Siafi Oe&pwtm,
MANTELTJE
KNIP-PATRONEN
ALS
NOODZAKELIJKE EISCH.
De shows, die door verschillende mode
magazijnen gehouden zijn, hebben het ac
cent gelegd op de verwerking van ver
schillende weefsels en kleuren. Menig mo
del heeft ons kunnen inspireeren ten aan
zien van het moderniseeren van bestaan
de japonnen, die we thans meer dan ooit
waardeeren. Beperkingen ten aanzien van
rrvei (ZapucAcm
VOOR KOUDE DAGEN
Noodig 150 gr. wol en 4 knoopen.
Men begint met het knippen van de pa-
troondeelen, waarvoor de maten in c.m.
zijn aangegeven.
Ie rug; 2e. twee helften voorpand; 3e
mouw; 4e capuchon.
Onderkant mantel en manchetten zijn in
geribd patroon gebreid, het overige in een
fantasie-steek, die als volgt gewerkt wordt:
le toer: 1 st. recht, 1 st. averecht, 1 st.
af laten glijden, 1 st. recht, afgegleden
steek aan den achterkant opnemen en
breien, een steek averecht, herhalen.
2e toer: rechte st. recht en av. st.
averecht breien.
Ie en 2e toer herhalen. Het breiwerk
ziet er dan uit, zooals de werkproef te
zien geeft: afwisselend x een dubbele rech
te steek 1 aver. 1 recht 1 averecht x enz.
Rug. 60 st. opz. boord 5 c.M. hoog, daar
na vervolgens in fantasie-steek tot het
armsgat (20 c.M.). Voor de ronding van
het armsgat mindert men eenmaal 2 st. en
een maal 1 st. (blijven 54 st.) vervolgens
breit men 10 c.M. op hetzelfde aantal ste
ken en vormt men de schouders door in
drie achtereenvolgende toeren 6 st. af te
kanten voor eiken schouder. Voor den hals
blijven dan 18 st. staan, die men eveneens
afkant.
Voorkant. Opzetten 60 st. boord 5 c.M.
hoog, werk in tweeën, verder breien op de
helft van het aantal st. -f- 3 in liet midden
voor de sluiting opzetten, zoodat men 33
st. heeft. In het midden de eerste en laat
ste zes st. recht breien, de rest in den fan
tasie-steek.
Op 20 c.M. lengte armsgat vormen op
de zelfde wijze als voor den rug is aan-
aangegeven (30 st. over).
Wanneer het werk 27 c.M. lang is wordt
de hals gevormd door een maal zes st. te
minderen en driemaal 2 st. (totaal dus 12
de rijgsteekjes, knoopjes en festons in ver
schillende zachte kleuren borduurkatoen
of waschzijde gewerkt worden. De rijgste-
ken verspringen, d.w.z. de draden, die in
den len toer zijn opgenomen blijven bij
een volgenden toer liggen. In totaal werkt
men langs de kanten drie rijen rijgsteken.
Op gelijke afstanden worden boogvormen
geteekend, daarna festonneert men ze en
wel zóó, dat de lusjes der steken naar bin
nen vallen, en knipt de binnonliggênde stof
weg. Boven deze boogjes worden een zes
tal rijen rijgsteken gewerkt, terwijl de
rand, die het blok afsluit uit 8 rijen be
staat. Ten slotte werkt men de Fransche
GENOTMIDDELEN, DIE MEN IN
DE KEUKEN GEBRUIKT
De anijsplant.
Pimpinella Anisum anijsplant
groeit in de Levant en is in Griekenland
en Egypte inheemsch en wordt in het Zui
den van Frankrijk, Spanje, alsmede in
Thuringen gekweekt. Anijs heeft een sterk
gekruiden geur en zoeten pittigen smaak.
Het werkzame bestanddeel is de aetheri-
sche anijsolie, waarvan de vruchtjes
niet minder dan 12 pet. bevatten. Bij het
stuksnijden rieken zij hoogst onaange
naam. De Steranijs Illicium Anisatum;
magnolia) groeit in Achter-Indië en China,
Smaak en reuk gelijken op die van anijs,
maar zijn fijner.
De zaadhulzen leveren 5 pet. de zaden
1.8 pet. aetherische olie en worden voor
namelijk in likeurstokerijen gebruikt.
Fenkel en Kummel bevatten 3 pet.
aetherische olie en worden meestal in on-
verwerkten toestand in den handel ge
bracht.
Gember
Kerstmis zal ook ditmaal weer op be
scheiden wijze gevierd worden. Wellicht
zal de kerstboom slechts bescheiden van
omvang zijn, doch als lichtbrenger in don
kere dagen mag hij ook nu niet ontbreken,
evenmin als die kleine tafelversieringen,
die zoo'n feestelijk aanzien aan den kerst
tafel verleenen.
Blank houten kandelaars kan men met
lakverf in vroolijke kleuren beschilderen
en desgewenscht van motiefjes voorzien,
die op nevengaande afbeelding zijn aange
geven. De sterretjes kunnen van goud- of
zilverpapier uitgeknipt worden, evenals de
klokjes, terwijl de blaadjes van groen en
de besjes van rood papier worden geknipt.
Men kan de verschillende motieven ook
geheel of gedeeltelijk met lakverf op het
hout aanbrengen.
Knutselaars zullen zonder veel moeite
deze kandelaar zelf maken b.v. van een
grooteren en drie kleine houten balletjes,
die tegen den onderkant geplakt worden.
Bovenop wordt een rond schijfje bevestigd,
waarin een opening wordt gemaakt om
de kaars in te bevestigen.
knoopjes zooals de werkproef deze aan
geeft. Tusschen <^ee boogjes wordt een
motief in ruitvorm gefestonneerd.
Aan te bevelen is om één der kanten van
de middenversiering op doorschijnend pa
pier te teekenen, daarna met behulp van
carbon op de stof over te brengen.
OUDE TRADITIES LEVEN
VOORT
Peperkoeken, die „op boomen
groeien"
Het is geen toeval, doch traditie, dat al
lerlei lekkernij en bij bepaalde gelegenhe
den steeds weer op den voorgrond treden.
Pasehen brengt ons een keur van choco
lade- en fondant-eitjes. Sinterklaas suiker
goed en marsepein en niet te vergeten
vrijers van taai-taai, dikke speculaas en
heerlijke banketletters. Kerstfeest heeft
weer een keur van andere versnaperingen
o.a. de kerststol, de kerstkrans, en allerlei
klein goed in den vorm van kransjes, hart
jes, kerstmannetjes, en de laatste jaren
ook peperkoeken en Printen. De laatsten
zijn uit Duitscliland, waar zij sedert jaar
en dag niet op de kersttafel ontbreken. In
ons land geïmporteerd, donkerbruin glan
zend liggen ze in de etalages van koek- en
banketbakkers in allerlei vormen, krake
lingen, harten ringen. Wanneer de peper
koeken versch en knappend zijn, smaken
ze heerlijk, doch ook de reeds oudere,
eenigszins taaie exemplaren zijn niet te
versmaden. We zullen ons dit jaar voor
het eerst een bonnenoffer moeten getroos
ten om kerstversnaperingen deelachtig te
worden, doch zulks weegt niet op tegen de
zoete genoegens, die ons te wachten staan!
Peperkoeken, om ons tot dit onderdeel te
bepalen, moeten „met verstand" gegeten
worden, wil men er ten volle van genieten,
welk genot verhoogd wordt, indien er een
kopje „echte" koffie bij geserveerd kan
worden. Met de feestdagen soreken we dat
kleine trommeltie met koffi'-hoenen aan.
dat we zoo zuinig bewaard hebben en doen
we, alsof surrogaten niet uit" vonden zijn!
Waar komen de peperkoe'-vandaan?
Wanneer men in Duitschland deze vraag
aan de kinderen stelt, dan zullen zij
prompt antwoorden, dat de peperkoeken-
heks deze bakt en dat zij in een huisje
woont, dat geheel van koeken is gemaakt.
Slaat men er een encyclopaedie op na, dan
zal men voor het verrassende feit komen
te staan, dat er een peperkoekenboom be
staat. een soort Afrikaanschc palm, die in
Egypte groeit. Tusschen de vezels van dc
schaal der vruchten bevindt zich droog
zacht vleesch, dat eetbaar is en in zijn
structuur aan de zoo welbekende peper
koeken herinnert. Het bakken van peper
koeken is niet iets, dat in dc laatste jaren
in Duitschland geschiedt, doch reeds sedert
eeuwen zijn de oude recepten bekend en
worden nog steeds ongewijzigd gebruikt.
Verschillende steden hebben evenwel hun
specialiteiten, zoo levert Neurenberg de be
roemde Lebkuchen of Lobzelten, terwijl in.
Braunschweig en Offenbach kleine peper
noten gemaakt worden, waarvan ook onze
oude Sint goede Hollandsche adressen kent
en die hij door zijn zwarten Piet bij voor
keur in gezinnen met kinderen laat
strooien! Met den naam Thorn verbindt
men onmiddellijk de herinnering aan de
kleine „Katrinchen", terwijl ook in Ulm.
Breslau. Dantzig, Pulsnitz e.a. steden oude
bekende peperkoekenbakkerijen zijn. In al
deze steden speelt de peperkoekenindustrie
een groote rol en de niet-ingewijde, die
mocht denken, dat men pas in December
met het bakken begint vergist zich. De
voorbex-eidingen voor het bakken beginnen
reeds in het midden van den zomer en in
Augustus begint men reeds met de berei
ding van enorme voorraden deeg, waarin
o.a. bloem, honing of bruine suiker, krui
den, amandelen, gember, citroenschil en
potasch verwerkt worden. Het peper- of
honingkoekendeeg vereischt een bijzonde
re behandeling en moet daarna zes tot tien
weken „rusten", eerst daarna begint men
met het bakken der koeken in verschillen
de vormen. De peperkoekenbakkerij speelt
niet alleen een rol in de Duit v indus
trie, maar ook de huisvrouw heeft menig
maal haar oude beproefde recepten, die-
van generatie op generatie overgaan. Reeds
lang voor Kerstmis daar is, vullen de heer
lijke kruidengeuren het huis en zelfs de
heer des huizes verwaardigt zich dan om
zijn hoofd om den hoek van de keukendeur
te steken, teneinde zich er van te verge
wissen of er niet een heerlijke pas gebak
ken koek te bemachtigen is! Oude bakvor
men en beproefde recepten zijn reeds lang
voor Kerstmis te voorschijn gehaald en zijn
nog heden ten dage symbool van oeroud
volksbijgeloof.
is de wortelstok van een plant, die in O-In-
die en in China inheemsch is en in W.-In-
dië gekweekt wordt. Zij heeft meerdere,
iets plat gedrukte, knolvormig verdikte en
vorksgewijze vertakte wortelstokken, die
geschild en ongeschild in den handel voor
komen en geconfijt worden. Gemberpoeder
wordt gebruikt om aan verschillend gebak
een pittiger smaak te verleenen.
Kapertjes
zijn de bloemknoppen der kaperstruik, die
in Zuid-Europa en Noord-Amerika groeit.
De knoppen worden geplukt en nadat zij
verwelkt zijn in zout en azijn geconser
veerd.
Wanneer de Kerst
klokken luiden
nieuw-aanschaffing wachten ons in de
naaste toekomst. Groote stukken kunnen
slechts aangeschaft worden na inlevering
van twee oude, doch zeer begrijpelijk "niet
versleten, kleedingstukken. Coupons en
kleine lapjes stof. die slechts zeer weinig
punten vragen, zullen uitkomst moeten
bieden, indien het gaat om een veelge-
dragen japon nog te benutten.
Heeft men nog een lap wollen stof, die
pl.m. 11/2 meter lang is. dan kan hiervan
met behulp van kantstof een gekleede ja
pon gemaakt worden door den rok aan de
voorzijde op te knippen en een verkort
kanten bovenlijfje te maken, b.v. met
blouse-mouwen. Zwart kan met een lange
rij Strasz-knoopjes gegarneerd worden. Op
onze schets is een jonge meisjesjurk aan
gegeven. waarvoor de stof niet toereikend
was voor één geheel. Effen materiaal in de
hoofdkleur van den ruit, dat als aanvulling
diende, is aangewend voor rug- en voor
panden en ook voor de rechte kraag, die
aan de geruite revers gestikt is. De korte
mouwen kunnen door lange, aansluitende
vervangen worden. Een apart effect wordt
dikwijls verkregen door de ontbrekende
stof aan te vullen met voorpanden en mou
wen, die recht of in geribd patroon ge
breid zijn. Wellicht kan een oude jumper
uitgetrokken worden en hieraan zoodoende
een nieuwe bestemming gegeven worden.
De mogelijkheden om oud tot nieuw te
verwerken zijn vele en naarmate men zich
hierop meer toelegt, zal men steeds vin
dingrijker worden in dit opzicht.
st.). De 18 st. voor de schouders worden
op dezelfde wijze als voor den rug is aan
gegeven, afgekant, wanneer de armsgaten
10 c.M. hoog zijn.
Tweede helft voorpand op dezelfde wijze
breien, aan den rechterkant worden
knoopsgaten ingebreid.
Mouw 46 st. opzetten en boord breien,
dat 5 c.M. hoog is, vervolgens in fafltasie-
st. om de acht toeren en aan begin en ein
de iederen naald meerderen.
Wanneer de mouw de vereischte lengte
heeft aan begin en eind 3 st. minderen tot
dat er nog 12 st. op de naald zijn. Afkan
ten.
Capuchon. 45 st. opzetten, daarna
drie maal aan één kant meerderen met
tusschenruimte van 8 toeren. Op dezelfde
hoogte, waarop de meerderingen in de
eerste helft zijn gemaakt, werkt men in de
tweede helft minderingen, zoodat men
weer eindigt met 45 st.
In elkander zetten.
Schouder en zijnaden verbinden, even
als de naden der mouwen, die vervolgens
in de armsgaten gezet worden. Capuchon
in de halsopening naaien, knoopen aanzet
ten.
SUCCESPATROON
A. 732
Prijs ƒ0.40.
Verkrijgbaar in maten: 4244 en 46.
Eenvoudige huisjapon, waarvan de
blouse voorzien is van de weer moderne
shawlkraag en twee zakken.
Het is niet noodig, dat het voorpand uit
een boven en een benedengedeelte ge
maakt wordt; men kan dit ook zoo doen
schijnen, door een nervure aan te brengen.
De mouwen zijn van overhemdmodel. Dc
rok is glad.
Ben. stof 2.50 c.M.. 130 breed.
A 782
K.NÏFP.-MT:!SN VAN DEZE MODELLEN
zijn legen r, geven prijs verkrijgbaar
bij het prae-Lcii modeblad, postbus 36 Den
Haag. Betaling steeds vooruit per giro
(postrekening 203203), per postwissel of
in postzegels, mits deze oen v aarde heb
ben van 1 1/2, 3 of 7 1/2 cent.
SUCCESPATROON
A. 783.
Kleine en grootere kleedjes, die van res-
tantjes linnen gemaakt worden, komen
steeds van pas, hetzij in een dienbak dan
wel op thee- en presenteerbladen, op tafel
tjes enz. Op onze schets is een theekleed
aangegeven met vingerdoekjes, dat zoowel
in één als in meerdere kleuren linnen uit
gevoerd kan worden.
Het theekleed is pl.m. 80 a 90 c.M. in het
vierkant, de vingerdoekjes zijn pl.m. 25
c.M. in het vierkant. Breede zoomen die
nen als afwerking der rafelkanten, terwijl
Prijs ƒ0.40.
Vei'krijgbaar in de maten 4446 en 48.
Ben. stof 2.75 c.M. 130 c.M. breed, bere
kend met geheele stoffen onderrok.
Japon, bestaande uit kazak blouse en
rok.
De blouse heeft een eenigszins opge-
knipten hals.
De ruimte van het voorpand is verdeeld
van onder twee schouderstukjes. Deze zijn
versierd met borduurwerk of met kraal
tjes-motieven, die eveneens ander op de
zeer wijde mouw herhaald worden.
De ceintuur is breed, van dezelfde slof
en sluit met een mooien gesp.
De mouw is gerimpeld aan een klein
manchetje. Het rokje is van dezelfde stof,
kan eventueel van een andere bijpassen
de kleur genomen worden. Ook kan de rok
onder den kazak van vieringstof gemaakt
worden.