Kleine wenken KNIP-PATRONEN WinteHycaenten De nieuwe bepalingen ten aanzien van de aanschaffing van nieuwe kleeren maken het noodig, dat men bestaande stukken met behulp van ander materiaal zal moeten moderniseeren. Niet ieder kan twee klee- dingstukken inleveren en ook niet ieder schikt het om thans, nu de prijzen zooveel hooger zijn, een nieuwen mantel te koo- pen, hetgeen grootendeels het gevolg is van de zeer verhoogde bontprijzen. Bont komt dus op dit oogenblik minder in aan merking om aan een reeds meerdere jaren gedragen mantel een nieuw aanzien te ver- Behandeling van visch Wanneer men visch klaar maakt wil men. deze niet slechts smakelijk toebereiden, doch tevens zoo voordeelig mogelijk. Be vroren visch mag nimmer in warm water ontdooid worden, doch men legt ze op een schaal in de verwarmde keuken, wacht tot dat het ijs ontdooid is, waarna men schel- visch b.v. kan fileeren of in haar geheel stoven of koken. De visch wordt voor de bereiding niet van de huid ontdaan, aan gezien hierdoor te veel voedingsstoffen verloren zouden gaan uitzonderingen daar gelaten. Visch wordt met weinig wa ter toebereid en dit kan behalve voor soep ook voor de saus gebruikt worden. Voor vischsoep kan men de koppen aftrekken en er wellicht, indien er een groote hoe veelheid noodig is, nog enkele goedkoope vischjes bijvoegen. Kleine visch wordt steeds van onder naar boven open gesne den om schoon te maken en met een en kele handbeweging verwijdert men de in gewanden. Het afschrappen der schubben geschiedt gemakkelijker, indien men met de linkerhand een vork door den staart steekt, waardoor men de visch steviger vast kan houden, met de rechterhand wordt het mes gehanteerd, dat men zoo vlak mogelijk moet houden. smeuïg is, hetgeen in de eerste plaats be reikt wordt door de aardappelen met zoo veel water op te zetten, dat er niets van afgegoten behoeft te worden en ze eenigs- zins stuk kunnen koken, daarna worden ze gestampt en met rauwe groenten ver mengd. Toevoeging van groentenfcouillon, waaraan eventueel een jusblokje wordt toegevoegd of van taptemelk, maakt de stamppot eveneens minder droog. De be schikbare hoeveelheid boter kan men bruin laten worden, daarna door de stamppot roeren, dat geeft een meer piltigen smaak. leenen, tenzij men nog een ouden bontjas heeft hangen, waarvan de deelen, die het minst aan slijtage onderhevig zijn geweest, dan in aanmerking komen. Een uitstekend hulpmiddel biedt geweven bontstof, waar mede evenwel een klein puntenoffer ge moeid is. Men dient deze evenwel in een goede kwaliteit te koopen, aangezien men dan minder de kans loopt, dat, de teekening verloren gaat, indien zij nat geweest is. Onze schets geeft een gemoderiseerden mantel te zien, waarvan de sluiting oor spronkelijk opzij is geweest, doch thans naar het midden is gebracht. Eventueel kunnen de afgeknipte deelen aangewend worden om aan den onderkant een meer klokkende lijn te geven en wel door het tussehenstikken van godets. Onze schets geeft een gemoderniseerden worden twee smalle reepen bontstof aan gebracht, die naar den zoom toe aanmer kelijk smaller zijn. Sluiting met haken en oogen. Opstaande kraag met omgeslagen punten, spits toeloopende manchetten en kleine zakjes in halvemaan-vorm. Een mantel, die men bovendien nog war mer zou wenschen, kan met een laag wat ten die men per meter koopt gevoerd worden. De zijden voering wordt losge tornd, ook zij- en schoudernaden, uitge streken en op de watten uitgelegd. Pa- troondeclen naknippen, op elkander rijgen en met behulp van kleermakerskrijt ruiten aangeven op de zijde, die doorgestikt wor den. Tenslotte naait men de voering weer in den mantel, die niet alleen warmer is geworden, doch waarvan binnen- en bui tenkant een geheel nieuw aspect hebben gekregen. VOOR KOUDE DAGEN Wanneer de thermometer steeds meer daalt en een gure wind de wateren doet bevriezen, wanneer de sneeuw de straten dagen lang met een witte en veelal gladde laag bedekt, dan zien we blond- en don- kergelokte vrouwenhoofden met wollen ka bouter- en andere modellen van mutsen omlijst. Bontmantels en moffen worden meer dan ooit op prijs gesteld en we spre ken van een echten winter. De jeugd haalt sleden en schaatsen voor den dag en ook de ouderen zwieren met jeugdig vuur over het gladde ijsvlak. Naast vele winterge- neugten, ziet een groot deel der mensch- heid zich op koude winterdagen evenwel voor moeilijke problemen gesteld en het is in menig geval de huisvrouw, van wie men verwacht, dat zij deze tot een goede oplos sing zal weten te brengen. Wanneer man of kinderen veel last hebben van „ijsvoe- ten", dan zal een laagje courantenpapier in de schoenen dit euvel voorkomen en beter werken dan dikke inlegzolen. Öok in de woning bewijst courantenpapier goede dienster., b.v. ingeval de grond erg koud optrekt legt men onder het vloerkleed een laag couranten, terwijl tochtende ramen voorzien worden van reepen courantenna pier. Tocht brengt een groote afkoeling in kamers en maakt, dat men veel harder moet stoken en.dus meer brandstoffen ver bruikt. Deuren, die kieren aan den onderkant te zien geven, moeten van tochtlatten voor zien worden, beter nog is om ze door den timmerman in orde te laten brengen. Voor al in tijden van vorst zal bijzondere aan dacht aan de levensmiddelen besteed die nen te worden. Indien mogelijk zal men alles, wat bevrie zen kan uit den kelder naar een vorstvrij vertrek overbrengen. Wat te doen, indien eieren, vleesch. vruchten of aardappelen bevroren zijn, voor alle levensmiddelen geldt, dat men deze in bevroren toestand nooit aan warmte moet blootstellen. Hoe paradoxaal het ook moge klinken, koud water is voor vele levensmiddelen het beste middel om ze te ontdooien. Vruchten, die men in een verwarmde kamer op een fruitschaal legt, bederven spoedig, vruch ten kan men ontdooien in koud water met zout evenals eieren, terwijl vleesch in wa ter gelegd wordt. Melk moet men in een koude kamer zetten totdat het ijs gesmol ten is en eerst daarna langzaam aan de kook brengen. EEN GEZONDEN GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM Van lucifersdoosjes wordt voor de kleintjes een spoor trein gemaakt. De locomotief bestaat uit een met zand ge vuld doosje, het achtergedeel te, waar de machinist staat is het binnendeel van een doos je, dat gedeeltelijk uitgeknipt zie fig. 2, en tegen het eerste doosje aangeplakt wordt. De schoorsteen is gemaakt van een rolletje papier, dat op het doosje geplakt wordt. Men kan hiervoor b.v. een leeg rolletje van stikzijde gebrui ken. Afb. 1 geeft te zien hoe men de wielen bevestigt; door de gaatjes komt metaal draad, dat door de ronde schijfjes karton gaat en om gebogen wordt. Fig. 4 geef' de koppelingen aan, die van haarspelden gemaakt en me' een stukje papier aan den on derkant vastgeplakt worden De omgebogen haakjes der wagens haken in elkander. De eerste wagen, die achter de locomotief volgt is aan de zijkanten eenigszins wegge sneden. .5*3 '-*■ Zingende begeven de jongens zich naar het sportveld. in gAoute. u^lcfieidenAeid Wanneer men eenige aandacht schenkt aan hetgeen de groentenhandelaar op zijn wagen of in den winkel heeft, dan zal men gaarne toegeven, dat er ook 's winters een rijke voorraad van groenten en radijs, an dijvie en veldsla, knolrapen en knolletjes, verschillende koolsoorten, waaronder boe ren- en zuurkool een groote plaats inne men. Brusselsch lof, schorseneeren, prei, wortelen, bieten enz. maken afwisseling van het menu mogelijk. Zeer zeker zijn al deze wintergroenten, waar af en toe ook spinazie aan toegevoegd kan worden niet te versmaden, mits zij smakelijk toebereid worden. Rauwe groenten zullen als aan vulling kunnen dienen, zoowel van ondij- vie, als Brusselsch lof leenen zich voor slaatjes, doch ook geraspte winterpeen is smakelijk evenals rauwe zuurkool, waaraan men geraspte appel toevoegt. Een ruim gebruik van gehakte groene kruiden als toevoegsel aan soep en sausjes is aan te be velen, ook over aardappelen en verschil lende groenten kan peterselie gestrooid worden. Zeer gezond zijn voorts uien en knoflook, het laatste slechts in geringe male toegevoegd, terwijl knolselderij op verschillende manieren toebereid kan wor den. Radijs in. zeer dunne plakjes gesneden is al even smakelijk als ramenas, terwijl de kleine groene blaadjes van radijs eveneens gegeten dienen te worden, aangezien ook deze vitaminen bevatten. Eventueel kan men ze zeer fijn hakken en over de dun gesneden radijs strooien. Geraspte rame nas aan kwark toegevoegd is eveneens een goede broodbelegging. Andijviesla is be kend en kan in plaats van met slaolie aan gemaakt worden met een fijngewreven of geraspte aardappel, die met wat melk ver dund is;- azijn naar smaak. Bij visch of eieren is gemengde andijviesla, waaraan o.m. zeer kleine blokjes aardappel, appel, biet, uitjes en augurkjes toegevoegd wor den, zeer smakelijk, terwijl men onder toe voeging van de noodige, gekookte en ge stampte aardappelen een voedzame stamp pot kan maken, het geen ook met rauwe andijvie, die men zeer fijn snijdt, mogelijk is. Aan stamppot van rauwe andijvie en aardappelen kan een fijngehakte ui cn wat azijn en peper toegevoegd worden. Seeds moet gezorgd worden, dat zoo'n' stamppot vaa aardappelen met rauwe groenten Succespatroon No. A 791. Prijs 0.40. Verkrijgbaar in de maten; 42 44 en 46. Japon van twee verschillende kleuren stof. Het lijfje sluit aan den voorkant hoog tegen den hals cn heeft aan den achterkant knoopsluiting'. De rok is in drie banen geknipt. De manier, waarop dc twee kleu ren stof met elkaar verbonden worden, staat hiernaast aangege ven. Ben. stof: 2.25 c.M. a 90 breed. 1.30 c.M. a 90 breed. van restjes katoen gemaakt Patronen 25 cent. Pop Lijsje is gemaakt van gekleurd katoen of rose zijden tricot, terwijl zij opgevuld wordt met houtwol, met kleine snippers stof of met aan smalle reepjes geknipte oude kousen. Ze is geheel en al naar de eischen der mode gekleed en draagt een overgooier van bedrukt katoen met een blouse. Broekje van de stof der jurk. Haar lichaam wordt geknipt vol gens het patroon fig. 4, na den van dubbele stof. De ge- -breken lijn geeft de vouwen aan, in het midden achter komt oen split. Na het dicht- stikken en het naaien van de naden, die over de breedte o aan de beenen zijn aangege- 2 ven voor de knieën, voeten en handen, wordt de romp ge vuld. Polsen en enkels wor den ingerimpeld. Men kan het hoofd eveneens van stof ma ken, de haren bestaan dan uit draden donkere wol, oogen worden met blauwe wol en mond rood aangegeven. Desgewenseht kan men een kop koopen in een speelgoedwinkel; deze zijn in verschil lende maten verkrijgbaar. Fig. II geeft een vierde deel van de blouse aan. Fig. III de helft van hei broekje, ter wijl men voor het hangertje twee recht hoekige lappen noodig heeft, die aan de zij kanten worden dichtgestikt. Bovenkant in- rimpelen en met rechten band afwerken; vervolgens schouderbanden aanstikken. fep-onp Succespalroon. No. A 790. Suiovol BR6ÜKD, HElfty KOKJE /v BLOU&t f jV '1: Sm Verkrijgbaar voor den leef- 1 y tijd van 810 en 1012 jaar. 0-l'r II Meisjesmantel, die uit een irTT'l ouden heerenjas gemaakt kan 1 11 I worden. De mantel heeft een -JWJl, raglan-model en sluit met 4 ~:==^c~ groote lcnoopen. Het achterpand is voorzien van een diepe plooi. De steekzakken, zoowel als de kraag en de manchetten zijn op 1 y2 c.M. van den rand af nog eens doorgestikt. Ben. stof: 2 M. a 1,30 breed. van deze modellen zijn legen aangegeven prijs verkrijgbaar bij het practiscb modeblad, postbus 36 Den Haag. Cetaüng steeds vooruit per giro postrekening 208203), per postwissel oï in postzegels, mits deze een v aarde heb ben van 1 1/2, 3 of 7 1/2 cent, rt£L#r y** BROEKJE

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Wieringer courant | 1941 | | pagina 4