?AMEÏ> RUBRIEK
jjü
1»|)
Visch op verschillende
manieren opgediend.
w
i
V
Wat zal de mode ons brengen?
Van oud nieuw; maken?
ONS PATRONENHOEKJE.
HET BESTELLEN VAN PATRONEN.
Patronen van in deze rubriek voorko
mende genummerde modellen zijn op aan
vraag te verkrijgen bij „Het Practisch Mo
deblad", Postbus 36, Den Haag, Postreke
ning 203203. De prijs der patronen bedraagt,
indien niet anders staat aangegeven 10.58.
Betaling steeds vooruit, in postzegels, per
giro of per postwissel.
■ut*-"-
Het doel van een huisvrouw moet zijn
hare huisgenooten zooveel mogelijk afwis
seling te geven in de wijze van bereiding
der verschillende gerechten. Niet alleen
bevordert dit den eetlust, doch het doet
tevens de omzittenden aangenaam aan,
waardoor een goede spijsvertering bevor
dert wordt. Een bekend feit is, dat met een
smaak en opgewektheid genoten maal
beter werkt op de spijsverteringsorganen,
dan wanneer men in geprikkelde stemming
eet.
In vele gezinnen wordt regelmatig iedere
week visch gegeten, die meestal bestaat uit
schelvisch met botersaus of gebakken
visch. Toch is afwisseling gewenscht en
mogelijk en in de eerste plaats is van be
lang om de verschillende soorten visch en
de tijd van het jaar, waarin ze voorkomen,
te weten.
Visch kan aan smaak winnen door ze te
marineeren in water met azijn of citroen
sap, verder door paneeren, door toevoeging
van verschillende sausjes, sla of passende
groente. In de meeste gezinnen wordt bij
gekookte visch botersaus en aardappelen
gegeven; by gebakken visch sla en gebak
ken aardappelen.
Toch zijn er vele mogelijkheden, zoo
wel voor zoetwater- als zeevisch, en kan
met koude of warme saus geserveerd wor
den liefst iets pikant.
Waarom worden peterselie, eier- en
mierikswortelsaus mei geraspte appel,
warme of koude mayonaise, gewelde of
kruiden boter, remoulade- en bechamel-
saus niet eveneens klaar gemaakt om b.v.
Hollandsche saus niet te noemen.
Tegenover feit, dat enkele duurder in be
reiding zijn, staat, dat ze tevens veel meer
voeden en er minder van gebruikt wordt.
Men kan iedere gewenschte filet, evenals
schelvisch, baars e.a. met plakjes spek om
wikkelen en of in oven of koekepan bak
ken op dezelfde wijze als zeer fijne visch-
soorten. De saus kan voor gekookte visch
van de bouillon gemaakt worden onder
toevoeging van gebakken uien, tomaten
puree, paprika en geraspte kaas. Ook een
restje wijn is zeer smakelijk. Men geve als
groente groene sla, bietensla met appelen
en krulandijvie of worteltjes.
Naarmate de vischsoort fij
ner is moet ook de saus dit
zijn en alhoewel men zulks
ook van botersaus of gewelde
boter kan zeggen, is deze toch
voor verandering vatbaar.
Schelvisch, kabeljauw vra
gen krachtiger saus b.v mos
terd, uienrikswortel of pikan
te tomatensaus.
Evenals b.v. ossenhaas ge
garneerd opgediend kan wor
den, is dit ook met visch het
geval, die op een bed van sla
blaadjes opgedjend en gegar
neerd kan worden met tot
waaiertjes gesneden augur
ken, plakjes ei, tomaten enz.
(I) terwijl afd. II een smake
lijk aangerichte schotel ge
bakken schol doet zien, ge
garneerd met takjes peterse
lie en schijfjes citroen; ook
hier is de visch op een bedje
van slablaadjes gelegd, ter
wijl er aardappelsla by ge
geven wordt.
Moderniseeren van japonnen.
Zuinig zijn is geboden en we
zullen ons tweemaal moeten be
denken, alvorens we een nieuwe
japon aanschaffen. Het gebeurt
meermalen, dat we voor een bij
zondere gelegenheid een zeer
gekleede japon noodig hadden,
doch we deze in tijden niet meer
zullen dragen.
Dank de moderne casaque-
modellen is vermaken thans heel
goed mogelijk en het geheel, dat
we krijgen is een keurige mid
dag-japon.
Mouwlooze japonnen kunnen
b.v. zóó vermaakt worden, dat
er zijde voor een glad, nauw rok
je bij gekocht wordt. Zoo'n rok-
model is niet lang en als boven
stuk wordt een goedkoopere
soort zijde gekozen.
Van de japon wordt een ca-
saque gemaakt als rechts is aan
gegeven. Het model er naast is
een combinatie van het geheel en
imprimé of op andere wijze be
werkte stof, in ieder geval afwij
kend. De zijfiguurtjes geven aan,
hoe de patronen op de stof ge
legd worden.
U
Y/
CVk-
De zuinige huisvrouw
leert meer en meer de
kunst verstaan om van
oud nieuw te maken. Bij
alles wat we na veelvuldig
gebruik „afdanken" komt
onwillekeurig de vraag
naar boven of het op een
of andere manier nog niet
bruikbaar gemaakt kan
worden.
Noemen wij o.a. eens
oude vilten hoeden, die
onmogelijk meer gedragen
kunnen worden, hetzij deze
van een heer of dame af
komstig zijn, leen en zij
zich nog uitstekend voor
verschillende doeleinden
Een hoed geeft b. v. een
paar huisschoentjes voor
kinderen. Voor de heele
kleintjes is vilt of rood
vilt zeer geschikt! Men be
gint met licht vilt af te
wrijven met fijn schuur
papier, daarna bestrooien met warm aard
appelmeel of bloem, dat er na eenige uren
weer voorzichtig van verwijderd wordt.
Om het vilt zoo handelbaar mogelijk te
maken en tevens éen lap te krijgen, die
tamelijk glad uitgetrokken kan worden,
maakt men het boven de wasem van een
ketel goed vochtig. Vilt kan in vochtigen
toestand in allerlei gewenschte vormen
worden uitgetrokken. Het model van de
schoentjes wordt van papier geknipt en op
het vilt uitgelegd. Het bovenstuk wordt aan
de achterzijde dichtgestikt en de inslagen
eenige malen plat overgestikt, waardoor
de hiel tevens steviger wordt.
Zool en bovendeel worden met over-
handsche steken verbonden, waarna een
reepje vilt, dat met knoop en lusje sluit
aan het achterdeel bevestigd wordt. Mid
den voor op de schoen komt 'n geborduurd
motiefje, terwijl het model beter blijft, in
dien men een inlegzooltje in de schoen legt.
Zwarte en grijze heerenhoeden zijn
tevens uitstekend geschikt om ïnlegzoolen
voor kinderschoenen te maken.
Het maken van een damestasch van vilt
is uiterst eenvoudig. Men begint met de
rand in het rond af te knippen, daarna
wordt de bol flink gestoomd en de tasch
gevormd, nadat aan de beide zijkanten een
diepe vouw gemaakt is, die ingeperst wordt,
waarna een ritisiuiting wordt aangestikt
langs den bovenkant. Men kan tevens nog
een handsvat maken door een lange dub
bele reep vilt eenige malen door te stik
ken en door middel van beenen ringetjes,
die in de kleur omgefestonneerd zijn, wor
den band en tasch met elkander verbon
den. Aardig staat het op een zwart vilten
tasch metalen initialen te hechten of ze in
zilverkleurige zij te borduren.
Ook de heeren der schepping worden niet
vergeten en voor hen levert de oude hoed
nog een practisch tabakzakje op.
Men knipt twee rechthoeken, 16 bij
12 c.M. en verbindt deze aan drie kanten,
voert het zakje met zeildoel, dat men
liefst op het volt vast plakt en sluit de
bovenkant met ritsluiting.
Men ziet, dat oude vilten hoeden nog op
verschillende manieren verwerkt kunnen
worden en ongetwijfeld zullen vinding
rijke huisvrouwen deze reeks nog aan
weten te vullen.
MODE REVUE.
Drie kleuren klanken.
De mode overvalt ons als het ware een
weinig met het doen samengaan van drie
kleuren in onze japonnen, costumes enz.
Er zijn echter vele smaakvolle combina
ties, terwijl tegenstellingen eveneens vaak
een mooi geheel vormen, dat zeer apart
kan zijn. Voor men een meer gewaagd ge
heel samenstelt moet men zich echter wel
zeker gevoelen. Bijzonder goed gaan bruin,
tabak en beige samen evenals drie nuancen
groen en het paars van violet de Parme
afgaand tot lila. Het gebied der kleuren
is echter schier onbeperkt en ieder kan zijn
gevoel voor kleuren en fantasie den vrijen
loop laten.
De taille lijn van verschillende modellen
is iets hooger, vele bovendeelen zijn ge
kruist en hebben breede revers, waardoor
een goede lijn aan het figuur wordt ge
geven. De bovenmouwen worden steeds
met ruimte ingezet, die nu eens ingehaald
en dan weer door uit naadjes verdeeld
wordt, terwijl de meeste modellen naar den
pols toe aansluiten.
Modern zijn mantels met een bovenstuk
van Breitschwanz, dat men echter even
eens veel in imitaties ziet. Soms ziet men
bovenstuk, mouwen, knoopen en opgezette
zakken van Breitschwanz, hetgeen even
als Seal het best bij zwart en groen past,
bever is zeer geschikt bij bruin. Het ge
deeltelijk garneeren met bont biedt vele
mogelijkheden tot moderniseeren van reeds
meerdere jaren gedragen mantels.
Gevaarlijke
spaarzaamheid.
Wellicht zult gij denken, lezeressen, hoe
awaas om over „gevaarlijke" spaarzaam
heid te spreken. Kan men in deze tijden
wel zuinig genoeg zijn en hoe is het moge
lijk, dat spaarzaamheid gevaarlijk genoemd
kan worden?
Ons antwoord is spoedig gegeven; om
dat iedere onnoodige beperking het aantal
werkloozen vermeerdert. Iedere hulp, die
men in huis ontslaat, hetzij naaister, werk
ster, dienstbode, of welke hulpkracht ook,
ieder kleedingstuk, dat men niet koopt,
ieder uitstapje, dat men niet onderneemt,
onttrekt arbeid aan den arbeidsmarkt, ver
mindert de mogelijkheid aan werk te komen
voor derden. Voorop gesteld natuurlijk,
dat men zich finantieel niet behoeft te
ontzien, is men tegenover de gemeenschap
verplicht het geld niet vast te houden. De
een praat den ander na en bezuinigen is
aan de orde van den dag. Het is al vaak
hard genoeg, indien men bezuinigen moet
en dan geldt het als eerste plicht de tering
naar de nering te zetten. Al diegenen, die
zich onnoodig verschillende dingen ont
zeggen, zijn absoluut te veroordeelen en
werken er toe mede de werkloosheid te be
vorderen. De koopkrachtigen onder ons
volk moeten werk weten te verschaffen,
ieder in verband met zijn inkomen. Zij ver
richten hierdoor een veel meer sociale han
deling, dan wanneer zij met vreugde con-
stateeren, dat zij weer zóóveel hooger
bank- of giro-rekening hebben, doordat zij
hun geld vasthouden, hetgeen niet minder
dan gevaarlijke spaarzaamheid beteekent.
Indien ieder op zijn wijze medewerkt, om
werk te helpen verschaffen, dan zal deze
samenwerking ten slotte moeten leiden tot
verzachting van het leed van velen.
VOOR DE BOTERHAM.
Tomaten-boter. Boter week maken, doch
niet vloeibaar en tomaten-purée doorroe
ren tot tot het geheel stijf is, peper en zout
toevoeegn.
Kaasboter. Geraspte kaas wordt met bo
ter tot room geroerd, zout, peterselie, pe
per en een weinig geraspte in toevoegen.
Mierikswortel-boter. Rauwe, geraspte
mierikswortel wordt met een weinig room
en suiker door elkander gemengd en op be
boterde stukjes broog uit gestreken.
Mosterd-boter. Boter tot room roeren,
mosterd en verschillende gehakte kruiden
toevoegen.
VRUCHTEN-PASTEI.
500 gr. vijgen, 250 gr. sultaner in warm
water wasschen en in een doek droog wrij
ven, daarna met elkander fijn malen of
hakken en vermengen met 125 gr. gemalen
hazelnoten of amandelen. Het mengsel
wordt met een a twee lepels honing tot een
stevige brei gemengd, waarna er tevens 50
gr. fijn gestampte anijszaadjes door wordt
geroerd.
De massa in vetten vorm op een ouwel
leggen en met een tweede afdekken (des
noods met beboterd boterham papier), daar
na een weinig persen en laten drogen. In
reepen gesneden presenteeren, nadat het
papier verwijderd is.
Nieuwe schoenen geven vaak een bran
dend gevoel aan de voeten, hetgeen men
kan voorkomen door een doek in heet water
te leggen, uit te wringen en tegen de knel
lende plaats te houden, daarna onmiddel
lijk de schoenen aantrekken. Het heet#
„compres" doet het leer uitrekken, dat zich
naar de voet zal zetten. Een andere ma
nier om het leer te doen rekken is om het
met eau de cologne te besprenkelen op de
pijnlijke plaatsen en onmiddelijk daarna de
schoenen aan te trekken.
Koude schotels voor de
koffietafel.
Een goede restverwerking kan men krij
gen door groenten en vleesch, die overge
bleven zijn met aspic te bedekken. Men
heeft koude bouillon, water met jus of
bouillon blokjes noodig, voegt hieraan zout
(eventueel) en azijn toe en in koud water
geweekte, goed uitgeknepen gelatine, die
in een weinig heet water is opgelost (30 gr.
op yt L.).
Op den bodem van een vorm giet men
een weinig van deze aspic pl.m. 1 c.M. hoog,
en legt hierop verschillende netjes verdeel
de rest, enkele plakjes hard gekookt ei,
reepjes augurk, kappertjes enz. Het geheel
wordt zoo koud mogelijk weg gezet en na
eenigen tijd overgoten met de rest van de
aspic. Wanneer alles volkomen stijf is op
een schotel storten en indien dit laatste
niet gemakkelijk gaat wordt de vorm en
kele seconden in warm water geplaatst.
Heel aardig is het om een weinig aspic
voor versiering achter te houden en deze
te kleuren en er vormt jes van te snijden
of desnoods eenvoudig in alle richtingen
te snijden.
Met tomaten-purée krijgt men rood, spi
nazie kleurt groen en saffraan geel. Als
rand worden plakjes ei, aan waaiers ge
sneden augurkjes, uitjes en plakjes tomaat
gebruikt.
In plaats van één groote kan men ver
schillende kleine vormpjes b.v. kopjes vul
len en op slablaadjes op een schaal plaat
sen.
JAPON VOOR OUDERE DAMES.
G 79
Prijs per patroon 0.25 plus 0.05 voor
adm.- en verzendkosten.
Gekleede japon in zwart met een afste
kende garneering uitgevoerd b.v. zwarte
zijde met rijen gitjes of zwart-witte zijde.
De halslijn is uiterst eenvoudig, heeft al
leen een bies, die uit de V-vormige uitsnij
ding komt en een vlindertje, dat gehecht,
doch tevens naar verkiezing door een
bloem vervangen kan worden. Het voor
pand bestaat uit twee deelen in getande
lijn, waarvan de rechterzijde dicht langs de
kant wordt opgestikt en knoopgarneering
heeft. Taille-lijn valt 5 c.M. lager dan de
normale; smalle ceintuur met knoop.
Zesbaans, klokkende rok; gladde mou
wen met op de hand vallende zijde.
Patronen in de maten 46 t/m. 52.
GEKLEEDE JAPON.
G 82.
Prijs per patroon 0.25 plus 0.05 voor
adm.- en verzendkosten.
Geen andere garneering wordt op dit
mooie model aangebracht dan een reeks
nervures, die in schuine richting gewerkt
zijn, aan rok en bovenstuk voorpand. De
bovenpas heeft een diepe pum, die gelij
kertijd een vest vormt. Overtrokken stof-
knoopen worden hier, evenals aan de mou
wen aangebracht. De rok bestaat uit één
breede achterbaan en uit een driedeelig
voorstuk, terwijl om de hals een sjaaltje
van het zelfde materiaal wordt gedragen.
Heel aardig staat het, indien de beide uit
einden eenige c.M. uitgerafeld worden.
Patronen in de maten 46 t/m. 52.
BON
VOOR GOEDKOOPE PATRONEN.
Op te zenden aan „Het Practisch Mode
blad", Postbus 36, Den Haag, giro 203203
NAAM:
STRAAT:
PLAATS:
Patroon NoMaat....
Hierbij ingesloten aan postzegels.
Indien u tevens het laatste nummer van
Het Practisch Modeblad" wenscht te ont
vangen, gelieve u 10 cent extra in te slui
ten.
(Postzegels liefst van 1 1/2, 3 1if 6 cents)