAM. Tomaten-boter. Boter week maken, doch niet vloeibaar en tomaten-purée doorroe ren tot tot het geheel stijf is, peper en zout toevoeegn. Kaasboter. Geraspte kaas wordt met bo ter tot room geroerd, zout, peterselie, pe per en een weinig geraspte in toevoegen. Mierikswortel-boter. Rauwe, geraspte mierikswortel wordt met een weinig room en suiker door elkander gemengd en op be boterde stukjes broog uit gestreken. Mosterd-boter. Boter tot room roeren, mosterd en verschillende gehakte kruiden toevoegen. VRUCHTEN-PASTEI. 500 gr. vijgen, 250 gr. sultaner in warm water wasschen en in een doek droog wrij ven, daarna met elkander fijn malen of hakken en vermengen met 125 gr. gemalen hazelnoten of amandelen. Het mengsel wordt met een a twee lepels honing tot een stevige brei gemengd, waarna er tevens 50 gr. fijn gestampte anijszaadjes door wordt geroerd. De massa in vetten vorm op een ouwel leggen en met een tweede afdekken (des noods met beboterd boterham papier), daar na een weinig persen en laten drogen. In reepen gesneden presenteeren, nadat het papier verwijderd is. Nieuwe schoenen geven vaak een bran dend gevoel aan de voeten, hetgeen men kan voorkomen door een doek in heet water te leggen, uit te wringen en tegen de knel lende plaats te houden, daarna onmiddel lijk de schoenen aantrekken. Het heet# „compres" doet het leer uitrekken, dat zich naar de voet zal zetten. Een andere ma nier om het leer te doen rekken is om het met eau de cologne te besprenkelen op de pijnlijke plaatsen en onmiddelijk daarna de schoenen aan te trekken. Koude schotels voor de koffietafel. Een goede restverwerking kan men krij gen door groenten en vleesch, die overge bleven zijn met aspic te bedekken. Men heeft koude bouillon, water met jus of bouillon blokjes noodig, voegt hieraan zout (eventueel) en azijn toe en in koud water geweekte, goed uitgeknepen gelatine, die in een weinig heet water is opgelost (30 gr. op yt L.). Op den bodem van een vorm giet men een weinig van deze aspic pl.m. 1 c.M. hoog, en legt hierop verschillende netjes verdeel de rest, enkele plakjes hard gekookt ei, reepjes augurk, kappertjes enz. Het geheel wordt zoo koud mogelijk weg gezet en na eenigen tijd overgoten met de rest van de aspic. Wanneer alles volkomen stijf is op een schotel storten en indien dit laatste niet gemakkelijk gaat wordt de vorm en kele seconden in warm water geplaatst. Heel aardig is het om een weinig aspic voor versiering achter te houden en deze te kleuren en er vormt jes van te snijden of desnoods eenvoudig in alle richtingen te snijden. Met tomaten-purée krijgt men rood, spi nazie kleurt groen en saffraan geel. Als rand worden plakjes ei, aan waaiers ge sneden augurkjes, uitjes en plakjes tomaat gebruikt. In plaats van één groote kan men ver schillende kleine vormpjes b.v. kopjes vul len en op slablaadjes op een schaal plaat sen. JAPON VOOR OUDERE DAMES. G 79 Prijs per patroon 0.25 plus 0.05 voor adm.- en verzendkosten. Gekleede japon in zwart met een afste kende garneering uitgevoerd b.v. zwarte zijde met rijen gitjes of zwart-witte zijde. De halslijn is uiterst eenvoudig, heeft al leen een bies, die uit de V-vormige uitsnij ding komt en een vlindertje, dat gehecht, doch tevens naar verkiezing door een bloem vervangen kan worden. Het voor pand bestaat uit twee deelen in getande lijn, waarvan de rechterzijde dicht langs de kant wordt opgestikt en knoopgarneering heeft. Taille-lijn valt 5 c.M. lager dan de normale; smalle ceintuur met knoop. Zesbaans, klokkende rok; gladde mou wen met op de hand vallende zijde. Patronen in de maten 46 t/m. 52. GEKLEEDE JAPON. G 82. Prijs per patroon 0.25 plus 0.05 voor adm.- en verzendkosten. Geen andere garneering wordt op dit mooie model aangebracht dan een reeks nervures, die in schuine richting gewerkt zijn, aan rok en bovenstuk voorpand. De bovenpas heeft een diepe pum, die gelij kertijd een vest vormt. Overtrokken stof- knoopen worden hier, evenals aan de mou wen aangebracht. De rok bestaat uit één breede achterbaan en uit een driedeelig voorstuk, terwijl om de hals een sjaaltje van het zelfde materiaal wordt gedragen. Heel aardig staat het, indien de beide uit einden eenige c.M. uitgerafeld worden. Patronen in de maten 46 t/m. 52. BON VOOR GOEDKOOPE PATRONEN. Op te zenden aan „Het Practisch Mode blad", Postbus 36, Den Haag, giro 203203 NAAM: STRAAT: PLAATS: Patroon NoMaat.... Hierbij ingesloten aan postzegels. Indien u tevens het laatste nummer van Het Practisch Modeblad" wenscht te ont vangen, gelieve u 10 cent extra in te slui ten. (Postzegels liefst van 1 1/2, 3 1if 6 cents)

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Wieringer courant | 1937 | | pagina 4