[de Kerk le Oost WEEDE BLAD. ZATERDAG 22 OCTOBER 1938 NIEUWS- EN ADVERTENTIEBLAD VOOR W1ERINGEN EN OMSTREKEN O SCHOOLLUNCH IN AMERIKA SLAAP UW VERKOUDHEID WEG MET DAMPO 123 WIERIEMGER COURANT Zondag zal de plechtige inwijding- van de gerestaureerde kerk van Oos terland plaats hebben. Het bouwwerk is een der oudste mo numenten van ons land. In 866 werd te Oosterland een kerk gesticht door Grave Dirk de Eerste. Het kerkje van Stroe bestond toen eeds 200 jaar. Het duurde echter niet lang of het Wironjand werd door de Noormannen bezet en werden de kerken op Wiron wederom tempels der heidensche Go den-vereering. Een beeltenis van Wodan prijkt op bet hoogaltaar (zooals men weet is hel koor, waarin zich het hoofd-altaar be vond, in het begin der vorige eeuw ge sloopt ep is de kerk daardoor 15 meter korter geworden.) Het gebied dat tot de Parochie van Oosterland behoorde, strekte zich uit van Nesse tot Gangel. Nesse was een dorp dat lag op het Nesserszand, de bo venpunt van het tegenwoordige Lutje- waard, terwijl Gangel een dorp was aan de Zuidpunt van de Oude Zeug. Dit gebied was verdeeld in drie Ivoo- gen, namelijk Fartropa, Wironland en Massaland. Fartropa en Massaland zijn in 1017 door de zee verzwolgen, zoodat de Pa rochie zich zag ingekrompen tot het Oost-einde van Wiron-land, daarna Wyringhen geheeten. Het gebouw trot seerde de eeuwen. In 1572 trachtte men er de Gereformeerde Godsdienst in te voeren, doch het ging niet. De paro- chinanen wenschtten de oude Gods dienstvorm te behoudden. Pas in 1596 Dit Wodanbeeld wordt met vele an dere Goden- en Godinne-beelden in het Wieringer Museum bewaard. In 985 waren de Noormannen wegge trokken en ging aanstonds Grave Dirk de Tweede, de kerk doen restaureeren en vernieuwen. Op instignatie van den Abt van de Abdij der Egmonden, werd in de kerk van Stroe 'n gedachtenis-steen aange bracht met het opschrift „Grafed (gegraveerd) op instignatie van de Abt van de Abdij der Egmon den, onzere Heilige Moederkerk. In CMLXXXV (985) zijn de vier kerken op Wiron herovert op de Heidenen voor onzen Heer Jezus Christus." Ook deze gedachtenis-steen bevindt zich in het Wieringer Museum. werd van de oude Godsdienst-vorm af stand gedaan. In het begin van de vorige eeuw ge raakte de kerk meer en meer in ver val. Pas in 1883 nam men maatregelen die tot 'n grondige restauratie leidden. In 1888 had de plechtige inwijding plaats. Na een halve eeuw (Zondag 23 Octo- ber a.s.), nam. half drie, zal de kerk - 11a een grondige restauratie, waarbij de binnenwanden in hunne oorspronke lijke toestand zijn blootgelegd en waar bij het geheel inderdaad een indruk wekkende sfeer schept, - plechtig wordt ingewijd. Tal van autoriteiten zullen hierbij te genwoordig zijn. Dat veler opkomst aan deze plechtigheid luister zulle bijbren gen. VOORNAAMSTE EIGENSCHAPPEN DER RUWVOED -MIDDELEN. ■xjC Onlangs hebben wij een prijsvergelijking tusschen voedermiddelen uit de bouwbedrij ven gepubliceerd. In aansluiting daarop meenen wij er goed aan te doen, zeer in het kort enkele der voornaamste eigenschappen dezer voedermiddelen mede te deelen. Van kool voere men niet te groote hoeveel heden. In de practijk beschouwt men 25 Kg. vrijwel als het maximum. Bij het voeren van 30 Kg. werd in enkele gevallen bloedwateren tengevolge van koolvergiftiging geconstateerd. De koolsmaak gaat het minst op de melk over bij Deensche witte-, gevolgd door zuur kool witte kool. Bij roode kool is dit erger, terwijl het bij gele kool dikwijls zeer hinder lijk is. Van Deensche witte kool kunnen de dieren het meest zonder nadeel verdragen, en vervolgens van de andere soorten in dezelfde volgorde als voor het overgaan van de smaak is aangegeven. Aardappelen voere men aan melkkoeien rauw, en aan mestkoeien gekookt. Aan mest- vee kan men zonder bezwaar 2030 Kg. ge kookte aardappelen toedienen. Bij melkkoei en zal men 1020 Kg. varieerend al naar de melkproductie als de meest economische kwanta kunnen beschouwen. Soms blijven aardappelen in de slokdarm steken. Het ge vaar hiervoor is het grootst wanneer de die ren zeer gulzig zijn. Het is daarom goed de aardappelen het laatst te voeren. Bieten worden in de practijk vaak in zeer groote hoeveelheden gevoerd. Het meest eco nomische kwantum voerbieten ligt evenwel bij hoogen producties bij melkkoeien al naar de melkgift tusschen 1540 Kg. per dag per dier. Aan mestvee kan men ook zonder eenig bezwaar 30 a 40 Kg. voeren. Van suikerbieten geve men gemiddeld aan melkkoeien niet meer dan 15 Kg., terwijl men bij mestkoeien geleidelijk aan wel tot 30 Kg. kan gaan. Voor jongvee zijn bieten eveneens uitstekend. Men bepale zich daarbij evenwel tot niet te groote hoeveelheden. Ook voor paarden zijn bieten in niet te groote hoeveel heden gevoerd een goed voer. Zware werk paarden die stappend werk verrichten, kun nen groote hoeveelheden suikerbieten (zelfs tot 20 Kg.), nuttig verwerken. Het kwantum bieten mag bij deze dieren slechts zeer gelei delijk verhoogd worden. Er moet op gelet worden dat de bieten zindelijk zijn, geen uit- loopers bevatten, niet te koud zijn (niet be neden 10 gr. C), terwijl men wanneer men groote hoeveelheden voert, in verband met het optreden van Maandagziekte op rustda gen niet meer dan de helft van het dage- lijksch rantsoen bieten mag geven. Voor jon ge varkens en drachtige zeugen zijn kleine hoeveelheden bieten uitstekend. Van koolrapen geve men aan melkkoeien niet meer dan 25 Kg. per dag per dier. Waar dit voer de smaak der melk kan beïnvloeden, is het noodig dit na het melken te voeren. Dq eventueele resten moeten zorgvuldig uit de stal verwijderd worden, terwijl de melk na het melken ook direct uit de stal gebracht dient te worden. Aan jongvee en paarden voere men slechts kleine hoeveelheden. Van stoppelknollen geve men aan melkvee niet meer dan 10 Kg. per dier per dag. De melk neemt gemakkelijk een knollensmaak aan. Ook voor mestvee en varkens is dit voer geschikt. Bij het voeren van witlofwortels wennen de dieren spoedig aan de iets bittere smaak, en lusten ze dan graag. Bij groote hoeveel heden gevoerd nemen melk en boter een bit tere smaak aan. Bij voorkeur geve men hier dan ook niet meer van dan 10 Kg., desnoods kan men tot 15 Kg. per melkkoe per dag gaan. DE OOSTERLANDER KERK IN IIET JAAR 1667 Pastinaak wordt door alle huisdieren graag gegeten. Ze oefenen een gunstige invloed uit op de melkproductie en vet, terwijl de boter er een aangename smaak door schijnt te krijgen. Waar bloembollen een hooge zetmeelwaar- de hebben, zal men hiervan als regel naast genoeg hooi aan melkkoeien niet meer dan 510 Kg. behoeven te voeren. Bij mestkoei en kan men tot aanmerkelijk grootere hoe veelheden gaan. Men heeft wel de ervaring opgedaan, dat dit voedermiddel meer op de vetaanzet, dan wel op de melkgift werkt. Het Noordhollandsch Veevoeder Bureau Landbouwhuis, Alkmaar. GEMEENTE WIERINGEN. BURGERLIJKEN STAND gemeente Wieringen, van 1521 Oct. 1938. Geboren Michiel, z. v. A. van Dijk en S. P. Paans Maria Anna, d.v. H. Bais en E. de WitAnna, d. v. B. Oegema en E. v. d. Wou- de. Ondertrouw en Getrouwd Geene. Overleden Jan Kraak, 74 jaar, echtg. van A. Sterk Maartje Wagemaker, 54 jaar, echt- genoote van Jn. Half weeg. BRANDSTOFFENBIJSLAG. Evenals vorige winter zal aan ondersteunden en bij een werkverschaffing tewerkgestelde personen weer een brandstoffenbijslag mogen worden verstrekt. Deze zal gedurende het tijdvak van 30 October tot en met 26 November 1938 ten hoogste f 1.00 per week mogen bedragen, van 27 November 1938 tot en met 11 Maart 1939 maximaal f 1.30 per week, terwijl nadien wederom geen hooger bedrag dan wekelijks f 1.00 aan brandstoffenbijslag mag worden toegekend. Voor dezen bijslag komen ook in aanmer king gehuwde- en ongehuwde kostwinners alsmede zij, die den steun voor alleenwonen - den ontvangen. Aan kostgangers en zgn. slaapgasten kan de toeslag niet worden ver strekt. Aan hen die in eigen onderhoud voor De Altaarsteen. De van kalk ontdane muren. (een artikel van Dr. W. Schw. in „Voeding en Hygiëne", Amsterdam, Aug. 1938) iP alle Amerikaanse scholen is de school tijd niet in ochtend- en middaguren verdeeld, d.w.z. de kinderen gaan om twaalf uur niet naar huis, om dan om twee uur terug te komen. Maar overal hebben de scholieren één uur vrij, om hun lunch te ge bruiken. Ook op het college, het eerste deel van de Amerikaanse universiteit, waar on onderbroken colleges worden gegeven, bestaat de bepaling, dat ieder student tussen elf en drie uur één uur vrij moet hebben. Hét onderwijs begint nooit vóór negen uur, maar in de „Highschools" (gymnasia) kan het vier uur worden, alvorens de dagtaak is be ëindigd. Zodoende zijn de kinderen genood zaakt op school hun lunch te gebruiken deze lunch en ook het warme eten 's avonds komt overeen met wat wij hier te lande gewend zijn. Alleen het Amerikaanse ontbijt is net als het Engelse zeer uitgebreid. Van de scholieren kunnen natuurlijk slechts enkele in de school wonen en er zijn leerlingen, die met een eigen auto naar huis gaan. Behalve in de grootste steden kunnen jeugdige perso nen in Amerika al van hun zestiende jaar af een rijbewijs krijgen. Een deel der kinderen neemt de lunch van thuis mee belegde broodjes, sandwiches, ook fruit of cake. Deze sandwiches zijn meestal lekker en vormen bovendien een maaltijd, die alle voedingsbestanddelen bevat, waar een groeiend organisme om vraagt. Natuurlijk worden zo als overal elders ook de res ten van de maaltijden van de vorige dag voor de lunch gebruikt. Maar men zal in Amerika vermoedelijk slechts een heel enke le sandwich aantreffen, die niet ook met rau we groente of fruit is belegd. Zo is het b.v. gewoonte, dat op de met vlees, worst e.d. belegde sandwiches ook een groen slablaadje ligt (lettuce-salade) en de kinderen zijn hieraan al dermate gewend, dat zij sandwi ches zonder slabladeren niet meer lusten. Behalve vlees en worst worden vis, kaas, eieren, bovendien ook tomaten erg graag genuttigd. Van de fruitsoorten, die de kin- 's Avonds aangewend's Morgens reed» opgeknapt. Pot 50 ct. Tube 40 ct. Doos 30 ct. deren mee naar school krijgen, vallen appe len en bananen het meest in de smaak, wel licht omdat zij het gemakkelijkst in de tas gaan. Sommige kinderen nemen melk of cacao in kleine thermoflessen mee naar school. Makkelijker echter is het, alleen de sandwi ches mee te nemen en dan in de school-ca- letaria warme melk of chocola, soep of ook wel ice-cream te kopen. Deze cafetaria's worden zeer druk bezocht, niet alleen in de scholen, maar ook in fa- j brieken en in de grote en kleine steden. Het zijn haast alle restaurants, waar men zich zelf bedient. De scholier pakt achtereenvol gens van verschillende tafels een presen teerblad, mes, vork, lepel, papierservet en een glas water. Dan kiest hij aan de toonbank, wat hij hebben wil. Het bedienend personeel zet alles op het blad neer en de leerling gaat er mee naar een tafel. Hierbij moet hij een andere weg is er niet een cassa pas seren, waar de caisière met één oogopslag ziet, hoeveel de uitgezochte spijzen kosten. Een andere manier van betalen bestaat hier in, dat men bij het binnengaan van de cafe taria een kaart krijgtop deze kaart wordt aangetekend, voor hoeveel men verteert, bij het verlaten wordt de kaart aan de cassa af gegeven en voldoet men het verschuldigde bedrag. Een deel van het sociale werk op school wordt 'door de grote organisatie ter onder steuning van werklozen uitgevoerd. In de stad New York worden door deze organisatie iedere dag meer dan 93.800 porties „school- lunch" aan kinderen van minvermogenden kosteloos verstrekt. In twee centrale keukens worden deze reusachtige hoeveelheden klaar gemaakt, hygiënisch verpakt, de sandwi ches in boterhampapier, en in grote vrachtauto's iedere dag op hetzelfde uur aan 585 scholen afgeleverd. De menu's, die voor de kinderen zijn be stemd, zijn zorgvuldig uitgekozen, volgens wetenschappelijke richtlijnen, met inachtne ming van de kostprijs. Een vaste regel is, dat de lunch bestaat uit een warm gerecht, een sandwich van wittebrood, éénderde liter melk, vers of gekookt fruit, pudding of ijs- crème. De menu's worden steeds van tevo ren al voor een gehele maand samengesteld. Hieronder volgt een voorbeeld voor het menu van een week voor de „schoollunch". Slechts de wisselende schotels zijn opgesomd, melk en brood zijn steeds hetzelfde. Maandag Vegetarische bonen, d.w.z. zon der vlees of dierlijk vet toebereid. Sandwich met ananasjam. Appel. Dinsdag Spaghetti met tomatensaus, sandwich met paranotenkaas, banaan. Woensdag Limabonen in soep van gerste- meel, sandwich met boter, chocoladepudding. Donderdag Soep van maïs en bonen, sand wich met quark en frambozenjam (een com binatie, die wij in Europa niet kennen, ba nanen. Vrijdag Groentesoep, een half gekookt ei, sandwich met selderij en jonge kaas. Com pote van pruimen. 's Zaterdags hebben de lagere en middel bare scholen vrij. De boven opgesomde lun ches bevatten geen vlees. Het nodige eiwit wordt door het eiwit van melk, kaas, eie ren, vis, noten en groenten geleverd. Voor de toebereiding wordt slechts de beste natuur boter gebruikt, zo ook voor het smeren van de sandwiches. Het beslag voor de soep wordt in plaats van met bloem, met gerstemeel ge maakt, of met rijste-, haver- of maïsmeel, en dat vinden de kinderen erg lekker. Merkwaardig is het feit, dat, wanneer er nieuwe schotels in de schoolcafetaria's ver schijnen, deze in de beginne nooit erg in de smaak vallen. Maar dat kan soms erg gauw veranderen. Hierbij speelt een grote rol, hoe de gerechten worden opgediend. Zo heeft het b.v. enige jaren geduurd, voor dat de kinderen aan het bruinbrood gewend raakten. Nu eten zij het op zijn minst net zo graag als vroeger het witte brood. Drie jaren waren nodig, om hen aan de Spaansche rijst te doen wennen. Maar van gelegeerde soep houden zij heden ten dage nog evenmin als vroeger. Dat is hier geenszins anders dan thuis, waar moe der zich soms wat kwaad maakt, als zus of broertje op zijn lippen bijt, en de spinazie niet wil eten. zien kan in sommige gevallen een toeslag worden verleend bedragende de helft van de hiervoor genoemde bedragen. MOND- EN KLAUWZEER. Nader werd aan gifte gedaan van mond- en klauwzeer door de volgende veehouders: A. Russelman, Ko ningsweg, S. Rotgans, Stroeërweg, J. Dekker, Elftstraat, S. C. Koorn, Polderweg, S. Wage maker, Elft, C. Snooij Akkerweg, J. Doves Elft, C. Bakker, Zwinstraat, C. Klein, Noord- buren C. Metselaar. Belterlaan, S. Bakker, Zandburen, F. Lont, Gemeenelandsweg, P. de Jong, Beltstraat, C. Wiegman, Westerlander- weg, K. Wiegman, Westerlanderweg en Mw. Wed. D. Klein, Stroeërdijk. PETER PECH IN CINEMA DE HAAN. Een schitterend geslaagde avond. Gisteravond trad voor de afd. V.A.R.A. al hier op Peter Pech met zijn gezelschap. De groote Cinema de Haan was tot in alle hoe ken bezet en dit wil wat zeggen als men bedenkt dat er ruimte is voor 700 a 800 per sonen. De voorzitter der V.A.R.A., de heer Jb. Mooi sprak een kort openingswoord en heette allen van harte welkom. In het bijzonder heette spr, welkom de VARA-vrienden uit Wieringerwaard, Wieringermeer en omlig gende plaatsen die een reis naar Wieringen hadden gemaakt. Ook de pers van „Ons Blad" werd welkom geheeten en spr. hoopte dat hij meer plezier mocht hebben dan bij de vori ge VARA-avond welke in Concordia werd gehouden. Hierna werd de revue „Lach met Pech, uw pech weg" ingezet en verscheen op het podi um een vijftal muzikanten die een magne- fiek stuk muziek ten gehoore brachten en aldra kwam de stemming er in. Daarna trad op de juffrouw van het ge zelschap met vroolijke liedjes waarvan de di verse refreins door het publiek werden mee gezongen. Hierna zette de muziek het welbekende Pechlied in en daar verscheen P..E..T..E..R PECH, de man die allen thans met ei gen oogen wilden aanschouwen en met een Van spinazie houden de Amerikaanse kin deren erg veel. Bij een onderzoek bij 18.000 kinderen in zomerkampen is gebleken, dat zij een voorkeur voor deze groente hebben. Op de eerste plaats staat de aardappel. De spi nazie neemt de tweede plaats in. Bij het be antwoorden van de vraag, wat op de derde plaats zou moeten komen, bleken de smaken van jongens en meisjes te verschillen. De meisjes kozen selderij, dan kwamen asperges, groene sla. role bieten en worteltjes. De voorliefde van de jongens ging uit naar groe ne sla, dan kwamen asperges, rode bieten, kool en worteltjes. Ook bij de „schoollunches" worden worteltjes alleen dan graag genut tigd, als zij tezamen met doperwtjes worden opgediend. Haast alle kinderen houden van een vlees schotel. Als in een schoolcafetaria gebraden vlees op tafel komt, dan geven allen er de voorkeur aan boven andere gerechten, onver schillig wat voor soort groente er bij is. Ook vis valt altijd in de smaak. De cafetaria's in de middelbare scholen worden door restau rateurs gepacht en geëxploiteerd, evenwel onder déze voorwaarde, dat de spijzen zo goedkoop mogelijk verkocht worden, b.v. wordt al voor 11 cents de volgende combina tie aangeboden Een warme sandwich met kalfvlees, aard appelpuree, jus, twee plakjes tomaat en een mooie appel. Een andere combinatie voor dezelfde prijs is Aardappelpuree, spersieboonen, wortel tjes met botersaus, brood en boter. De Amerikaanse kinderen zijn over het al gemeen in een uitstekende voedingstoestand. Dit houdt daarmee verband, dat de levens middelen in Amerika naar verhouding vrij goedkoop zijn zodat ook minvermogenden nagenoeg alles kunnen kopen, wat voor het gemiddelde gezin noodzakelijk is. Wat de voeding der kinderen betreft, er wordt grote waarde aan gehecht, dat zij steeds rijkelijk melk bevat, in welke vorm dan ook. Ook als volwassenen blijven velen hun heel leven trouwe melkconsumenten.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Wieringer courant | 1938 | | pagina 3