Siafi Oe&pwtm, MANTELTJE KNIP-PATRONEN ALS NOODZAKELIJKE EISCH. De shows, die door verschillende mode magazijnen gehouden zijn, hebben het ac cent gelegd op de verwerking van ver schillende weefsels en kleuren. Menig mo del heeft ons kunnen inspireeren ten aan zien van het moderniseeren van bestaan de japonnen, die we thans meer dan ooit waardeeren. Beperkingen ten aanzien van rrvei (ZapucAcm VOOR KOUDE DAGEN Noodig 150 gr. wol en 4 knoopen. Men begint met het knippen van de pa- troondeelen, waarvoor de maten in c.m. zijn aangegeven. Ie rug; 2e. twee helften voorpand; 3e mouw; 4e capuchon. Onderkant mantel en manchetten zijn in geribd patroon gebreid, het overige in een fantasie-steek, die als volgt gewerkt wordt: le toer: 1 st. recht, 1 st. averecht, 1 st. af laten glijden, 1 st. recht, afgegleden steek aan den achterkant opnemen en breien, een steek averecht, herhalen. 2e toer: rechte st. recht en av. st. averecht breien. Ie en 2e toer herhalen. Het breiwerk ziet er dan uit, zooals de werkproef te zien geeft: afwisselend x een dubbele rech te steek 1 aver. 1 recht 1 averecht x enz. Rug. 60 st. opz. boord 5 c.M. hoog, daar na vervolgens in fantasie-steek tot het armsgat (20 c.M.). Voor de ronding van het armsgat mindert men eenmaal 2 st. en een maal 1 st. (blijven 54 st.) vervolgens breit men 10 c.M. op hetzelfde aantal ste ken en vormt men de schouders door in drie achtereenvolgende toeren 6 st. af te kanten voor eiken schouder. Voor den hals blijven dan 18 st. staan, die men eveneens afkant. Voorkant. Opzetten 60 st. boord 5 c.M. hoog, werk in tweeën, verder breien op de helft van het aantal st. -f- 3 in liet midden voor de sluiting opzetten, zoodat men 33 st. heeft. In het midden de eerste en laat ste zes st. recht breien, de rest in den fan tasie-steek. Op 20 c.M. lengte armsgat vormen op de zelfde wijze als voor den rug is aan- aangegeven (30 st. over). Wanneer het werk 27 c.M. lang is wordt de hals gevormd door een maal zes st. te minderen en driemaal 2 st. (totaal dus 12 de rijgsteekjes, knoopjes en festons in ver schillende zachte kleuren borduurkatoen of waschzijde gewerkt worden. De rijgste- ken verspringen, d.w.z. de draden, die in den len toer zijn opgenomen blijven bij een volgenden toer liggen. In totaal werkt men langs de kanten drie rijen rijgsteken. Op gelijke afstanden worden boogvormen geteekend, daarna festonneert men ze en wel zóó, dat de lusjes der steken naar bin nen vallen, en knipt de binnonliggênde stof weg. Boven deze boogjes worden een zes tal rijen rijgsteken gewerkt, terwijl de rand, die het blok afsluit uit 8 rijen be staat. Ten slotte werkt men de Fransche GENOTMIDDELEN, DIE MEN IN DE KEUKEN GEBRUIKT De anijsplant. Pimpinella Anisum anijsplant groeit in de Levant en is in Griekenland en Egypte inheemsch en wordt in het Zui den van Frankrijk, Spanje, alsmede in Thuringen gekweekt. Anijs heeft een sterk gekruiden geur en zoeten pittigen smaak. Het werkzame bestanddeel is de aetheri- sche anijsolie, waarvan de vruchtjes niet minder dan 12 pet. bevatten. Bij het stuksnijden rieken zij hoogst onaange naam. De Steranijs Illicium Anisatum; magnolia) groeit in Achter-Indië en China, Smaak en reuk gelijken op die van anijs, maar zijn fijner. De zaadhulzen leveren 5 pet. de zaden 1.8 pet. aetherische olie en worden voor namelijk in likeurstokerijen gebruikt. Fenkel en Kummel bevatten 3 pet. aetherische olie en worden meestal in on- verwerkten toestand in den handel ge bracht. Gember Kerstmis zal ook ditmaal weer op be scheiden wijze gevierd worden. Wellicht zal de kerstboom slechts bescheiden van omvang zijn, doch als lichtbrenger in don kere dagen mag hij ook nu niet ontbreken, evenmin als die kleine tafelversieringen, die zoo'n feestelijk aanzien aan den kerst tafel verleenen. Blank houten kandelaars kan men met lakverf in vroolijke kleuren beschilderen en desgewenscht van motiefjes voorzien, die op nevengaande afbeelding zijn aange geven. De sterretjes kunnen van goud- of zilverpapier uitgeknipt worden, evenals de klokjes, terwijl de blaadjes van groen en de besjes van rood papier worden geknipt. Men kan de verschillende motieven ook geheel of gedeeltelijk met lakverf op het hout aanbrengen. Knutselaars zullen zonder veel moeite deze kandelaar zelf maken b.v. van een grooteren en drie kleine houten balletjes, die tegen den onderkant geplakt worden. Bovenop wordt een rond schijfje bevestigd, waarin een opening wordt gemaakt om de kaars in te bevestigen. knoopjes zooals de werkproef deze aan geeft. Tusschen <^ee boogjes wordt een motief in ruitvorm gefestonneerd. Aan te bevelen is om één der kanten van de middenversiering op doorschijnend pa pier te teekenen, daarna met behulp van carbon op de stof over te brengen. OUDE TRADITIES LEVEN VOORT Peperkoeken, die „op boomen groeien" Het is geen toeval, doch traditie, dat al lerlei lekkernij en bij bepaalde gelegenhe den steeds weer op den voorgrond treden. Pasehen brengt ons een keur van choco lade- en fondant-eitjes. Sinterklaas suiker goed en marsepein en niet te vergeten vrijers van taai-taai, dikke speculaas en heerlijke banketletters. Kerstfeest heeft weer een keur van andere versnaperingen o.a. de kerststol, de kerstkrans, en allerlei klein goed in den vorm van kransjes, hart jes, kerstmannetjes, en de laatste jaren ook peperkoeken en Printen. De laatsten zijn uit Duitscliland, waar zij sedert jaar en dag niet op de kersttafel ontbreken. In ons land geïmporteerd, donkerbruin glan zend liggen ze in de etalages van koek- en banketbakkers in allerlei vormen, krake lingen, harten ringen. Wanneer de peper koeken versch en knappend zijn, smaken ze heerlijk, doch ook de reeds oudere, eenigszins taaie exemplaren zijn niet te versmaden. We zullen ons dit jaar voor het eerst een bonnenoffer moeten getroos ten om kerstversnaperingen deelachtig te worden, doch zulks weegt niet op tegen de zoete genoegens, die ons te wachten staan! Peperkoeken, om ons tot dit onderdeel te bepalen, moeten „met verstand" gegeten worden, wil men er ten volle van genieten, welk genot verhoogd wordt, indien er een kopje „echte" koffie bij geserveerd kan worden. Met de feestdagen soreken we dat kleine trommeltie met koffi'-hoenen aan. dat we zoo zuinig bewaard hebben en doen we, alsof surrogaten niet uit" vonden zijn! Waar komen de peperkoe'-vandaan? Wanneer men in Duitschland deze vraag aan de kinderen stelt, dan zullen zij prompt antwoorden, dat de peperkoeken- heks deze bakt en dat zij in een huisje woont, dat geheel van koeken is gemaakt. Slaat men er een encyclopaedie op na, dan zal men voor het verrassende feit komen te staan, dat er een peperkoekenboom be staat. een soort Afrikaanschc palm, die in Egypte groeit. Tusschen de vezels van dc schaal der vruchten bevindt zich droog zacht vleesch, dat eetbaar is en in zijn structuur aan de zoo welbekende peper koeken herinnert. Het bakken van peper koeken is niet iets, dat in dc laatste jaren in Duitschland geschiedt, doch reeds sedert eeuwen zijn de oude recepten bekend en worden nog steeds ongewijzigd gebruikt. Verschillende steden hebben evenwel hun specialiteiten, zoo levert Neurenberg de be roemde Lebkuchen of Lobzelten, terwijl in. Braunschweig en Offenbach kleine peper noten gemaakt worden, waarvan ook onze oude Sint goede Hollandsche adressen kent en die hij door zijn zwarten Piet bij voor keur in gezinnen met kinderen laat strooien! Met den naam Thorn verbindt men onmiddellijk de herinnering aan de kleine „Katrinchen", terwijl ook in Ulm. Breslau. Dantzig, Pulsnitz e.a. steden oude bekende peperkoekenbakkerijen zijn. In al deze steden speelt de peperkoekenindustrie een groote rol en de niet-ingewijde, die mocht denken, dat men pas in December met het bakken begint vergist zich. De voorbex-eidingen voor het bakken beginnen reeds in het midden van den zomer en in Augustus begint men reeds met de berei ding van enorme voorraden deeg, waarin o.a. bloem, honing of bruine suiker, krui den, amandelen, gember, citroenschil en potasch verwerkt worden. Het peper- of honingkoekendeeg vereischt een bijzonde re behandeling en moet daarna zes tot tien weken „rusten", eerst daarna begint men met het bakken der koeken in verschillen de vormen. De peperkoekenbakkerij speelt niet alleen een rol in de Duit v indus trie, maar ook de huisvrouw heeft menig maal haar oude beproefde recepten, die- van generatie op generatie overgaan. Reeds lang voor Kerstmis daar is, vullen de heer lijke kruidengeuren het huis en zelfs de heer des huizes verwaardigt zich dan om zijn hoofd om den hoek van de keukendeur te steken, teneinde zich er van te verge wissen of er niet een heerlijke pas gebak ken koek te bemachtigen is! Oude bakvor men en beproefde recepten zijn reeds lang voor Kerstmis te voorschijn gehaald en zijn nog heden ten dage symbool van oeroud volksbijgeloof. is de wortelstok van een plant, die in O-In- die en in China inheemsch is en in W.-In- dië gekweekt wordt. Zij heeft meerdere, iets plat gedrukte, knolvormig verdikte en vorksgewijze vertakte wortelstokken, die geschild en ongeschild in den handel voor komen en geconfijt worden. Gemberpoeder wordt gebruikt om aan verschillend gebak een pittiger smaak te verleenen. Kapertjes zijn de bloemknoppen der kaperstruik, die in Zuid-Europa en Noord-Amerika groeit. De knoppen worden geplukt en nadat zij verwelkt zijn in zout en azijn geconser veerd. Wanneer de Kerst klokken luiden nieuw-aanschaffing wachten ons in de naaste toekomst. Groote stukken kunnen slechts aangeschaft worden na inlevering van twee oude, doch zeer begrijpelijk "niet versleten, kleedingstukken. Coupons en kleine lapjes stof. die slechts zeer weinig punten vragen, zullen uitkomst moeten bieden, indien het gaat om een veelge- dragen japon nog te benutten. Heeft men nog een lap wollen stof, die pl.m. 11/2 meter lang is. dan kan hiervan met behulp van kantstof een gekleede ja pon gemaakt worden door den rok aan de voorzijde op te knippen en een verkort kanten bovenlijfje te maken, b.v. met blouse-mouwen. Zwart kan met een lange rij Strasz-knoopjes gegarneerd worden. Op onze schets is een jonge meisjesjurk aan gegeven. waarvoor de stof niet toereikend was voor één geheel. Effen materiaal in de hoofdkleur van den ruit, dat als aanvulling diende, is aangewend voor rug- en voor panden en ook voor de rechte kraag, die aan de geruite revers gestikt is. De korte mouwen kunnen door lange, aansluitende vervangen worden. Een apart effect wordt dikwijls verkregen door de ontbrekende stof aan te vullen met voorpanden en mou wen, die recht of in geribd patroon ge breid zijn. Wellicht kan een oude jumper uitgetrokken worden en hieraan zoodoende een nieuwe bestemming gegeven worden. De mogelijkheden om oud tot nieuw te verwerken zijn vele en naarmate men zich hierop meer toelegt, zal men steeds vin dingrijker worden in dit opzicht. st.). De 18 st. voor de schouders worden op dezelfde wijze als voor den rug is aan gegeven, afgekant, wanneer de armsgaten 10 c.M. hoog zijn. Tweede helft voorpand op dezelfde wijze breien, aan den rechterkant worden knoopsgaten ingebreid. Mouw 46 st. opzetten en boord breien, dat 5 c.M. hoog is, vervolgens in fafltasie- st. om de acht toeren en aan begin en ein de iederen naald meerderen. Wanneer de mouw de vereischte lengte heeft aan begin en eind 3 st. minderen tot dat er nog 12 st. op de naald zijn. Afkan ten. Capuchon. 45 st. opzetten, daarna drie maal aan één kant meerderen met tusschenruimte van 8 toeren. Op dezelfde hoogte, waarop de meerderingen in de eerste helft zijn gemaakt, werkt men in de tweede helft minderingen, zoodat men weer eindigt met 45 st. In elkander zetten. Schouder en zijnaden verbinden, even als de naden der mouwen, die vervolgens in de armsgaten gezet worden. Capuchon in de halsopening naaien, knoopen aanzet ten. SUCCESPATROON A. 732 Prijs ƒ0.40. Verkrijgbaar in maten: 4244 en 46. Eenvoudige huisjapon, waarvan de blouse voorzien is van de weer moderne shawlkraag en twee zakken. Het is niet noodig, dat het voorpand uit een boven en een benedengedeelte ge maakt wordt; men kan dit ook zoo doen schijnen, door een nervure aan te brengen. De mouwen zijn van overhemdmodel. Dc rok is glad. Ben. stof 2.50 c.M.. 130 breed. A 782 K.NÏFP.-MT:!SN VAN DEZE MODELLEN zijn legen r, geven prijs verkrijgbaar bij het prae-Lcii modeblad, postbus 36 Den Haag. Betaling steeds vooruit per giro (postrekening 203203), per postwissel of in postzegels, mits deze oen v aarde heb ben van 1 1/2, 3 of 7 1/2 cent. SUCCESPATROON A. 783. Kleine en grootere kleedjes, die van res- tantjes linnen gemaakt worden, komen steeds van pas, hetzij in een dienbak dan wel op thee- en presenteerbladen, op tafel tjes enz. Op onze schets is een theekleed aangegeven met vingerdoekjes, dat zoowel in één als in meerdere kleuren linnen uit gevoerd kan worden. Het theekleed is pl.m. 80 a 90 c.M. in het vierkant, de vingerdoekjes zijn pl.m. 25 c.M. in het vierkant. Breede zoomen die nen als afwerking der rafelkanten, terwijl Prijs ƒ0.40. Vei'krijgbaar in de maten 4446 en 48. Ben. stof 2.75 c.M. 130 c.M. breed, bere kend met geheele stoffen onderrok. Japon, bestaande uit kazak blouse en rok. De blouse heeft een eenigszins opge- knipten hals. De ruimte van het voorpand is verdeeld van onder twee schouderstukjes. Deze zijn versierd met borduurwerk of met kraal tjes-motieven, die eveneens ander op de zeer wijde mouw herhaald worden. De ceintuur is breed, van dezelfde slof en sluit met een mooien gesp. De mouw is gerimpeld aan een klein manchetje. Het rokje is van dezelfde stof, kan eventueel van een andere bijpassen de kleur genomen worden. Ook kan de rok onder den kazak van vieringstof gemaakt worden.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Wieringer courant | 1941 | | pagina 4