Ten Kate uw bakker Laait Uw waardevolle Kunstmestzegels NIET ONGELDIG worden door te laat In te leveren Geef ze aan niemand af, dan tegen een ORIGINEEL ONTVANGBEWIJS voorzien van handteekening ontvanger We zullen trachten de kunstmest nog voor de Winter te leveren. Alles franco boerderij. A. C. VAN OEVEREN WIJ LEVEREN U: Dentoform De zegels worden zooveel mogelijk VAN HUIS GEHAALD, doch U kunt ze ook meenemen naar de Beurs* Te bezorgen in de nis van de JJ Zaakvoerder R* SPIKMAN DE „LEUGENSUIKER." Suikergebrek is wel een der onaange naamste ervaringen, die men in deze tij den kan ondervinden. De mensch is ver zot op zoetigheid De plant kan niet ge noeg van deze voedende versnaperingen aanmaken. De snoeplustige mensch weet het wel uit al die verborgen depots te extraheeren. Hij raffineert het kunstig uit stengel, biet of stam^ overal waar de plant deze provisie heeft verstopt. Hij heeft een fijnen neus om te vinden wat hem aanlokt. De nijvere bijen vliegen aan, ze doen wat ze kunnen om een voorraadje bloemen- suiker bijeen te garen en als die naar het oordeel van den ijmker voldoende is, grijpt hij met ruwe hand in en eigent zich een deel van het zoete der aarde toe. Ie der fraai geëtiketteerd potje natuurho- ning is behalve met lekkernij ook gevuld met gecondenseerden bijenijver en bijen- verdriet. Be Grieksche Goden op den Olympus deden zich, volgens het verhaal te goed aan nectar en ambrozijn. In men- schelijke taal zouden wij zeggen aan ho nig en honigwijn. De voorliefde van velen voor brandewijn met suiker is dus al van zeer ouden oorsprong, zouden wij durven beweren Zoo wordt hel zoele steeds ver kozen om het biltere in het leven te neu- traluseeren. Reeds als kleutertjes werden wij immers vaak in ons verdriet opperbest getroost met een klontje suiker ot een uie velletje. Om deze suiker, die wetenschap pelijk met den naam „Saccharum album" of „witte zoetigheid" wordt aangeduid, zit- ien wij thans broodverlegen en in ons ver langen vragen wij naar andere stoffen, die ons een dergelijken zoeten smaak kunnen voortooveren, ook al hebben ze verder niets met suiker te maken. De scheikunde, de wetenschap, waaraan we den onredelijken eisch stellen, dat zij voor iederen spijker een gat moet hebben, komt ons direct verrassen met een keur van verbindingen, die als zoodanig dienst zouden kunnen doen, met de zoogenaam de „kunstmatige zoetstoffen." Ze vinden wat uit, is men onwillekeurig geneigd te zeggen, maar goed beschouwd is hel in hel geheel niet vreemd, dat er onder de tallooze verbindingen, die men opbouwt, ook enkele zijn, die zich door een zeer zoeten smaak onderscheiden. Zoo maken wij kennis met saccaharine, de „.dulcine". de „glucine" en ander ine's die 500, 250 of een ander veelvoud der zoetkracht van suiker bezitten, zonder ook maar -ets van de voedende kracht dezer verbinding lc hebben. Laten wij beginnen met u iets me de te deelen ovet de zoetstof, die ongetwij feid de oudste rechten heeft, de saccharine Volgens opgave zou deze stof 500 maal zoo zoet zijn als suiker, de stof waarnaar ze werd genoemd. Voedingsmiddelen che mici en hygiënisten, die gewend zijn hier verder te zien dan hun neus lang is, spre ken kortweg van .leugensuiker." Saccha rine en dergelijke verbinding.n bedriegen door hun zoeten smaak. Ze suggieeren suiker, dus voedingswaarde en een zeer aangenamen smaak en daarom kreeg deze verbinding het twijfelachtige epitheton van „leugensuiker." Allereerst dan iets over de merkwaardige geschiedenis van deze slof, die door de omstandigheden thans zoozeer in de belangstelling is komen te slaan. Deze verbinding werd in 1879 door een scheikundige, Fahlberg genaamd, te Baltimore bij toeval ontdekt. Hij trachtte destijds een bepaaid derivaat van tcluol te bereiden, een stof die o.a. gevon den wordt in de sleenkolenteer. Plotseling bemerkte hij, dat alles wat hij aanraakte, een merkwaardigen zoeten smaak aannam en spoedig besefte hij, dal hier bij toeval een stof was gevonden met een merkwaar dig zoetend vermogen. Fahlberg was voldoende handelsman om direct het belang van een dergelijke vondsl in te zien en zijn eerste zorg was dan ook te trachten terug te vinden uit welke schaal deze zoete smaak voortkwam. Hij deed nu wat ieder probeert die plotseling lot de ontdekking komt, dat hij iets kwijt is.... hij liep zoo nauwkeurig mogelijk het pad terug, dat hij zoo juist had bewandeld. Fahlberg had wel is waar niets verloren, integendeel juist iets gevonden de eenige methode echter om de onbekende stof te herkennen, was toen de weg der deductie en deze werd dan ook ingeslagen. Als een };oed vakman begon hij systematisch terug te werken. Op deze wijze speurend vond hij spoedig hel bewuste bekerglas en wist na heel wat moeite aan welke stof de op vallend zoete smaak toekwam. Deze droeg den wetenschappelijken naam van ortho- sulfamido-benzoëzuuranhydrade. De jong geborene werd kortweg saccharine gedoopt, een aanduiding, die wel zoo gemakkelijk te onthouden zou zijn, want deze was bestemd om figuurlijk en letterlijk op aller lippen te komen. Weldra richte Fahlberg met een familielid List eeen proeffabriekie op om de bewuste stof in grootere hoeveel heid aan te maken. Dit bedrijf werd spoe dig naar Duilschland overgebracht en is sindsdien gegroeid tot de groote zoetstof- fabriek, die thans overal bekend is. Ook de andere kunstmatige zoetstoffen werden voor het meerendeel op soortgelijke wijze, d.w.z. toevallig, ontdekt. Thans een andere kwestieZijn de kunstmatige zoetstoffen schadelijk Over dit onderwerp is veel getwist, er zijn zelfs congressen over gehouden. Onder de scha delijke stoffen kunnen de zoetstoffen niet worden gerangschikt en tocht is 't zaak de ze soort van verbindingen zoo lang moge lijk uit de voedings- en genotmiddelen te weren. Bovendien is er nog een ander be zwaar. De hoeveelheid die moet worden genomen om telkens een zelfden indruk van zoetkracht te verkrijgen, moet gedu rig grooter worden, m.a.w. de smaak stompt snel af. Dit is dan ook de verkla ring van de geweldige hoeveelheden, die oude menschen in thee of koffie gebruiken om wat „zoetigheid" te krijgen. Bij ge bruik van sterken drank zegt men de verbruiker i^iakt er aan verslaafd bij e«rn vrij onschaaelijk genotmiddel luidt dat iets milder en klinkt net „men raakt er aan gewoon." Het resultaat is intusschen het zelfde, er worden steeds grootre hoeveel heden verorberd. Door de huidige omstan digheden is men thans vaak gedwongen saccharine en andere verzoetingsmiddelen in spijzen en dranken toe te laten. De overheid doet in dal opzicht eenige con cessie, echter met dien verstande, dat alle zoetstoffen weer direct uit voedings- en genotmiddelen zullen verdwijnen, zoodra de omstandigheden het weer mogelijk maken, d.w.z. zoodra we weer de beschikking zul len hebben over voldoende natuurlijke zoetstof", onze onvolprezen suiker. Dan verdwijne zoo spoedig mogelijk deze „leu gensuiker" en worde het gebruik streng be perkt tot de oorspronkelijke bestemming, namelijk deze, dat saccharine, dulcine, glu cine en hoe deze verdere ine's dan ook heelen, alleen worden toegelaten in spij zen en dranken voor suikerzieken bestemd} natuurlijk met vermelding van dit bewuste bewuste bestanddeel. H. Post. ORDE EN RUST OP DE SCHOLEN. Taak en bevoegdheid van Algemeene Inspecteur. Bij beschikking van den Secretaris-Ge neraal van hel Departement van Opvoe ding, Wetenschap en Cultuurbescherming is een regeling vastgesteld voor den in specteur van het onderwijs in algemeene dienst. Hierin wordt o.m. bepaald, dat het ioe- zicht op de opvoeding tot een juist besef voor orde en tucht aan alle onderwijsinslel lingen, behalve universiteiten en hooge- scholen, alsmede hel toezicht op de hand having van de orde en rust aan deze scho len. onder oppertoezicht van den Secre taris-Generaal van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbe scherming is opgedragen aan den inspec teur van het onderwijs in algemeene dienst. Voor hem moeten alle scholen, zoowel openbare als bijzondere, steeds toeganke lijk zijn en op aanvraag onverwijld worden geopend. De leerkrachten der scholen en het verdere personeel zijn gehouden aan hem de verlangde inlichtingen te verstrek ken. Zijn zijn hiertoe te allen tijde ver plicht in elke vorm, waarin de inlichtingc.. worden gevraagd, hetzij schriftelijk, hetzij mondeling. Gelijke verplichting bestaat voor de gemeentebesturen, voor de bestu ren der bijzondere scholen, voor de cuia- toria der gymnasia en voor de commissies van toezicht. De inspecteur heeft de be voegdheid, leerlingen van de scholen te ondervragen. Indien de inspecteur bij het door hem uitgeoefende tcezicht tot de gevolgtrek king komt, dat hetzij incidenteele, hetzij algemeene maatregelen van Staatswege noodzakelijk zijn, doet hij hiervan mede- deeling aan den Secretaris-Generaal in een met redenen omkleed advies. Hij zal zijn werkzaamheden verrichten zooveel moge lijk in overleg met de hoofden der onder- wijsafdeelingen van het departement en met de leden van het Rijkstoezichl. Voor alle vergaderingen van de leden van het Rijksschooltoezicht wordt hem een uitnoodiging gezonden^ met mededee- ling van de agenda der besprekingen. Hij heeft het recht al deze vergaderingen bij te wonen. Indien hij onderwerpen betref fende de opvoeding lol een juist besef voor orde en tucht of betreffende de handha ving van de orde en de rust ter tafel wil brengen, deelt hij dit aan den voorziltci van het betreffende college mede. Indien de inspecteur van het onderwi jn algemeene dienst het wenschelijk acht. dat een voorgenomen benoeming aan den Secretaris-Generaal wordt voorgelegd, geeft hij hiervan kennis aan den betrokken in specteur van het lager onderwijs, die in dat geval de voordracht ter beoordeeling aan den Secretaris-Generaal voorlegt. I'ij geeft aan den Secretaris-Generaal advies over alle door dezen te verrichten of goed te keuren benoemingen of te ver- leem-,n ontslagen op onderwijsgebied. Het advies van den inspecteur van het onder wijs in algemeene dienst bepaalt zich tot het beoordeelen van de geschiktheid van den voorgedragene om bij het onderwijs werkzaam te zijn op een wijze en in een geest als in verband met de toestand van bezetting van Nederland moet worden ver wacht. Electr. Timmer en Wagenmakers- bedrijf MIDDENMEER Telef. 5. LANDBOUW WAGENS, DRIEWIELKAli- REN, KRUIWAGENS, LADDERS, RUPS- BLOKKEN, WEIPALEN, BETONNEN BUIZEN, BETONNEN PALEN, voor wei, hek en paarilenboxen, BETONPLANKEN voor het afzetten van paden. ASPIIALT- PAPIER, VLECHTWERK, CARBOLI- NEUM, TEER enz. Bloemwerken voor elke gelegen heid. Luxe Vazen en Steen goed ruim gesorteerd. C. TRAPPEL's Bloemenmagazijn Tel. 53 MEDEMBLIK. Giro 34SS73. Alle land en tuinöouwzaden. itëDMINGE BRANDWAARBORG MIJ „WIERINGERMEER" LAGE PREMIE. SOLIDE HERVERZEKERING COULANTE AFWIKKELING Inlichtingen woraen gaarne verstrekt door den Boekhouder R JRIDDER Middenmeet'. TANDHEELKUNDIGE INRICHTING SPREEKUUR DONDERDAG VAN HALF 10 TOT HALF 12 UUR. CAFE ,,'T VOSJE," C. SLIK, Markt Schagen. KUXSTMESTZtSELS KIISTMEST WIERINGERMEER61

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Wieringer courant | 1941 | | pagina 6